måndag 29 mars 2010

Jag finns av Maja-Maria Henriksson

Jag finns av Maja-Maria Henriksson handlar om Johanna som går i åttan. Johanna har inga vänner och i skolan blir hon trakasserad och misshandlad av några killar. Inte ens hemma kan hon pusta ut utan där finns mamman som man aldrig vet hur hon ska reagera. Johannas mamma kan vara väldigt charmerande ena stunden och prata omkull andra vuxna. När ingen annan ser kan hon få vredesutbrott mot Johanna som ofta slutar i misshandel. Boken är dock inte helt mörk utan den väcker hopp på slutet.

Jag finns är Maja-Maria Henrikssons debutbok. Den är en riktigt hemsk berättelse. Det som gör den extra hemsk är att den bygger på författarens egna uppväxt. Att någon ska behöva ha en sådan uppväxt utan att någon vuxen tar tag i det som det som sker är verkligen sorgligt.

Jag tyckte väldigt mycket om boken. Jag blev väldigt berörd. Ledsen och samtidigt arg på alla vuxna som bara vill att Johanna ska visa förståelse. För Johannas mamma har ju det inte lätt och Vedin har det inte heller så lätt hemma. Vem visar förståelse mot Johanna och hur hon har det?

Jag rekommenderar verkligen Jag finns. Läs den!


2 kommentarer:

  1. Hej!
    Vad kul med en blogg om barn- och ungdomsböcker! Jag håller med på ett radioinslag som handlar om familjer och skulle gärna vilja komma i kontakt med dig. Vore jättetrevligt om du kunde maila mig på kristina.stulken@radioprojektet.se så berättar jag mer om vad det handlar om!

    / Kristina

    SvaraRadera