söndag 13 oktober 2013

Maktkamp på högstadiet


Att komma ny till en klass är väldigt nervöst men Blenda har koll på läget. Hon vet vad som gäller. Redan första dagen förstår hon vem det är som styr skolan. Det borde vara rektorn men det är en tjej som heter Hedvig som går i Blendas nya klass. Blenda förstår att det gäller att bli vän med Hedvig direkt annars är risken att man hamnar utanför. 

På första rasten gör Blenda ett försök att närma sig Hedvig men får en blick av avsmak tillbaks. Några dagar senare får Blenda och några klasskamrater i uppgift att skriva om Hitlers väg till makten. Blenda blir fascinerad och får en tanke som hon inte kan släppa. Tänk om hon skulle använda Hitlers metoder för att störta Hedvig och ta över makten i klassen.

Fjärde riket är en väldigt spännande och intressant bok. Jag kunde knappt släppa den. Det är intressant att man får följa flera av de inblandade. Man får en förståelse varför de beter sig som de gör. Alla har de hemligheter som de inte vill avslöja. Jag tycker Nygren är väldigt träffsäker i sitt sätt att skildrar hur det kan vara när man kommer ny till en klass. Det gäller att inte prata med fel personer för då  har man inte en chans hos det populära gänget. Något som dock inte känns lika trovärdigt är alla flata vuxna som låter en femtonåring styra och ställa.

Fjärde riket är Maria Nygrens andra bok. 2012 debuterade hon med boken 100 meter lycka som jag dock inte har läst.

5 kommentarer:

 1. Jag tyckte väldigt mycket om 100 meter lycka och hade den här hemma från bibblan för ett tag sen, men prioriterade bort vilket jag ångrar nu! Den verkar så himla bra så jag får nog försöka få fatt i den igen! Tror du att den skulle funka som högläsningsbok? Lite sugen att läsa den för mina högstadietjejer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket möjligt att den funkar som högläsningsbok. Det finns i alla fall mycket att diskutera i den. Tycker absolut att du ska läsa den.

   Radera
 2. Låter som en bok jag kan tänka mig att läsa!

  SvaraRadera
 3. Jag störde mig också på hur ingen av de vuxna gjorde något och att de alla bara mjäkade med. Visst kan det vara så, men inte på den här nivån, det kändes inte helt realistiskt.

  SvaraRadera