lördag 3 juli 2010

Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie

Lila Hibiskus handlar om Kambili och hennes familj. Kambilis pappa är en rik man. Han äger en tidning som kritiserar korruptionen i samhället. Han anses vara en riktigt god man då han delar med sig av sitt överflöd till de som är behövande. Innanför hemmets dörrar visar han dock en helt annan sida. Pappan styr familjen med järnhand. Kambili och hennes bror har ett schema som de ska följa varje dag. I det schemat finns inte utrymme för något eget intresse utan det är studierna som gäller. Om de inte är bäst i klassen misshandlas de.

När Kambili och hennes bror besöker sin faster upptäcker de en helt annan värld. Deras kusiner tycker till en början att Kambili är väldigt bortskämd då hon inte vet hur man utför de enklast hushållssysslor. Efter ett tag förstår dock kusinerna att Kambili inte är bortskämd utan väldigt styrd.

Jag tycker att Lila hibiskus var en bra bok men kanske inget speciellt utöver det vanliga. Adichie är kanske mer känd för sin bok En halv gul sol. Den har jag dock inte läst. Det får jag kanske göra någon dag.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar