fredag 22 april 2011

Amandas bok av Katerina Janouch

När Amanda kommer till uppropet i nian ser hon ett bekant ansikte, Axel. Helt plötsligt är han tillbaks efter många års frånvaro. När Amanda och Axel var små lekte de och var bästa vänner. Men så skilde sig hans föräldrar och Axel flyttade och de kom ifrån varandra. Men nu är Axel tillbaks, utan förvarning. Amanda blir så chockad att hon inte säger något till Axel utan låtsas som hon inte känner honom. Det visar sig att Axel blivit helt knäpp och störig så Amanda känner att det är ingen större förlust. Amanda berättar inte för någon att hon egentligen känner Axel, inte ens för hennes bästis Jonna.

Så en dag släpper Amandas mamma bomben. Axel och hans mamma ska komma på middag. Hur ska nu det här gå? Ska Axel komma hem till henne, vad ska de prata om? Många tankar far igenom Amandas huvud. Varför bryr hon sig egentligen. Axel är ju bara en väldigt störig kille som hon inte bryr sig ett skit om.

Amanda funderar mycket kring det här med sex, om att förlora oskulden. Hon skulle vilja prata med någon om det men det finns ingen. Amanda kan prata med Jonna om det mesta men inte just det här. Istället lånar hon några böcker av Suzanne Brögger och Erica Jong.

Jag tror detta kommer bli en populär bok. Just nu kommer jag inte på någon annan bok som fokuserar så mycket på unga tjejers tankar om sex. Detta kanske blir denna generationens Kram, Puss och Love, Love, love. För ni kommer väl ihåg böckerna som Hans-Eric Hellberg skrev som lästes av de flesta. Jag har dem på biblioteket och de läses faktiskt fortfarande ibland.

Ska bli intressant att se hur Amandas bok kommer mottas av eleverna. Jag blir i alla fall sugen på att läsa även nästa bok som kommer till hösten och heter Jonnas bok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar