tisdag 14 september 2010

Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell

Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell handlar om Nora Jonassons liv. Nora Jonasson tycker inte att hon är särskilt speciell överhuvudtaget. Hon försöker vara många till lags så att hon kan bli lite älskad. För att kunna hänga med brorsan och hans kompisar lär hon sig en massa om fotboll så hon kan säga massa smarta saker. Hon har planscher på väggarna av artister som hon knappt vet vem de är men de ska visst vara häftiga.

Efter en fest är det något som går snett och hennes bästa vän vill inte längre prata med henne. Nora förstår inte alls vad det handlar om och hon saknar sin vän något oerhört. För att dämpa saknaden skaffar hon en pojkvän. Men vad tycker hon om honom egentligen. Fyller han inte mest ett hål som inte går att fylla med någon annan än den som borde finnas där.

Jag tycker väldigt mycket om Johanna Thydells böcker. Hon har tidigare givit ut I taket lyser stjärnorna och Det fattas en tärning. Tyvärr så blev min läsning av Ursäkta att man vill bli lite älskad en aning sönder hackad. Jag läste fem minuter här och där och fick därför lite svårt att komma in i den.

För någon vecka sedan var jag och lyssnade på Thydell när hon pratade om sin bok. Hon sa att hennes mantra när hon skrev denna bok var "Ingen ska dö, Ingen ska skiljas". Thydell vill se om hon kunde skriva en bok om vardagliga händelser och inte stora tragedier. Jag tycker verkligen att hon lyckats.

Längs ner på många av sidorna finns det små Noriska ordspråk som är härliga, tex "Inget ont som inte har något gott med sig till någon annan".


I klipper nedan kan du höra Johhanna Thydell läsa en bit ur Ursäkta att man vill bli lite älskad.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar