måndag 5 mars 2012

Tematrio - den svenska bilderboken

Denna veckan vill Lyran att vi ska berätta om vilka tre bilderböcker du skulle välja för att representera den svenska bilderboken?

1. Jag känner att jag måste ha med Var är min syster? av Sven Nordqvist. Jag tycker det är en fantastisk bilderbok om en lillebror som ger sig ut på en resa för att hitta sin syster. På varje uppslag kan man hjälpas åt att försöka hitta henne vilket inte alltid är så lätt.

2. Jag skulle även ta Godnatt Alfons Åberg av Gunilla Bergström. Alfons fyller ju 40 år i år men böckerna håller fortfarande. Jag har fått läsa den om och om igen för min tvååring. Lite ålderdomligt språk men det är lätt att byta ut.

3. Pija Lindenbaum är ju känd för sina böcker om Gittan men jag skulle välja en av hennes kanske inte så kända böcker, Kenta och barbisarna. Boken handlar om Kenta som är jättebra på fotboll men Kenta vill inte spela fotboll. Han vill hellre vara inne med tjejerna och leka med dockor. En bra bok om man vill prata om könsroller med barn.

Detta var mina tips. Har du läst mina tips, vad tycker du om dem? Vilka böcker skulle du ha valt?

4 kommentarer:

 1. Lindenbaum tyckte jag var svår att avstå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli intressant att se om hennes böcker överlever eller om hennes storhetstid är nu.

   Radera
 2. Ja, Gittan kunde man ju haft med förstås, eller "När Åkes mamma glömde bort"- fast det är kanske mer en bok för mammor det?

  SvaraRadera