tisdag 2 april 2013

Skrämmande siffror

I dag är det visst internationella barnboksdagen, vilket jag inte hade en aning om. Jag skriver ju om barnböcker nästan varje vecka då jag jobbar på ett skolbibliotek men det får bli ett i dag också dagen till ära.

Många har uppmärksammat den krönika som fanns i SvD i lördags som var skriven av Jesper Sundén. Sundén nämner väldigt tråkiga siffror. För 30 år sedan läste hela 80 procent av föräldrarna högt för sina barn en genomsnittlig dag. För tio år sedan var det fortfarande 74 procent som läste högt för barnen men sedan hände något. Förra året störtdök siffran ner till 35 procent. 35 procent känns som väldigt lite. Läser verkligen inte föräldrar för sina barn längre. Inser man inte vinsterna eller orkar man bara inte.

Vill du veta vilka positiva effekter högläsningen har på ditt barn så hittar du några punkter här förutom det självklara att det är ett mysigt sätt att varva ner inför dagens slut.

Jag har tur, min dotter älskar böcker vilket kanske inte är så konstigt då hon har haft böcker omkring sig sedan hon föddes. För de som inte har samma tur har läsambassadören skrivit ner några tips om hur man kan göra sina barn till läsare. Det viktigaste tror jag är att hitta rätt bok till rätt person. Det är något som jag jobbar med varje dag på biblioteket. Det är verkligen inte lätt men eftersom det finns en bibliotekarie på skolan så finns i alla fall förutsättningen för att det ska kunna gå.

Vet du inte vad du ska läsa för dina barn? Gå till biblioteket och fråga. De är där för att hjälpa er!

Om du har en treåring precis som jag så kan jag rekommendera Björnens sång av Benjamin Chaud. Den har vi läst varje kväll i flera veckor nu.

6 kommentarer:

 1. Tyvärr är det nog sant. Det syns också på elevernas läsförståelse som sjunker i samma snabba takt.
  På min skola och många andra drar man nu igång läsprojekt för att försöka få upp resultaten, men timmarna barnen går i skolan räcker inte till för att ge riktigt goda läsare. De behöver få stöttning och lästimmar hemma också. Både högläsning och egen tyst läsning.

  SvaraRadera
 2. Tråkigt att det är så få som läser för sina barn. Och att det sjunkit så mycket på kort tid! Undra vad som ska hända för att man ska komma upp i 80% igen!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som det blir väldigt svårt att komma upp i 80 procent igen.

   Radera
 3. Det är verkligen synd att så få högläser för sina barn. Jag är övertygad om att jag är en läsande människa mycket tack vare att jag älskade sagostunden med mamma eller pappa när jag var liten. Man måste få upptäcka det magiska med fiktionen när man är liten för att gå vidare till att läsa själv tror jag. Kanske dags för någon slags nationell läskampanj?

  SvaraRadera