fredag 5 december 2014

Bokbloggsjerka - inspirera barn till läsning

Då var det fredag igen och jag inser att jag inte skrivit något inlägg sedan förra veckans jerka. Jaja så blir det ibland.

Veckans fråga:

Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?

Detta är ju något som jag verkligen brinner för och det är ju mitt jobb när jag inte är föräldraledig och det känns som jag skulle kunna skriva en uppsats om det. Det ska jag dock inte göra utan försöker få med det som jag tycker är viktigast.

Det är viktigt att vi som föräldrar och vuxna är läsande förebilder. Barn vill gärna läsa sådant det som sina föräldrar läser/läste. På ett skolbibliotek får man en hel del frågor efter böcker som tex Åshöjdens bollklubb och Fem-böckerna. Då vet man att någon förälder har tipsat. Här får man dock vara lite försiktig för dessa böcker har ju en hel del år på nacken och språket är inte ett språk som dagens barn är vana vid. För många kan böckerna vara för svåra men man kan ju läsa dem tillsammans vilket kan bli en härlig stund tillsammans.

I mitt jobb som skolbibliotekarie tycker jag att det är väldigt viktigt att hitta rätt bok till varje elev vilket verkligen inte alltid är så lätt. Jag märker ju själv hur mycket mer sugen jag blir på att läsa när jag läser en bok som jag verkligen gillar än en som är sådär halvbra. Så vet du inget om barnlitteratur fråga bibliotekarien det är därför vi finns.

Att skapa goda vanor redan när barnen är små tror jag också är viktigt. För min dotter som är fem år har vi läst två böcker varje kväll när hon ska lägga sig. Ibland känner man att man inte riktigt orkar och tänker att vi kanske bara kan läsa en men nej det går inte för sig utan två ska det vara, gärna tre. Vi började läsa för henne tidigt och nu när hon är lite äldre går vi till biblioteket någon gång i månaden.

Bokjuryn och dess tillhörande katalog är också en inspirationskälla som man kan använda sig av. I katalogen får man tips på massor av böcker och man kan ju rösta på böcker och vinna fina priser. När man berättar att man kan vinna en surfplatta brukar de flesta bli intresserade :)

Det var några tips från mig. Säkert inget som ni inte redan visste :)




19 kommentarer:

  1. Åh, Fem-böckerna. Snacka om nostalgi!

    SvaraRadera
  2. Jag tror på det där att göra läsning och böcker till en naturlig del i livet, men ibland funkar inte det heller. Det finns inte så många barn i släkten, men jag har börjat ge mig på de vuxna också :)

    SvaraRadera
  3. Läsande förebilder - klockrent! Det är precis sånt det handlar om. Tänk om fler pappor kunde visa sina barn att de läser romaner och gillar dem, jag slår vad om att fler pojkar skulle läsa mer då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktigt med manliga förebilder i skolan också men visst finns det hemma så är det ju en stor fördel.

      Radera
  4. Håller med!

    För länge sedan trodde jag att fem-böckerna skulle vara något för mina barn, men nu skulle jag inte ens tänka tanken. De är helt enkelt för gamla! Angående Åshöjdens fotbollsklubb så finns det redan och kommer många fler nya fotbollböcker.

    SvaraRadera
  5. Skolbibliotekarie är ett viktigt jobb. På en del håll har de lyckats slå ihop skolbiblioteken med medborgarkontoren och då är det inte alls säkert att de är bemannade med personal som ens har ett intresse för böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter helt knäppt. Barnen behöver hjälp att hitta rätt böcker. Det är så himla många som inte förstår hur viktigt det är med rätt bok till rätt person.

      Radera
  6. Vi läste femböckerna högt men barnen fastnade aldrig och jag tror det berodde på att de inte riktigt kändes moderna. Vi provade både de gamla översättningarna och den nya.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har några femböcker på bibblan men de är inget som jag brukar rekomendera utan tycker det finns nyare böcker som är bättre. Men ibland kommer det någon elev som fastnar för dem.

      Radera
  7. Ni bibliotekarier är så himla bra! En gång behövde jag hitta bilderböcker i ett visst ämne och fick så bra hjälp att jag kom hem med en hel hög. Själv hittade jag inget. :)

    SvaraRadera
  8. Ett väldigt bra svar! Med många bra tips. Skolbibliotek tycker jag är en mycket väsentlig del i att få barn att vilja läsa.

    SvaraRadera
  9. Ja språket i böcker är verkligen viktigt att man funderar över för man vet ju själv hur mycket det påverkar! :)

    SvaraRadera
  10. Låter som bra tips. Bra förebilder är viktigt i det mesta.

    SvaraRadera
  11. Läsvanor på kvällarna är bra vanor.

    SvaraRadera
  12. Mina läste när de var små, men båda har slutat. Jag lever på hoppet att de ska upptäcka tjusningen med läsning igen...

    SvaraRadera
  13. Till killar 6-9 som ofta är lite "läströtta" kan jag rekommendera min bok "Monstret Bopinku". Det är en lättläst kapitelbok med färgbilder som handlar om bland annat TV-spel, monster, eget ansvar och vänskap. Jag skrev den till min årskurs etta just med tanke på de lässvaga killarna som inte tyckte böcker innehöll något som låg nära deras egen popkulturella värld (Star Wars, Pokémon etc). Boken kan ses lite som en modern version av Ole Lund Kirkegaards "Otto är en noshörning" och den har hittills bara gjort succé. Mycket tack vare att jag skrev ett kapitel i taget och sedan lät klassen få återkoppla vad de tyckte bäst om. Mer info, recensioner och billigast pris hittar ni här: http://www.ordochbok.se/visa_produkt.asp?id=470678&t=Monstret+Bopinku

    Ps. För 9-12 kan jag rekommendera min andra bok "Bergtagen" som handlar om troll och äventyr. Skriven på samma sätt fast med målgruppen tjejer i mellanstadiet. Boken har inte en massa "kärlekstrams" utan är en mellanstadiethriller med starka förebilder, spänning och detektivarbete. http://www.bokus.com/bok/9781466366190/bergtagen/

    SvaraRadera