torsdag 2 maj 2013

Detektiv - mitt andra yrke

I dag har det verkligen varit full rulle på jobbet. För er som inte vet det så jobbar jag på en F-9 skola som skolbibliotekarie. Jag var tvungen att ta ut lite statistik idag för det kändes som hela skolan hade varit och lånat innan lunch. Riktig så var det inte men innan klockan ett hade jag lånat ut 195 böcker och återlämnat 175. Inte illa på några timmars jobb. Dessutom hade jag ju gjort lite annat också.

Jag fick även ägna mig åt att vara lite detektiv idag. Hade en lärare som hade fått tips av en annan lärare om en bok som handlade om Columbus. Det ringde ingen klocka och jag fick inga bra träffar när jag sökte. Jag fick sedan prata med läraren som rekommenderat boken och fick då reda på lite mer. Boken skulle vara blå och titeln skulle vara något med äventyr. Jag fick fortfarande inte napp i katalogen så jag vände mig till den förträffliga skolbiblistan. För er som inte känner till det så är biblistan en lista som man kan prenumerera på där man kan slänga ut frågor till andra bibliotekarier när man själv går bet. Mycket riktigt så kunde de hjälpa mig. Det tog inte lång tid innan jag fick svar, cirka en halvtimme. Boken jag sökte var Det största av alla äventyr av Peter Gissy.

Det var inte så konstigt att jag inte kände igen boken på beskrivningen då jag varken har läst den och den inte finns på mitt bibliotek. Som tur var fanns den på andra bibliotek så det var bara att reservera den. Det känns så himla skönt när man lyckas hitta rätt bok och skolbiblistan är ofta till stor hjälp.

Det var lite hur det ser ut för en skolbibliotekarie på jobbet.

3 kommentarer:

 1. Detektivbiten måste ju vara ett av de roligare inslagen i bibliotekarietillvaron, både den egna glädjen när man lyckas hitta det som efterfrågas och glädjen hos den man hjälper, samtidigt som själva jakten kan vara ganska spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, det känns väldigt tillfredsställande när man hittar boken de söker.Det är ju dock inte så lätt alltid.

   "Den handlar om en pojke" kan de säga ibland. Det gör ju hälften av böckerna så lite mer får man ju ha att gå på :)

   Radera
 2. Jag älskar detektivarbete, när jag är på rätt humör för det vill säga. Det händer ofta i mitt yrke som redovisningskonsult, men då handlar det inte om böcker utan om siffror, och jag skulle hellre lägga ner tid och energi på att leta efter titel och en författare som i ditt fall, än att t.ex. jaga reda på siffror i debet som egentligen skulle ha varit i kredit.

  Nåväl, allt är väl relativt antar jag :-)

  // Annika (http://alkb.se)

  SvaraRadera