tisdag 15 oktober 2013

Top Ten Tuesday - böcker jag har varit "tvungen" att läsa


Då var det tisdag igen och dags för ännu en Top Ten Tuesday. Veckans uppgift är Top Ten Books I Was "Forced" to Read. Bokstavligen blir man ju inte tvingad att läsa någa böcker överhuvudtaget men ni förstår ju vad som menas.

Det borde finnas en hel del av den här varan men jag har så dåligt minne att jag kommer inte ihåg vad vi läste i skolan. Nummer 1 på min lista glömmer jag dock inte i första taget.

1. Röda rummet av August Strindberg läste jag i gymnasiet. Sedan var jag tvungen att läsa den under en kurs i litteratur. Den var dock lika dålig båda gångerna.

2. Norwegian wood av Haruki Murakami blev jag väl kanske inte tvingad att läsa men det kändes så då det var ett tag som alla pratade om Murakami. Jag fattade inte alls grejen och tror inte ens att jag läste ut boken.

3. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman var även den på en litteraturkurs. Någon hade skrivit en uppsats om den så jag behövde läsa boken. Jag tror faktiskt inte att jag kom igenom den. Jag är dock lite sugen på att testa igen eftersom det är så många som har mycket gott att säga om den.

4. En man som heter Ove av Fredrik Backman måste jag bara ha med på den här listan. Inte för att jag var tvingad att läsa den direkt men när en bok blir så hyllad av alla bokbloggare så kände jag också var tvungen att läsa den.

5. Godnatt mister Tom av Michelle Magorian läste jag en sommar för inte så längesedan. Boken läses i årskurs sex på skolan där jag jobbar så det kändes som en bok som jag verkligen borde läsa. Jag ångrar ju verkligen inte att jag läste den för den är ju riktigt bra.

6. Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran förstod jag mig inte alls på. Den hade vi med i vår bokcirkel och just därför kände jag att jag var tvungen att läsa den. Jag gav den cirka 120 sidor sen gav jag upp.

7. Vinteräpplen av Josefine Sundström är en annan bok som ingick i vår bokcirkel. Den hade jag aldrig läst om det inte hade varit för bokcirkeln. Vilken himla tur att jag läste den då jag fick upp ögonen för Sundström som författare.

8. Sista brevet till Sverige av Wilhelm Moberg läste jag också i gymnasiet då vi skulle läsa klassiker. Jag minns den som oerhört tråkig. Tror dock att jag skulle tycka lite annorlunda idag.

9. Världens ände av Ali Smith läste jag inför ett projekt som vi precis startat upp på jobbet. Hade det inte varit för det projektet så hade jag nog aldrig läst den. Helt okej bok men inget speciellt. Kul dock att en ungdomsbok utspelar sig i Australien för det gör de sällan.

Jag nöjer mig med 9 denna veckan då det står lite stilla i huvudet. Egentligen tycker jag hela tiden att jag är tvungen att läsa böcker, främst till jobbet. Men jag väljer ju dock vilka det är jag ska läsa fast jag tvingas ju att läsa massa ungdomsböcker som oftast är väldigt bra men ibland hade det varit trevligt att läsa något annat också.3 kommentarer:

 1. Röda rummet vet jag att vi läste ett utdrag ur i gymnasiet, men dessvärre känns det inte som att Strindberg är för mig. Och Kerstin Ekman har fått två chanser av mig, dock inte denna, men nu får hon nog inte fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strindberg är verkligen inte för mig heller.

   Radera
 2. Konsten att vara kvinna hörde jag så mycket bra om att jag läste den på engelska redan innan den översatts till svenska. Eller ja, började läsa för jag fattade heller aldrig grejen och den blev inte utläst.

  SvaraRadera