torsdag 10 maj 2012

Samtal om böcker

Vet inte om det är vädret eller vad det är men denna veckan har jag varit oerhört trött. Massor att göra på jobbet och långa dagar. Då känner man sig inte så motiverad att klockan tre en torsdagseftermiddag bege sig iväg på kompetensutveckling.

På skolan där jag jobbar har vi i samarbete med Mary Ingemansson, som jobbar på Högskolan i Kristianstad, där vi jobbar med textsamtal enligt Chambers och Judith Langer. I tio minuter pratade vi om ett kapitel som vi läst ur Majken, det brinner! av Margareta Strömstedt. Det är en typisk hyllvärmare på biblioteket men efter att man läst ett kapitel blir man nyfiken på resten av boken. Vi pratade bara i ca tio minuter om boken men den lilla tiden gav mycket. Det ger så mycket när man pratar om en text som alla läst. Någon annan lägger märke till saker som man själv inte tänkt på. Texten blir så mycket intressantare när man pratar om den.

Vårt projekt går mot sitt slut och det är bara en träff kvar i höst. Arbeta med boksamtal kommer vi ju fortsätta med. Mitt jobb är ju framför allt att hitta böcker som passar. Inte så lätt alltid. 

Även här måste vi bli bättre på att dela med oss till varandra om vilka texter som funkar bra. Skulle vara bra med en bokcirkel där man kan prata om olika böcker. Kanske får bli höstens projekt.

Har ni några texter som ni vet funkar bra att ha samtal om får ni gärna dela med er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar