onsdag 21 september 2011

Hoppas av Åsa Anderberg Strollo


Förra veckan när jag lyssnade på Karna Nyström som berättade om Hoppas blev jag väldigt nyfiken på boken. Igår läste jag ut den. Efter att läst den så kände jag mig deppig. Det känns så hemskt med alla dessa ungdomar som råkar illa ut.

När Åsa Anderberg Strollo läste Rädda Barnens rapport om unga i hemlöshet blev hon arg och det var startskottet till boken. 

Hoppas handlar om Jonna som några dagar innan julafton beger sig hemifrån. Jonna trodde att denna julen skulle bli annorlunda. Hennes mamma hade tagit ledigt i fyra dagar över julen och de skulle hon spendera med Jonna. De skulle hitta på massa roliga saker. Men så kommer mamman hem och säger att hon ska åka utomlands med sin nya kille. Jonna blir så paff. Är det verkligen ingen som bryr sig om henne? Detta blir för mycket för Jonna och hon tar sin väska och beger sig till Stockholm.

Jonnas hopp har dock inte riktigt släckts så hon ringer hem till sin mormor. Det visar sig dock att mormodern är full som vanligt och inte ens märkt att Jonna är borta. Tjejerna som Jonna träffar i Stockholm har inte mycket hopp kvar och de undrar varför inte Jonna beger sig hem igen. Hon har ju faktiskt ett hem. Men vad är egentligen ett hem? Är ett hem om det finns väggar och tak men om ingen endaste bryr sig om en är det fortfarande ett hem?

Hoppet lämnar aldrig riktigt Jonna och i slutet av boken ser det inte helt nattsvart ut. Det finns kanske någon som bryr sig hur det går för Jonna.

Åsa Anderberg Strollo skriver riktigt gripande böcker. Det som gör det riktigt hemskt är att Hoppas är verklighet för många.

Har du inte läst någon av Åsa Anderberg Strollos böcker så gör det och berätta om dem för andra så fler läser dem. Bryta om och Blod är de två tidigare böckerna.

2 kommentarer:

 1. Hej där,
  tusen tack för en varm och fin recension av min roman Hoppas, jag bär runt allas engagemang i hjärtat och tänker att vi kanske på något sätt kan göra att den här vintern blir lite varmare. Om ni – eller någon annan här så klart – kan och är intresserad pratar jag med Rädda Barnen om min nya roman och om situationen för hemlösa tonåringar på Stockholms Stadsbibliotek den 31/10-11 klockan 18.00
  Mer info om det hittar ni här:
  http://www.biblioteket.se/default.asp?id=226852

  SvaraRadera
 2. Hej Åsa! Kul att du hittade hit. Hade varit jättetrevligt att lyssna på dig när du berättar om din bok men tyvärr så är det lite långt till Stockholm för min del.

  SvaraRadera