måndag 30 april 2012

Några små ord blir förödande

Som Zlatan fast bättre är en bok som fyller ett viktigt hål i utgivningen och på biblioteket där jag jobbar. Det finns väldigt få böcker som handlar om killar som får ätstörningar. Jag kan bara komma på en och då känns Som Zlatan fast bättre som ett mycket modernare alternativ. Omslaget är fräscht och titeln kaxig och det känns som den ligger väldigt rätt i tiden med tanke på att det inte var så längesedan boken om Zlatan kom. Jag hoppas detta är en bok som killarna ska hitta till och tjejer med för den delen.

Som Zlatan fast bättre handlar om Simon som satsar allt på fotbollen, hans mål är att bli bättre än Zlatan. Simon har talang och när han kommer in på fotbollsgymnasiet blir han överlycklig. Det blir dock inte riktigt som Simon tänkt sig. På en av de första träningarna säger tränaren att Simon skulle bli mycket bättre om han tappade några kilo. Simon som vill bli bäst tar tränaren på orden och sätter igång att gå ner i vikt och när han väl börjat så kan han inte hejda sig. Det bara rullar på och Simon tappar fler kilon. 

Som Zlatan fast bättre är Niclas Christoffers debutbok. Jag tycker den är väldigt bra och den tar upp viktiga saker. Christoffer skildrar ätstörningsproblematiken på ett sätt som känns äkta och då Christoffer själv har lidit av ätstörningar vet han ju vad han pratar om.  Något som jag dock tycker är en lite löstråd är Simons beroende av piller. Simon tar en himla massa piller som han köper av en lagkamrat. Efter sammanbrottet nämns det dock inget om dessa piller utan handlingen fokuserar på ätstörningarna. Det var kanske dock aldrig någon som upptäckte att han missbrukade dessa piller.


 ..........................................

Titel: Som Zlatan fast bättre
Författare: Niclas Christoffer
Antal sidor:156
Förlag: Hoi förlag
ISBN: 978-91-86775-17-9

(recensionsex  från förlaget)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar