söndag 10 februari 2013

Den skrämmande ensamheten

Hedvig är tretton år och helt ensam. Hela hennes familj har dött i någon slags feber. Hedvig vågar inte stanna kvar utan hon bara springer, fast att det inte finns någon som kan jaga henne. 

Hedvig beger sig till skolan för att hämta utrustning. Hon tänker att där borde det inte finnas några döda människor, då det verkar som alla dött på kvällen och då borde skolan vara tom. När Hedvig hämtat massa saker flyr hon till skogen. Hon förtränger tankarna på de döda föräldrarna och försöker istället tänka på hur hon ska överleva. Hedvig kommer att tänka på en gård som de besökt med skolan, en undervisningsgård där det borde finnas djur men inte människor. Hon beger sig dit och mycket riktigt står det kor i hagen men inte en enda människa. Hedvig skapar en tillvaro där, för störst av allt är instinkten att överleva. 

Jag har längtat efter En sekund i taget men nu när den är slut så vet jag inte vad jag ska säga. Det är ju väldigt svårt att sätta sig in i hur man skulle känna om man helt plötsligt var helt ensam och ingenting fungerar. Själv kan jag tycka att det är skönt att vara lite ensam ibland men efter några timmar blir jag orolig i kroppen och undrar om de inte ska komma hem snart. Tänk då att veta att du är helt själv, kanske för alltid. Det går ju inte att sätta sig in i den tanken men det är intressant, hur skulle man reagera. Hedvig funderar på praktiska saker som hur hon ska klara vintern och om veden ska räcka. Hon funderar även på andra saker som att hon aldrig haft en kille. Hon stör sig på sin bästa vän men inte kan man väl prata illa om de döda?

Jag önskar att jag kände någon som läst den för man jag skulle gärna prata med någon om slutet. Jag vill dock inte avslöja något utan ni får läsa själva. 

Jag kommer definitivt fortsätta läsa Sofia Nordins böcker. För mig är Sofia Nordin en favorit.

Sofia Nordin är en av mina favoritförfattare. Jag har läst det mesta hon skrivit och hennes vuxenbok Gå sönder, gå hel tyckte jag var fantastisk men hemsk. 

Om man är sugen på att läsa En sekund i taget kan man passa på att tävla om ett exemplar inne hos Lingonhjärta, några dagar till har ni på er.

4 kommentarer:

 1. Denna kan nog vara något för mina två stora barnbarn!

  SvaraRadera
 2. Stort tack för tipset =)
  Kram Cissi

  SvaraRadera
 3. Låter som en bok för mig. Tack för tips! :)

  SvaraRadera
 4. Jag antar att slutet beror på att det kommer en fortsättning? Vore superkonstigt annars.. Gillade det inte alls. Jag skulle inte kalla det för ett "öppet slut", snarare ett ofärdigt slut?

  SvaraRadera