söndag 11 augusti 2013

Hur ska det sluta?

Lauren Olivers trilogi som börjar med Delirium slutar med en riktig cliffhanger så jag var ju tvungen att läsa andra delen, Pandemonium. Det är en dystopisk trilogi som utspelar sig i USA där kärlek anses vara en sjukdom. För att inte sjukdomen ska ta över opereras alla vid arton års ålder och därefter utses en partner till dem som de lever resten av livet med. Det finns dock de som inte tror på det regeringen säger och inte vill opereras. Många av dem bok i vildmarken, utanför stängslen, men vissa rör sig mellan de båda världarna vilket är extremt farligt om man skulle bli påkommen.  

Har du inte läst Delirium så sluta läs nu för det går inte att skriva om andra boken utan att avslöja vad som hände i första delen.

Lena som är bokens huvudperson befinner sig nu i vildmarken. Efter att ha irrat runt i vildmarken och till slut kollapsat vaknar Lena upp hos några som tagit hand om henne. De har tagit henne till sin boplats  och tagit hand om henne.

Lena får nu läsa sig att leva på nytt. I vildmarken finns inte rinnande vatten så de får gå flera kilometer för att hämta vatten i floden vilket håller på att ta slut på Lena. Det är ett hårt liv att leva i vildmarken.

I boken är det två berättelser: "Nu" och "Då". "Då" berättas det om Lenas liv i vildmarken och hur vintern närmar sig och att de då måste flytta för att överleva. I "Nu" är Lena återigen innanför stängslet närmare bestämt New York.  Motståndsrörelsen gör allt mer motstånd mot regeringen och Lena och hennes vänner hjälper dem. Lena hamnar i en riktig knipa som hon måste ta sig ut på något sätt. 

Pandemonium slutar även den med en riktigt cliffhanger som gör att jag bara vill läsa vidare. Som tur är kommer den tredje delen, Rekviem, i september. 

1 kommentar:

  1. Dystopier är trevliga. Hoppas böckerna kommer i pocket.

    SvaraRadera