tisdag 19 mars 2013

Ännu en hästbok, eller?

Böcker om hästar verkar läsas i alla tider. Pia Hagmar är en av de författarna som har skrivit en hel hög med hästböcker. Millan är dock för de som är lite äldre.

Millan som är bokens huvudperson älskar hästar och det är till stallet som hon flyr för att slippa vara hemma. Hemma är det inte så himla kul att vara. Millans mamma mår alltid dåligt och hennes pappa mår allt sämre sen han förlorade sitt jobb. 

Millans högsta önskan är att få en egen häst. Hon inser dock att det inte kommer att ske men att hjälpa till i stallet är näst bäst. Varje dag bär det av till stallet, många hade kanske tröttnat efter ett tag men inte Millan. Millan gör allt för att slippa att vara hemma. Men hemma finns lillebror som någon behöver ta hand om och Millan älskar honom över allt annat. Det blir Millan som tar störst ansvar för honom, ser till att han får mat och att han blir hämtad från dagis.

Mycket av den här boken utspelar sig i stallet men egentligen handlar det inte så himla mycket om just hästarna utan istället Millans situation. Hon måste ljuga för bästisen som vill sova över för Millan skulle aldrig ta med någon kompis hem. Hon kan heller inte vara borta för länge för då är det ingen som tar hand om lillebror. Det är ett stort ansvar som läggs på 13-åriga Millan tyvärr så är det säkert inte helt ovanligt i dagens Sverige.

Jag gillar boken om Millan och det oväntade slutet gör att jag även måste läsa nästa del som kommer i maj, Sveket heter den. Boken är inte speciellt tjock, bara 125 sidor. Jag tror den passar de som går i årskurs fem och uppåt. Ett extra plus till den fina framsidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar