tisdag 8 mars 2011

De stulna barnen av Jo Salmson


De stulna barnen är en den första delen i en ny serie som heter Häxfolket. Boken är skriven av Jo Salmson som tidigare har skrivit de populära böckerna om Alamandrarna och Drakriddaren Tam.

Huvudpersonen i boken heter Sol. Hon bor i en villa på landsbygden där hon hjälper till i hushållet. Sol vet inte vem hennes föräldrar är. Det man har berättat för henne är att hon lämnades här och att kokerskan sedan har tagit hand om henne.

Sol är vän med sonen i huset, Arel. I huset bor även en annan pojke som heter Eno. De tre har växt upp i huset tillsammans.

En dag när Sol rengör eldstaden är det en sten som lossnar och ramlar in bakom väggen. För att få upp stenen är Sol tvungen att lossa fler stenar. Då upptäcker Sol att det finns ett litet rum där bakom. Sol berättar för Arel och Eno och de bestämmer sig för att inte berätta vad de upptäckt utan rummet är ett perfekt ställe när de vill vara ifred.

En kväll när de tre är samlade i rummet är det någon som kommer in i salen där eldstaden finns. De pratar om häxfolket som skapar oro. De säger att häxfolket har hämtat tillbaks alla sina barn i norr och de oroar sig nu över om häxfolket ska ta sig söderut till villan. De pratar också om Sol och det går uppför Sol att hon egentligen tillhör häxfolket.

Sol blir väldigt ledsen men hon förstår nu varför hon alltid varit annorlunda. Har hon kanske en familj där ute som letar efter henne?

Jag tycker väldigt mycket om Jo Salmsons böcker. De stulna barnen känns dock väldigt mycket som en förstabok i en serie. Det är mycket som ska förklaras. Men jag blir nyfiken på Sol och vill gärna veta hur det ska gå för henne. Så jag väntar spänt på bok 2. Som tur är så behöver vi inte vänta jättelänge, bara till maj. Del två heter Fly Sol, fly!

De fina illustrationerna i boken har Natalia Batista gjort.

Har ni inte läst någon av Jo Salmsons böcker så tycker jag absolut att ni ska göra det. Kanske läsa lite högt med era barn. Böckerna funkar bra som högläsning. Man får dock vara beredd på att barnet inte nöjer sig med en del utan vill gärna höra resten också.

Ska bli intressant att se om De stulna barnen blir lika populära som Salmsons andra böcker.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar