fredag 20 januari 2012

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Har lite tid över så här på morgonkvisten så tänkte att jag svarar direkt på veckans fråga i bokbloggsjerkan.  

Veckans fråga:

Jag hör till de få (vad det verkar i alla fall) som inte kunde bry mig mindre om en boks omslag och jag har verkligen försökt förstå varför så många älskar omslag så mycket att de faktiskt köper en bok enbart för att den har ett omslag som de gillar. Hör du till dem? Vilket är i så fall ditt favoritomslag i dag? Dela  med dig av en bild och förklara vad det är som gör just detta omslag så speciellt.

Om du ställer dig på min sida: berätta varför du inte ägnar bokomslag någon större uppmärksamhet. 

 Bokens omslag spelar inte så stor roll för min egen del. Det är dock väldigt sällan som jag går i en bokhandel och botaniserar. Jag köper uteslutande böcker efter tips som jag fått på olika vis. Väldigt sällan som jag köper en bok som är helt okänd för mig och därför spelar inte omslaget så stor roll. Sen finns det ju omslag som är väldigt fina men som sagt det är inte efter omslaget som jag väljer bok.


På jobbet(skolbibliotek F-9 skola) märker jag dock hur viktigt omslaget är för många. Vissa böcker lånas mer eller mindre aldrig ut och mycket av det beror ibland på omslaget. Kommer dock inte på något bra exempel. Kanske hittar något i hyllorna under dagen. 


Återkommer i eftermiddag med bilder på fina omslag och de som inte funkar så bra.

5 kommentarer:

 1. Jag tror att rent generellt lockas barn och ungdomar mer av omslag än oss vuxna. Tyvärr. Gamla nötta böcker är heller inte lika populära som nya fina! Men så kanske vi tänker alla?

  SvaraRadera
 2. Jag kommer faktiskt inte ihåg hur jag tänkte när det gäller omslag när jag gick i grundskolan, hm, det var synd att jag glömt, hade varit intressant att veta om man tänkte annorlunda då.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig Boklusen, barn och ungdomar tänker nog mer på omslaget.

  Jag kommer inte heller ihåg hur jag själv tänkte. Fast det har ju förändras så mycket sen jag själv gick i skolan. Utbudet är ju ett helt annat idag.

  SvaraRadera
 4. Ja, jag märker faktiskt det hos mina söner, man kan inte låna en bok om omslaget ser tjejigt ut, eller gammeldags.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det är synd att allt mer och mer handlar om yta. Tyvärr gäller ju inte det bara böcker.

  SvaraRadera