måndag 30 september 2013

Nytt projekt

I morgon ska jag och några av mina kollegor dra igång ett nytt projekt på jobbet. Årskurs sju ska besöka folkbiblioteket och få en visning av vad det kan erbjuda. Vi ska även presentera några passande nya böcker. Därför har jag läst en hel hög med ungdomsböcker i september månad. Inte så många som jag hade velat men några stycken i alla fall. 

När eleverna har läst en bok ska de sedan presentera den i den gemensamma bloggen. De behöver inte nödvändigtvis skriva om boken utan man kan göra en boktrailer, dramatisera ett avsnitt eller kanske läsa ett avsnitt ur boken. Bloggen har de två skolorna tillsammans och med det hoppas vi att det ska göra det lite mer intressant för eleverna. Ofta är det bibliotekarien som tipsar om olika böcker men nu kan de istället få boktips från ungdomar i sin egen ålder.

Till detta projekt har vi ansökt om pengar hos Kulturrådet och fått en rejäl slant att handla böcker för. Tyvärr så har inte alla böcker hunnit komma än men de ska i alla fall kunna få en rejäl hög med böcker redan imorgon. 

Några av de titlar som vi val ut är:

Fulast i världen av Ingrid Olsson
Dunkla hot av Elsie Petrén
Divergent av Veronica Roth
Spelets fångar av Bitte Havstad
Den femte vågen av Rick Yancey
Prästmordet av Lena Lilleste
Världen ände av Ali Lewis

Ska bli spännande och se hur det går i morgon. Känner mig inte helt förberedd så får ägna lite tid till det ikväll när dottern har somnat.

lördag 28 september 2013

Bokbloggsjerka - vilket land?

Då var helgen äntligen här och medan de flesta besöker bokmässan sitter jag hemma och skriver en bokbloggsjerka.


Veckan fråga:

Om du skulle göra en snabb inventering av din läsning vilket land skulle då väga tyngst?

Jag läser definitivt mest litteratur från Sverige. Jag gjorde som Monika och tog fram statistik från förra året. Då såg det ut så här.

Sverige 64 st 71,91%
USA 11 st 12,36%
Norge 5 st 5,62%
Storbritannien 4 st 4,49%
Frankrike 2 st 2,25%
Danmark 1 st 1,12%
Irland 1 st 1,12%
Australien 1 st 1,12%


Det blir mycket svensk litteratur på grund av alla ungdomsböcker jag läser. Visst läser jag även ungdomsböcker från andra länder men det är inte så himla vanligt. Jag har också en del författare som jag följer och nästan alltid läser när de ger ut en ny bok och majoriteten av dem är svenskar. De här tex:

Kristina Ohlsson
Camilla Läckberg
Anna Jansson
Mari Ljungstedt
Liza Marklund
Sofia Nordin
Emma Granholm 
Katerina Janouch

Jaha här blev det bara kvinnor fast det är så det ser ut.

torsdag 26 september 2013

Ingen bokmässa här inte

Det blir ingen bokmässa i år heller för min del. Lite trist men så är det. Jag har dock massor som jag måste läsa så får göra det istället. Dessutom så låg nya numret av Vi läser i brevlådan igår, så den får jag roa mig med medan ni är och roar er på bokmässan.

tisdag 24 september 2013

Top Ten Tuesday - Bästa uppföljare


Då var det tisdag igen och dags för ännu en Top Ten Tuesday. Denna veckan ska vi lista Best sequels ever.

1. Hunger av Michael Grant är andra delen i serien Gone. Jag älskar den här serien och tycker den är väldigt spännande. Första delen handlar om att i en liten stad i USA försvinner alla som är över femton. Poff så är de borta. Låter knäppt men så himla bra.

2. Systerskap av Katerina Janouch är andra delen om barnmorskan Cecilia Lund. Jag skulle mer eller mindre kunna ta vilken del som helst i den här serien men de första böckerna tycker jag är lite bättre än de senaste.

3. Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson älskade jag. Den mer eller mindre sträckläste jag en regnig sommar.

4. Delirium av Lauren Oliver är bättre än ettan, Pandemonium. Kärlek är en sjukdom som måste bekämpas till varje pris.

5. Själakistan av Ann Rosman är en bok som jag också gillade. Rosmans böcker om Karin Adler gillar jag.

6. Harry Potter av J. K. Rowling måste jag bara ha med fast andra redan har haft det. Jag tycker böckerna är fantastiska.

7. Väktarens förbannelse av Joseph Delaney är andra boken i serien om Väktarens lärling. En spännande serie för dig som gillar fantasy.


8. Tusenskönor av Kristina Ohlsson får också vara med på denna lista då jag tycker Ohlsson skriver riktigt bra böcker.

Denna veckan blir det inte fler än åtta. Jag som trodde att jag läste så himla många serier men det gör jag kanske inte i alla fall.

I brevlådan

Blir himla glad när det dyker upp böcker i brevlåda. Idag låg där Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt som ges ut på X-publishing. Ser verkligen fram emot att läsa den. Dessutom har den ju den snyggaste framsidan.

Det är dock inte recensionsdatum förrän den 17 oktober så det dröjer lite innan jag skriver något om den.


måndag 23 september 2013

På jakt...

Jag är ofta på jakt efter bra högläsningsböcker. Just nu letar jag efter en högläsningsbok till årskurs två. Så har ni några tips så lämna gärna en kommentar. 

En sida som man kan få en hel del högläsningstips är Mammadamm.se. Så behöver du något högläsningstips så kolla in där. Det ska jag i alla fall göra. Bakom Mammadamm står några högläsningsentusiaster som vill sprida högläsningens goda effekter.

Jag har själv tipsat om en del böcker som jag tycker passar som högläsning, som jag vet lärare har testat. De tipsen hittar ni här. Tycker dock det är svårt att avgöra vilka böcker som passar till högläsning. Det funkar ju inte med vilken bok som helst. Inne hos Mammadamm kan ni läsa mer om tankar kring det.

Har ni någon favoritbok som ni tipsar om när någon frågar efter en högläsningsbok?

söndag 22 september 2013

Lindbäck skriver för mellanåldern

Johanna Lindbäck har skrivit en hel hög med bra ungdomsböcker. Lite ihop vänder dock sig till den lite yngre målgruppen. Jag skulle tro att den blir populär hos tjejerna i femman och sexan.

Lite ihop handlar om Majken som just börjat sexan. Majken är en vanlig tjej som har en bästis som heter Tessan. Majkens har ett lite udda intresse. Hon spelar fiol. Kompisarna som mest spelar fotboll undrar lite varför Majken envisas med att fortsätta spela fiol men de förstår ju inte att Majken har världens coolaste fiollärare. Fiolläraren har även världens coolaste namn, Izzy. Lite skillnad mot att heta Majken. Majken och Izzy har bra kontakt och det är framför allt därför som Majken fortsätter med fiolen.

Nu när Majken börjat sexan så märker hon att något har hänt med Tessan. Tessan ger ofta snäsiga svar när Majken frågar något och de är inte alls så nära varandra som tidigare. Tessan börjar umgås alltmer med Belinda och berättar inte längre allt för Majken. Majken känner hur de börjar glida isär då Tessan mer eller mindre bara tänker på killar. Kan man inte prata om något annat tänker Majken. Majken blir ledsen men försöker att inte visa något. Så kommer hon på den perfekta planen så hon kan få tillbaks Tessan igen. Kommer det att lyckas?

Jag har läst alla Lindbäcks böcker och jag gillar dem. Det är dock inte böcker som jag kommer ihåg flera år efteråt. Jag tycker det är spännande att hon ny skriver för en yngre målgrupp och det ska bli intressant att se hur de tar emot boken.

Intressant att Lindbäck tar upp det här med tjejer och deras relationer till varandra. Jag är ju själv tjej så vet ju hur det var. Hur man oftast var i par och kom det någon ny så blev det alltid problem för då blev någon över. Boken handlar ju kanske främst om hur det kan vara när man växer isär och får olika intressen. Måste man vara kompisar bara för att man lekt sen man gick på dagis?

Jag hoppas Lindbäck fortsätter att skriva för mellanåldern för hennes böcker behövs där också.

Filmtrailer Divergent

Dystopier har blivit en ny favoritgenre hos mig. Dystopierna passa väldigt ofta som film också så inte så konstigt att många av dem filmas. Nedan kan du se trailern för Divergent som jag läste i början av året. Ännu en film som jag måste se. Tvåan, Insurgent, kom nyligen ut så den måste jag också läsa. 

Tror jag kommer gilla filmen, eller vad säger ni?


lördag 21 september 2013

Vardagslyx

När jag var och handlade frukost i morse hittade jag nya numret av Books & Dreams som jag naturligtvis var tvungen att köpa. I detta numret kan vi läsa om tex Fredrik Backman och Jo Nesbö. Jag har ju fortfarande inte läst någon bok av Jo Nesbö, kanske borde jag göra det snart.

Önskar er en trevlig lördag!

fredag 20 september 2013

Bokbloggsjerka - standalones eller serier?

Äntligen fredag och bara en kort dag på jobbet. Passar på att svara på veckans bokbloggsjerka innan det är dags att bege sig till jobbet.

Veckans fråga:

Läser du helst standalones eller bokserier?

Jag föredrar definitivt standalones. Det är så himla jobbigt att vänta ett år för att det ska komma ut en ny bok i serien. Ibland får man ju läsa flera böcker för att få veta hur det går och det kan jag tycka är lite drygt. Men visst en riktigt bra serie är ju också trevligt. Man får följa karaktärerna hur de utvecklas under en lång tid men om jag nu måste välja så får det bli standalones. 

torsdag 19 september 2013

Dags för Rocky

I förra numret av Vi Läser fanns det en intervju med Martin Kellerman. Efter att jag läst den artiklen blev jag lite nyfiken på att läsa Rocky. Jag har ju sett honom lite här och där men aldrig direkt läst. Nu har jag lånat hem ett album så nu ska jag läsa lite. 

Brukar ni läsa serier?


onsdag 18 september 2013

Rakt in i hjärtat

Jag skulle inte tro att det är så många vuxna som känner till författaren Ingrid Olsson. Tyvärr. Ingrid Olsson skriver för ungdomar och hon är verkligen bra på det. Jag har läst de flesta av hennes böcker och gillar dem verkligen. Hennes senaste bok, Fulast i världen blir en av favoriterna i hennes författarskap. Jag vet precis vem jag ska låna ut den till nu när jag har läst den.

 Fulast i världen handlar om Simon och Siw. De träffas en härlig sommardag vid en sjö men när de skiljs åt tappar de kontakten. Men så dyker Simon upp i Siws klass. Siw är dock väldigt avvisande. Till en början tror Simon att Siw är sur för att han inte hört av sig efter sommaren. Men tiden går och Simons hjärta värker efter Siw men hon låtsas bara som att de aldrig träffats. Det Simon inte vet är att Siw längtar lika mycket fastän hon inte visar det. Siw vågar inte visa vad hon känner för coola Evelina har sagt att Simon är en tönt och då är det så. 

Siw är egentligen rätt trött på Evelina och hennes anhängare men vad skulle hända om hon sa emot Evelina. Siw vågar inte. Hon gömmer hellre sina känslor än riskerar att frysas ut. 

Jag tycker att Fulast i världen är en riktig fullträff. En bok som träffar rakt i hjärtat. Det är just så här det kan vara när man är ung. Jag blir riktigt irriterad på Evelina men även Siw som inte vågar säga ifrån.

Fulast i världen påminner om Emma Granholms bok, Simon och Sophie. Den är en av mina absoluta favoriter i den här genren. Trevligt att nu ha ännu en bok som är minst lika bra att stoppa i händerna på lässugna ungdomar.

tisdag 17 september 2013

Top Ten Tuesday - böcker jag ska läsa i höst


Det är ju tur att det är tisdag igen för det verkar ju inte hända så mycket på den här bloggen just nu men ett Top Ten Tuesday- inlägg ska jag väl kunna få ihop. Det är dessutom en väldigt lätt uppgift denna veckan,  Top Ten Books On My Fall 2013 TBR List.

1. Rekviem av Lauren Oliver för att jag har läst de andra delarna och är nyfiken på hur det kommer at sluta.

2. Augustiresan av Anna Fredriksson är jag också sugen på då jag läste fredrikssons andra böcker i somras.
 
3. Lite ihop av Johanna Lindbäck måste jag bara läsa då hon nu skriver för de lite yngre.

4. Avgrundens änglar av Magnus Nordin måste jag också läsa då Nordin skriver väldigt bra.

5. Gone girl av Gillian Flynn köpte jag gör någon vecka sedan och Flynn ingår i en av mina utmaningar.

6. Insurgent av Veronica Roth vill jag också läsa då jag läste första delen Divergent i början på året.

7. Eviga glömskans allé av Ritta Jacobsson för att jag tror den kan vara spännande.

8. Busters öron av Maria Ernestam för Ernestam ingår i en av mina utmaningar.

9. Lyckliga gatan av Liza Marklund för att jag har läst alla böckerna om Annika Bengtzon.

10. Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt är jag väldigt nyfiken på då jag har läst mycket gott om den.

Jag tror faktiskt att jag kommer läsa ovanstående böcker. Några måste jag läsa då jag måste läsa ungdomsböcker för att kunna tipsa på jobbet. Så många böcker för vuxna kommer jag nog inte hinna med i höst men kanske kan jag lyckas få med någon.

Fast å andra sidan, böcker som hamnar på listor har en tendens att stanna på just listor i evigheter.

tisdag 10 september 2013

Top Ten Tuesday - Böcker som jag vill ska filmas


Jag höll ju nästan på att glömma att det är tisdag men det är ju några timmar kvar så även jag hinner med en Top Ten Tuesday. Denna veckas tema är: 

Top Ten Books I Would Love To See As A Movie/TV Show.

De böcker som jag föreslår kanske ska bli film men jag har inte kollat upp det så jag kör bara på vad jag önskar(utan inbördes ordning).

1. Jag älskar deckarserier så några sådana måste jag ha med och först ut är böckerna om Ruth Galloway.

2. Kristina  Ohlssons böcker om Fredrika Bergman skulle jag gärna se som film.

3. Dystopier passar ju utmärkt som filmer och jag skulle gärna se serien Gone av Michael Grant.

4. Fantasy med trollkarlar ser jag också gärna på film. Joseph Delaneys böcker om Väktarens lärling hade jag gärna sett som film.

5. Jenny Hans trilogi om Belly tror jag skulle bli en mysig film.

6. Lauren Olivers trilogi som börjar med boken Delirium vill jag också se som film. Ett samhälle där kärlek anses vara en sjukdom känns som det skulle bli en intressant film.

7. En favorit i fantasygenren är Skämmerskans dotter av Lene Kaaberböl som säkert skulle göra sig bra även på film.

8. Ann Rosmans böcker som utspelar sig i området kring Marstrand skulle jag också kunna tänka mig att se. Det gäller dock att de filmas på rätt sätt och inte så som filmerna som baseras på Läckbergs böcker. För de tycker jag är helt värdelösa.

9. Boel och Oscar av Josefine Sundström tror jag skulle bli en fin film.

10. Den femte vågen av Rick Yancey skulle också vara spännande att se som film.

Rätt bra dag

Jag trodde inte att det här skulle bli en speciellt bra dag då jag är lite krasslig. Men så anlände ett riktigt stort paket med böcker till biblioteket. I paketet fanns bland annat Johanna Lindbäcks bok Lite ihop samt boken som hon skrivit tillsammans med Lisa Bjärbo, Vi måste sluta ses på det här sättet. De här böckerna är jag så sugen på att läsa.




Sen på eftermiddagen kom en lärare med choklad till mig. Så snälla kollegor har jag och överraskningar är ju aldrig fel. Så som ni förstår så blev det här en riktigt bra dag fast jag är snuvig och har huvudvärk.
Hoppas ni också har haft en riktigt bra dag.

söndag 8 september 2013

En sommarbok

Carlstensveckan är Johanna Schreibers debutbok. Jag trodde att den skulle handla en del om segling men det gör den inte direkt fastän de är på seglarläger. 

Femtonåriga Ebba ska åka på seglarläger med sina två bästa vänner, Nova och Carro. Ebba har längtat hur länge som helst och nu är det äntligen dags. Ebba ser fram emot en spännande vecka där verkligen allt kan hända. Ska hon kanske få hångla? Boken utspelar sig under en vecka, en vecka fylld med händelser. 

Jag trodde dock att boken skulle handla lite mer om segling än vad den gör. Det är istället klassiska teman som vänskap, kärlek och konflikter.

Något som jag tycker är lite spännande är att författaren har valt att tre tjejer är bästisar, ofta skriver man ju om två bästisar. Tre tjejer brukar ju aldrig funka ihop och mycket riktigt blir det konflikter.

Jag tycker boken är helt okej. Nu var det ju rätt så längesedan jag var femton så jag tror femtonåringarna uppskattar den mer än vad jag gjorde. Jag är ju faktiskt inte målgruppen så kanske inte så konstigt om boken inte ger mig så mycket. Jag tror dock många i tretton, fjorton års åldern kommer gilla den. En riktigt härlig sommarbok för dem.

torsdag 5 september 2013

Ett paket kommer lastat

Eftersom det väldigt sällan som det dyker upp böcker i min brevlåda tänkte jag att jag får väl köpa några själv. Sen skulle jag ju köpa lite till dotterns födelsedag så då var det ju lika bra att passa på.

Jag hade tänkt att boken om Lilla Anna skulle få plats i lådan med Lilla Anna men det får den ju inte. Bilderna som jag sett är verkligen missvisande gällande storleken på lådan. Lådan är mycket mindre än jag trodde.

Gillian Flynn är med i min utmaning Boktolvan så därför passade jag på att köpa Gone girl. Emma Hambergs nya bok slank också ner. Har fortfarande inte läst första delen men snart så...


onsdag 4 september 2013

Summering - augusti

Då har hösten kommit och det är dags att summera augustiläsningen. Den blev ju inte sensationell på något sätt då jag läste sex böcker. Några av böckerna var dock rätt tjocka så inte så konstigt att det tog sin lilla tid att läsa dem. Jobbet har också kört igång med raketfart så mycket läsning har det inte varit den senaste tiden.

Barn- och ungdomsböcker:

Delirium av Lauren Oliver(Bonnier Carlsen)
Pandemonium av Lauren Oliver(Bonnier Carlsen)
Augustinatt av Maud Mangold(Rabén & Sjögren)
Den femte vågen av Rick Yancey(Rabén & Sjögren)
Under ytan av Cecilia Lidbeck(Rabén & Sjögren)

Romaner:

Små solfåglar långt borta av Christie Watson(Damm förlag)

Fördelning efter förlag:

3 Rabén & Sjögren
2 Bonnier Carlsen
1 Damm förlag

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 5 Man 1

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 6

tisdag 3 september 2013

Top Ten Tuesday - Vad jag önskar man läste i skolan


Då var det tisdag och dags för ännu en Top Ten Tuesday. Dagens tia handlar om böcker som man borde läsa i skolan. Eftersom jag jobbar i en F-9 skola så tänker jag mig den målgruppen. Följande böcker önskar jag man läste i skolan.

1. Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay tycker jag man kan passa på att läsa när man läser om andra världskriget. Den utspelar sig till stor del i Frankrike. Innan jag läste denna bok så hade jag aldrig direkt tänkt på alla judar i Frankrike.

2. Kort kjol av Christina Wahldén borde man läsa i skolan tycker jag. För er som inte känner till den handlar det om en tjej som blir våldtagen och hur hon känner skuld över det som hänt. Finns massor att diskutera.

3. Ondskan av Jan Guillou känns ju väldigt aktuell med tanke på vad som händer på Lundsberg.

4. Godnatt mister Tom av Michelle Magorian är ännu en bok som utspelar sig under andra världskriget. Boken utspelar sig på den engelska landsbygden.

5. Som Zlatan fast bättre av Niclas Christoffer handlar om en kille som vill bli riktigt bra på fotboll. Det blir dock inte som han tänkt sig då han visst väger för mycket. Om killar och anorexia finns det ju inte så många böcker så den här borde definitivt läsas.

6. Harry Potter och de vises sten av J.K Rowling för att jag önskar att alla skulle få uppleva dessa magiska böcker. Jag älskar filmerna men böckerna är ännu bättre.

7. Hungerspelen av Suzanne Collins borde man läsa mer i skolan då den är så himla bra.

8. I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell för att det är en väldigt fin bok om att förlora sin mamma i cancer.

9. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell

10. Övergivna av Michael Grant för att den är så bra och man kan inte släppa den. Finns också massor som man kan diskutera. Men jag skulle främst rekommendera den för jag tror att väldigt många inte skulle vilja lägga den ifrån sig.

Jag har valt att inte ta med några klassiker i min lista. Jag har istället valt böcker som läses av många ungdomar men borde läsas av ännu fler. Det finns ju väldigt många bra böcker som man skulle kunna ta med men det var dessa som jag kom att tänka på idag. I morgon skulle listan kanske se helt annorlunda ut.

måndag 2 september 2013

Nja...finns bättre

Under ytan är en ungdomsbok som har några år på nacken men den lånas rätt flitigt på biblioteket där jag jobbar så jag tänkte se vad det är för en bok.

I boken finns det två huvudpersoner: Suss och Henke. Suss är en vanlig högstadietjej med en bra familj. Hon är dock ganska trött på sina föräldrar som bara tjatar om betyg. Suss har en hemlig dröm om att bli skådespelerska i Hollywood.

Hemma hos Henke är det ingen som tjatar. Henke får vara glad om hans mamma är vaken så hon kan laga mat åt Henke och hans lillebror. Mamman mår dåligt väldigt ofta och därför tar Henke aldrig med några kompisar hem.

På en fest får Henke för sig att han ska gå balansgång på balkongräcket som är fyra våningar upp med en asfalterad parkeringsplats nedanför. Suss inser att en katastrof är nära och drar ner honom. De hamnar i en hög på balkonggolvet. När de ligger där får de en speciell kontakt vilket blir en början på en romans dem emellan.

Jag tycker att Under ytan är en helt okej ungdomsbok men den lyfter aldrig riktigt. Jag tycker det finns bättre liknande böcker som tex Simon och Sophie av Emma Granholm.