onsdag 28 april 2010

Jag ska bara fixa en grej i köket av Moa Herngren

I Jag ska bara fixa en grej i köket berättas det en väldigt mörk historia. Huvudpersonen i boken heter Ingrid och hon är ensamstående mamma till Juni. Ingrid jobbar på en förskola och hon har precis blivit föreståndare. Det är inte så populärt bland kollegorna då de anser sig vara bättre kvalificerade för jobbet.

När boken börjar är jullovet påväg att ta slut. Ingrid sitter vid köksbordet och har ont i huvudet. Ingrid har ofta ont i huvudet. "Det blev väl inte mer än fem glas vin i går?" Ingrid funderar ofta över hur mycket hon drack kvällen innan. Hon inser att ofta blir det många fler glas än vad hon tänkt sig. Hon skulle ju bara ta ett glas.

För Ingrids mamma har det gått riktigt långt. När det är middagsbjudningar kan hon somna vid bordet. Alla låtsas som ingenting och ursäktar henne med att åldern börjar ta ut sin rätt. Ingrid blir arg över att alla bara blundar och att ingen vågar konfrontera mamman med att hon är alkoholist.

Jag tycker väldigt mycket om boken. Boken är dock väldigt mörk. Det finns vissa scener som verkligen skär i hjärtat på mig. Som tex när de är på semester och dottern Juni sitter i baren och väntar. Då beställer Juni läsk till sig själv och vin till mamman och en annan scen när de är på hotellrummet så häller Juni upp vin till mamman. Dottern Juni är i sjuårsåldern och hon börjar också intressera sig för vin. Hon vill också ha. Mot slutet av boken kommer den hemskaste scenen av dem alla. Den berättar jag dock inte om utan den får ni själv läsa om i boken. Som tur är kan man se lite hopp i slutet av boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar