tisdag 26 november 2013

Tematrio - prisvinnare

Under måndagen delades årets Augustpris ut. Så då tycker Lyran att det passar bra att berätta om några pristagare och jag kan inte annat än hålla med. Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.

Då jag tar alla chanser att lyfta fram bra barnlitteratur är det den kategorin bland Augustprisvinnare jag kommer lyfta fram denna veckan.

1. Var är min syster? av Sven Nordqvist är en favorit bland bilderböckerna. Boken vann 2007 och har varit en favorit sedan dess. Dessa detaljrika illustrationer tycker jag är fantastiska. Boken borde finnas i alla barns hem.

2. I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell tycker jag också är fantastisk. Den vann priset 2003 och den läses fortfarande av många fastän den har tio år på nacken. 

3. Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum vann priset 2000. Lindenbaum är en favorit när det kommer till bilderböcker. Tänk att det är 13 år sedan hennes första bok om Gittan kom.

Om inte Lyran redan hade nämnt Adjö, Herr Muffin av Ulf Nilsson så hade jag haft med den på min lista.  

11 kommentarer:

 1. Sven Nordqvist är ju genial!

  SvaraRadera
 2. "Var är min syster" är en alldeles underbar bok. Har läst den hur många gånger som helst för barnen. Varje gång upptäcker man några nya detaljer i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen en bok som räcker länge.

   Radera
 3. Har inte läst någon av dina!

  SvaraRadera
 4. Jag känner i alla fall igen Sven Nordqvist :)

  SvaraRadera
 5. "Var är min syster?" är bra men böckerna om Gittan tillhör ju inte mina favoriter direkt. Gillar inte Pija Lindenbaums böcker alls om jag ska vara ärlig, värst är Kenta och Barbisarna. "Ska jag kniva dig" som en unge säger hör inte hemma i barnböcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker i alla fall att Kenta och barbisarna är övervägande bra. Tar upp det här om könsroller på ett bra sätt. Om man inte gillar en mening så kan man ju hoppa över den. Det är ju alltid att föredra att man läst boken innan man läser den för barnen.

   Radera
 6. Sven Nordkvist är härlig, läser just nu Tomtemaskinen för klassen. Får kolla upp Var är min syster?, kanske kan avar något för nevöerna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var är min syster är en bilderbok där man på varje uppslag kan hitta systern. Det är inte helt lätt dock. Men de barn jag har läst den för har älskat att leta.

   Radera