torsdag 15 juli 2010

Theos Pompeji av Kim M. Kimselius

Theos Pompeji är den 13:e boken om Theo skriven av Kim M. Kimselius. Den utspelar sig dock före alla de andra böckerna. Vi får följa Theos liv i Pompeji innan han träffar Ramona.

Theo bor med sina föräldrar och syskon i staden Pompeji. Fadern är patron och en aktad man. Theo är ivrig att möta dagen och är därför uppe i gryningen. Han ska ner till hamnen som Theo tycker är en spännande plats. Fadern tycker dock inte om Theos besök i hamnen då han anser att det är en farlig plats då där finns slavhandlare, mördare och rånare. Denna morgon håller ett slavskepp på att lastas i hamnen. Theo kan inte låta bli att titta på slavarna som är fast i sina kedjor. Han tycker det är hemskt men det finns inget han kan göra. Theo hör ljudet av en piska som viner genom luften. Det är en äldre slav som är målet för piskan. Slaven kan knappt lyfta fötterna för de tunga bojorna. Slaven stupar och då slavhandlaren tror att slaven är död låser han upp slavens bojor så de andra slavarna kan fortsätta. Slaven ligger bara där på marken, ingen gör något. När ingen annan gör något går Theo fram till slaven. Han upptäcker att slaven inte är död, inte än.

Theo som är godhjärtad tar med mycket möda slaven med sig hem. Vad han ska göra med slaven när han kommer hem har han dock inte tänkt på. Vad händer om någon upptäcker honom? Vad skulle hans far säga?

Det är fadern som bestämmer över Theos liv och fadern har bestämt att Theo ska gifta sig med en kvinna från en väldigt rik familj. Theo vill inte alls gifta sig och hans mor verkar inte heller tycka det är en så bra idé. Det är dock fadern som bestämmer. Hur ska Theo ta sig ur det här?

När Theo är ute på en resa råkar han på en sierska som säger till Theo att "Du kommer gå ett sällsamt öde till mötes..."

Jag tycker Theos Pompeji är en väldigt bra bok. Det finns ett driv i berättelsen som gör att man vill fortsätta att läsa för att se hur det ska gå för Theo. Jag lär mig också en hel del om den tid som boken utspelar sig i. Det finns tex en beskrivning hur det gick till när man besökte en badanläggning.

Som jag nämnde tidigare utspelar sig Theos Pompeji före alla de andra böckerna om Theo och Ramona. Det är år 79 e.Kr. i staden Pompeji. Vill man veta mer om just den tiden kan man läsa i bokens faktadel som finns i bokens slut. Där hittar man viktiga årtal och en ordlista.

I slutet av boken presenteras de andra böckerna om Theo och Ramona. Kimselius har även börjat på en ny serie där det än så länge har kommit två böcker, Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland och den andra boken Kimberlie - Ett nytt liv.

Jag har inte läst någon av de andra böckerna om Theo och Ramona. Theos Pompeji känns dock som en väldigt bra bok att starta med då den som sagt utspelar sig före de andra böckerna. Jag blir riktigt sugen på att läsa Tillbaka till Pompeji som egentligen är den första boken om Theo och Ramona.

Vill du veta mer om Kim M. Kimselius så gå in på hennes websida som finns här eller hennes blogg som du hittar här.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Titel: Theos Pompeji
Författare: Kim M. Kimselius
Antal sidor: 264 inklusive faktadel
Förlag: Roslagstext
ISBN: 978-91-976260-7-1


1 kommentar:

  1. Tack för en mycket fin recension av min bok. Kramar från författaren Kim M. Kimselius

    SvaraRadera