tisdag 23 april 2013

Tematrio - Världsbokdagen


Det var ett tag sedan jag gjorde en tematrio men då det är Världsbokdagen så tänkte jag att ni skulle få lite fler tips på bra böcker. Lyran vill att vi tipsar om en trio böcker från hela världen. Berätta om tre böcker från skilda delar av världen som du gärna vill rekommendera den som vill lära sig eller förstå mer av andra "kulturer"!

Jag har inte jättemånga böcker att välja mellan så därför väljer jag tre ungdomsböcker.

1. Eldens hemlighet av Henning Mankell är en bok som många ungdomar läser och älskar. Den handlar om Sofia som trampar på en landmina och förlorar ena benet. Vi får följa hennes kamp för att klara sig. Boken utspelar sig i Mocambique.

2. Deborah Ellis skriver om barn i olika delar av världen. En av hennes mest kända är Den osynliga flickan. Den handlar om Parvana som är elva år och lever i Afghanistan. Parvanas pappa blir fängslad vilket innebär väldiga svårigheter för familjen då de måste ha en man när de ska gå ut. Nu finns det ingen man i familjen längre men familjen måste ju ha mat så Parvana kommer på en lösning på problemet.

3. Såld av Sally Grindley handlar om Lu Si-Yan som bor på den kinesiska landsbygden. De har det väldigt knapert men Lu Si-Yan är lycklig i alla fall. Men så dör hennes pappa i en tragisk olycka och Lu Si-Yan tvingas ta hand om resten av familjen.

Detta är tre väldigt hemska böcker men jag tycker de är väldigt bra och de är ofta utlånade på biblioteket. Ska bli intressant och se om ni har några tips på några böcker som är lite mer det positiva hållet.

6 kommentarer:

 1. Låter som intressanta böcker!

  SvaraRadera
 2. Den där om Kina låter bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt bra. Spännande att läsa om Kina vilket jag nästan aldrig gör.

   Radera
 3. Ja men va bra tips även om det är ungdomsböcker
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte annat så tips till er som har barn i 12-13 års åldern.

   Radera