söndag 21 april 2013

Ännu mera spänning

Den senaste tiden har det kommit en hel del spännande böcker till de som är omkring 10-12 år. För mig som skolbibliotekarie är det positivt då det är just spänning som ofta efterfrågas. Barnkolonin vänder sig dock till de lite äldre.

Kerstin Lundberg Hahn är bra på att skriva spännande för barn. Hon har tex tidigare skrivit den populära boken Skuggan i väggen som även den är i spänningsgenren. Barnkolonin är hennes senaste bok.

Barnkolonin handlar om Joel och hans familj som just köpt ett hus som en gång i tiden användes till barnkoloni. Joels föräldrar ska rusta upp huset och starta ett vandrarhem. Joel tycker det är hyfsat okej. Det är inte alltför långt till stan så han ska nog klara sig.

När flyttbilen kommer får Joel sin nya cykel som han längtat efter att få testa. Han hoppar genast upp och kör en rund. Joel hinner inte så långt förrän det tar tvärstopp och han gör en volt över cykeln. Det är ingen större fara med Joel så efter en liten paus undersöker han vad det var som gjorde att det blev tvärstopp. Han hittar taggtråd som han börjar dra i och när den ger efter ser han benbitar sticka upp ur jorden. Det är en djurskalle mycket större än en katt. Joel blir fascinerad och tar kraniet med sig hem.

Senare på eftermiddagen somnar Joel till en stund. Han vaknar av gråt. Joel känner sig förvirrad men visst hade han hört någon som grät.

Joel kan inte hitta någon logisk förklaring till att han hör någon som gråter och detta är bara början på konstiga saker som Joel ska möta i sitt nya hem.

Jag gillar Barnkolonin. Boken är spännande och den kommer igång rätt snabbt Vilket är viktigt när man skriver för barn och ungdomar. De orkar oftast inte med långa startsträckor. Framsidan tror jag också kommer locka till sig läsare. Ska bli spännande att se hur den tas emot av låntagarna på "mitt" bibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar