lördag 27 april 2013

Ett besök senare

I går var vi på biblioteket. Resultat blev en bok till mig och två till lillan plus en ljudbok. Jag hade reserverat Anna Janssons senaste, Dans på glödande kol. Sedan några år läser jag alltid Janssons nya böcker om Maria Wern och det kommer jag fortsätta med. Böckerna är oftast lättläst och går snabbt för mig att läsa vilket är skönt ibland.

Lillan fick med sig två favoriter hem, Vem räddar Alfons Åberg? och Jag vill ha två födelsedagar! av Tony Ross. Alfons Åberg och lilla prinsessan är några karaktärer som lillan både gillar som både film och bok. Själv kan man ju kanske tycka att filmerna om Alfons Åberg är rätt torftiga men de funkar fortfarande.

Vi passade även på att låna en ljudbok som vi ska ha i bilen när vi ska till Tyskland. Jag är lite stolt över mig själv att jag bara lånade en bok till mig. Jag har ju väldigt många olästa böcker så jag behöver ju knappast låna hem fler böcker. 

onsdag 24 april 2013

Litteraturrundan

Om man inte har något för sig i helgen alltså den 27-28 april och är i Skåne kan man bege sig ut på en Litteraturrunda. I Kristianstadsbladet kan man läsa om vad som händer. I Åhus där jag bor kan man tex besöka antikvariatet PS Linden och träffa Suzanne Mortensen som skriver deckare för barn. Man kan alltså åka runt i Skåne och träffa författare. Visst låter det härligt. Kul idé tycker jag!

Jag har tyvärr annat inbokat annars hade jag kanske beget mig till trädhuset i Hässleholm och lyssnat på spökhistorier.

tisdag 23 april 2013

Tematrio - Världsbokdagen


Det var ett tag sedan jag gjorde en tematrio men då det är Världsbokdagen så tänkte jag att ni skulle få lite fler tips på bra böcker. Lyran vill att vi tipsar om en trio böcker från hela världen. Berätta om tre böcker från skilda delar av världen som du gärna vill rekommendera den som vill lära sig eller förstå mer av andra "kulturer"!

Jag har inte jättemånga böcker att välja mellan så därför väljer jag tre ungdomsböcker.

1. Eldens hemlighet av Henning Mankell är en bok som många ungdomar läser och älskar. Den handlar om Sofia som trampar på en landmina och förlorar ena benet. Vi får följa hennes kamp för att klara sig. Boken utspelar sig i Mocambique.

2. Deborah Ellis skriver om barn i olika delar av världen. En av hennes mest kända är Den osynliga flickan. Den handlar om Parvana som är elva år och lever i Afghanistan. Parvanas pappa blir fängslad vilket innebär väldiga svårigheter för familjen då de måste ha en man när de ska gå ut. Nu finns det ingen man i familjen längre men familjen måste ju ha mat så Parvana kommer på en lösning på problemet.

3. Såld av Sally Grindley handlar om Lu Si-Yan som bor på den kinesiska landsbygden. De har det väldigt knapert men Lu Si-Yan är lycklig i alla fall. Men så dör hennes pappa i en tragisk olycka och Lu Si-Yan tvingas ta hand om resten av familjen.

Detta är tre väldigt hemska böcker men jag tycker de är väldigt bra och de är ofta utlånade på biblioteket. Ska bli intressant och se om ni har några tips på några böcker som är lite mer det positiva hållet.

Vinnarna

I dag firas Världsbokdagen runt om i världen. På skolbiblioteket där jag jobbar har jag anordnat lite tävlingar. Biblioteket har minst sagt varit välbesökt idag. Idag har det även varit presskonferens där årets vinnare av Bokjuryn har avslöjats.

Vinnarna är:

Bästa bilderbok - Bockarna bruse på badhuset av Bjørn F. Rørviks och Gry Moursunds

Bästa kapitelbok 6-9 år - Födelsedagsmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis

Bästa kapitelbok 9-12 år - Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn

Bästa ungdomsbok - Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Känns inte som några direkta överraskningar. Bilderboken känner jag dock inte till så den får jag köpa in till biblioteket.

Jag har läste både Skuggan i väggen och Eld och de är ju bra. Det är ju ingen större överraskning att Martin Widmark vann. Det har han ju gjort de senaste åren. Ska bli spännande att se hur eleverna på min skola röstat. Jag tror inte de är speciellt överens med resten av Sverige.

Hela listan på vinnare hittar man här

söndag 21 april 2013

Ännu mera spänning

Den senaste tiden har det kommit en hel del spännande böcker till de som är omkring 10-12 år. För mig som skolbibliotekarie är det positivt då det är just spänning som ofta efterfrågas. Barnkolonin vänder sig dock till de lite äldre.

Kerstin Lundberg Hahn är bra på att skriva spännande för barn. Hon har tex tidigare skrivit den populära boken Skuggan i väggen som även den är i spänningsgenren. Barnkolonin är hennes senaste bok.

Barnkolonin handlar om Joel och hans familj som just köpt ett hus som en gång i tiden användes till barnkoloni. Joels föräldrar ska rusta upp huset och starta ett vandrarhem. Joel tycker det är hyfsat okej. Det är inte alltför långt till stan så han ska nog klara sig.

När flyttbilen kommer får Joel sin nya cykel som han längtat efter att få testa. Han hoppar genast upp och kör en rund. Joel hinner inte så långt förrän det tar tvärstopp och han gör en volt över cykeln. Det är ingen större fara med Joel så efter en liten paus undersöker han vad det var som gjorde att det blev tvärstopp. Han hittar taggtråd som han börjar dra i och när den ger efter ser han benbitar sticka upp ur jorden. Det är en djurskalle mycket större än en katt. Joel blir fascinerad och tar kraniet med sig hem.

Senare på eftermiddagen somnar Joel till en stund. Han vaknar av gråt. Joel känner sig förvirrad men visst hade han hört någon som grät.

Joel kan inte hitta någon logisk förklaring till att han hör någon som gråter och detta är bara början på konstiga saker som Joel ska möta i sitt nya hem.

Jag gillar Barnkolonin. Boken är spännande och den kommer igång rätt snabbt Vilket är viktigt när man skriver för barn och ungdomar. De orkar oftast inte med långa startsträckor. Framsidan tror jag också kommer locka till sig läsare. Ska bli spännande att se hur den tas emot av låntagarna på "mitt" bibliotek.

Ett steg på rätt väg

Nu har jag äntligen läst en bok som ingår i mina utmaningar för 2013. Katarina Wennstam ingår i utmaningen Författarfemman och jag har nu läst hennes bok Svikaren som kom 2012. Det var ju verkligen på tiden att jag läste någon bok som ingår i mina utmaningar. Det är ju faktiskt snart maj månad. Så nu är det bara fyra författare kvar att läsa i den utmaningen.

Hur jag ska hinna med min andra utmaning, Boktolva återstår att se. Den utmaningen går ut på att man ska läsa tolv författare som man inte läst något av tidigare. Det får kanske bli sommarens projekt.

onsdag 17 april 2013

I brevlådan

I brevlådan idag låg den här fina boken, Se fåglar av Ulf Nilsson. Illustrationerna är gjorda av Oskar Jonsson. Tack Bonnier Carlsen!

Ska bli intressant att lära sig mer om olika fåglar. Kanske kan dottern lära sig några fåglar också.  Vill du se hur boken ser ut inuti kan du provläsa här.

tisdag 16 april 2013

Nostalgi

I dag när jag besökte Lisa Bjärbos blogg, Onekligen så såg jag att hon tipsade om att Svt har öppnat sitt arkiv. Ni hittar det öppna arkivet här. Hur kul är inte det.

Om man går in och tittar så är det verkligen en promenad längs memory lain. Eller vad sägs om Rederiet, Solstollarna, Clownen Manne och Jacobs stege. Hur kul som helst. Det är ju verkligen en skatt som öppnats för oss alla.

Ska bli kul att titta och visa lillan vilka barnprogram som mamma tittade på när hon var liten. Jag tror inte hon blir speciellt imponerad. Jag älskade verkligen Solstollarna men har inte vågat titta ännu. Trevligt att fler generationer får ta del av Ulla-Bella.

Det kommer läggas ut mer efterhand och om det kan ni läsa i bloggen som de har startat.

lördag 13 april 2013

Ordkunskapstest

För många år sedan gjorde jag högskoleprovet. Det gick inte så bra. Nu brukar jag roa mig med att göra ordtestet när det kommer ut. På DN har jag hittat två olika med tio ord vardera. Jag hade fel på ett ord. Testen hittar ni här och här.

Hur går det för er?

För att se vilket ord jag hade fel på så se i kommentarerna.

fredag 12 april 2013

Sugen på...

Jag har försökt att skärpa mig och inte ta hem så många böcker men Beskyddaren av Harlan Coben kunde jag inte låta bli att ta hem.

Visst verkar den spännande!



Sträckläsningstips

Då var det äntligen fredag igen. Fredag inne bär bokbloggsjerka inne hos Annika.

Veckans fråga:

Kan du ge tips på en bok som man absolut inte kan lägga ifrån sig? Om du kan får du gärna ge förslag på en bok inom så många genrer som möjligt, men det är absolut inte ett krav för att vara med i jerkan. Förslag på en bok är lika välkommet som förslag på tio!

Ingen lätt fråga och jag får inte upp någon bok direkt i huvudet. Förra hösten började jag dock läsa serien Gone av Michael Grant. Jag var tvungen att läsa alla fyra böckerna som fanns och jag längtar otåligt på nästa del.

Vilken genre den räknas till vet jag inte riktigt men den är klassad som en ungdomsbok. Den handlar om en liten stad där alla över femton år plötsligt försvinner. Hur ska barnen klara sig utan någon vuxen som styr upp det hela och vad gör man när maten tar slut. Vem tar hand om spädbarnen? Väldigt spännande tycker jag. Så bra att jag var tvungen att läsa de tre följande böckerna. Sedan tycker jag kanske inte att alla de andra delarna är riktigt lika bra men jag vill ju veta hur det går och då är det ju bara att läsa vidare.

tisdag 9 april 2013

Top Ten Tuesday - Favoriter före bloggen



Då var det tisdag igen och dags för Top Ten Tuesday. Denna veckan ska vi lista våra favoriter som vi läste före bloggen. (Böckerna är listade utan inbördes ordning)

1. Hungerspelen av Suzanne Collins så mycket mer behöver man ju inte säga tycker jag.

2. Harry Potter av J.K Rowling se punkt 1.

3. Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson läste jag en regnig sommar och var tvungen att läsa de andra direkt. Tror knappt att jag gick ur sängen på någon dag där.

4. Midnattsbarnen av Salman Rushdie var den bok där jag först blev fascinerad av magisk realism.

5. Janne min vän av Peter Pohl är en barnbok som jag tycker väldigt mycket om och som har stannat kvar hos mig.

6. Det susar i säven av Kenneth Grahame läste jag i vuxen ålder och älskade.

7. I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell är en ungdomsbok som jag grät när jag läste.

8. Skämmerskans dotter av Lene Kaaberböl är när fantasy är som bäst.

9. Juloratoriet av Göran Tunström även den en fantastisk bok.

10. Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Márques läste jag på en litteraturkurs och älskade.

Det blev en salig blandning av böcker. Jag har valt böcker som jag fortfarande har ett starkt minne av. Innan bloggen läste jag inte alls så många böcker som jag gör idag.

måndag 8 april 2013

I brevlådan

Idag låg Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hanh i brevlådan. Den lyckades jag roffa åt mig då jag följer Mellan Raderna på Facebook. Blir väldigt sugen på att börja läsa den direkt. Kerstin Lundberg Hanh brukar ju skriva bra. Ett extra plus för framsidan. Den kommer säkert locka många i målgruppen.

Läsningen just nu

När ni läser det här så är jag tillbaks på jobbet efter mer än en veckas påskledighet. Det har blivit en del läst och jag känner mig riktigt nöjd över att jag följt min läslista som jag satte upp. Det är väldigt sällan som jag skriver exakta listor över vad jag ska läsa den närmaste tiden. Nu har jag bara Fågelhuset kvar och jag har läst hälften av den så den blir jag snart klar med.

Sen är det kanske dags att ta tag i de där utmaningarna som jag hoppade på i början av året.

Boktolva

Författarfemman

Om det är någon som undrar så kan jag meddela att jag inte läst något som kan räknas in under dessa två utmaningar. Oväntat? Nej!

När jag tittade på de där utmaningarna nu så tror jag faktiskt att jag ska läsa Svikaren av Wennstam. Wennstam ingår i min författarfemma och allt som jag läst av henne innan har jag gillat så det känns som ett säkert kort.

söndag 7 april 2013

En pärla

Salvadorena av Cecilia Samartin läser vi i vår läsecirkel på jobbet. Som tur var hade någon förstånd nog att välja denna bok för annars är risken att jag hade missat denna lilla pärla. 

Efter en massaker flyr flickan Ana tillsammans med en nunna bort från kriget i El Salvadore. De flyr till USA där nunnan kommer från och Ana stannar tillsammans med henne i klostret. Ana växer upp och hon tänker att även hon ska bli nunna. Men så bestäms det att Ana ska bli barnflicka hos en välbärgad familj i ett halvår för att sedan återvända till klostret om det är det hon verkligen vill. 

Ana har väldigt bra hand om barnen, Jessie och Teddy, men barnens föräldrar förstår hon sig inte på. Familjen lever i oerhörd lyx men verkar inte vara lyckliga i alla fall. Ana är som barnens mamma. Det är henne de vänder sig till när de oroar sig för något.

Jag tycker väldigt mycket om Salvadorena. Jag gillar den mer än hennes tidigare bok Drömhjärta. Böckerna hänger ju inte alls ihop så om jag ska rekommendera en bok av Samartin så blir det Salvadorena. Boken börjar nästan med slutet och det är Ana som minns tillbaka på sitt liv. Det är intressant och man förstår att det är något som hänt men jag förstår inte riktigt vad och det är väl det som är meningen. Jag lockas att läsa vidare så jag tycker Samartin bygger upp historien på ett väldigt bra sätt.

Det är trevligt att läsa böcker som inte bara utspelar sig i Sverige vilket väldigt många av de böcker som jag läser gör. 

fredag 5 april 2013

Summering - mars 2013

Då var det dags att summera ännu en månad. Sex böcker blev det denna månaden med. Det är där jag brukar ligga en vanlig månad. På sommaren brukar jag hinna med lite fler böcker men så här mitt i terminen hinner jag helt enkelt inte. Känns som jag fått till en bra blandning mellan nytt och gammalt. De svarta svanarnas natt blev stor succé när jag tipsade om den i en fyra innan påsklovet. Ska bli spännande att höra vad de tyckte om den sedan.  

Barn- och ungdomsböcker:

Utsikt från livets planet av Tove Berggren(Bonnier Carlsen)
Millan av Pia Hagmar(B. Wahlströms)
En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret av Brian Selznick(B. Wahlströms)
Det brinner av Laura Trenter(Tiden)
De svarta svanarnas natt av Jesper Tillberg(Rabén & Sjögren)
Kretsen av Maggie Stiefvater(B. Wahlströms)


Fördelning efter förlag:

3 B. Wahlström
1 Bonnier Carlsen
1 Tiden
1 Rabén & Sjögren

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 4 Man 2

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 5
Booked: 1


Om ultimata lässtunder

Fredag igen och då är det dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckans fråga:

Hur ser den ultimata lässtunden ut för dig?

För att jag ska få rätt stämning så krävs det att jag är ensam hemma. Jag behöver ha tyst omkring mig och med en treåring i huset är det mer eller mindre omöjligt. Jag har dessutom svårt att slappna av helt då jag gärna vill ha koll på vad hon hittar på. Är hon tyst så brukar det vara ett tecken på att något sker som inte borde ske.

Den mest avkopplande läsningen gör jag nog i hammocken en lagom solig sommardag. En bra bok är givetvis en förutsättning. Jag ska gärna ha kommit en bit i boken så att jag kommit in i boken. Vad det är för genre på boken spelar inte så stor roll.

Som ni kanske märker längtar jag till sommaren då jag hoppas få många ultimata lässtunder.

torsdag 4 april 2013

Mer på gång?

Laura Trenter har skrivit många barnböcker. Jag har läst några av dem tex Puman och Fotoalbumet. Jag rekommenderar ofta Trenters böcker för det är många som vill ha spännande böcker. Det brinner! hade jag inte läst tidigare så tänkte att det var dags.

Det brinner handlar om två tjejer som cyklar till ett ödehus för att tjuvröka. Väl på plats så känner de sig iakttagna. De lämnar platsen hastigt men är noga med att släcka cigaretten. Kort därefter börjar ödehuset att brinna. Tjejerna funderar så klart över om det var deras fel, kanske släckte de inte cigaretten tillräckligt noga. De lovar varandra att aldrig berätta för någon om vad som hänt. Det dåliga samvetet är dock jobbigt att leva med.

Det här är en lite lagom spännande bok om man går i fyran eller femman. Tyvärr så dömer många boken efter framsidan och då vill de inte låna den. 2007 kom de i nytryck i pocket med en upphottad framsida, tyvärr så verkar den upplagan vara slutsåld. Hade varit kul om Trenter kom med någon ny bok. Det ser dock dåligt ut på den fronten då det är några år sedan den senaste boken kom ut. Någon som vet om hon är på gång med någon ny bok?

Vill du veta mer om Laura Trenter eller få lite tips på hur man skriver deckare så finns det en liten film som du hittar här

tisdag 2 april 2013

Skrämmande siffror

I dag är det visst internationella barnboksdagen, vilket jag inte hade en aning om. Jag skriver ju om barnböcker nästan varje vecka då jag jobbar på ett skolbibliotek men det får bli ett i dag också dagen till ära.

Många har uppmärksammat den krönika som fanns i SvD i lördags som var skriven av Jesper Sundén. Sundén nämner väldigt tråkiga siffror. För 30 år sedan läste hela 80 procent av föräldrarna högt för sina barn en genomsnittlig dag. För tio år sedan var det fortfarande 74 procent som läste högt för barnen men sedan hände något. Förra året störtdök siffran ner till 35 procent. 35 procent känns som väldigt lite. Läser verkligen inte föräldrar för sina barn längre. Inser man inte vinsterna eller orkar man bara inte.

Vill du veta vilka positiva effekter högläsningen har på ditt barn så hittar du några punkter här förutom det självklara att det är ett mysigt sätt att varva ner inför dagens slut.

Jag har tur, min dotter älskar böcker vilket kanske inte är så konstigt då hon har haft böcker omkring sig sedan hon föddes. För de som inte har samma tur har läsambassadören skrivit ner några tips om hur man kan göra sina barn till läsare. Det viktigaste tror jag är att hitta rätt bok till rätt person. Det är något som jag jobbar med varje dag på biblioteket. Det är verkligen inte lätt men eftersom det finns en bibliotekarie på skolan så finns i alla fall förutsättningen för att det ska kunna gå.

Vet du inte vad du ska läsa för dina barn? Gå till biblioteket och fråga. De är där för att hjälpa er!

Om du har en treåring precis som jag så kan jag rekommendera Björnens sång av Benjamin Chaud. Den har vi läst varje kväll i flera veckor nu.

måndag 1 april 2013

Vill ha mer...NU!

Det tog ett tag innan jag kom in i Kretsen och hittade läsflytet. Till en början tyckte jag det var många personer att hålla reda på och fick inte grepp om vem som var vem. När jag fick en lite längre sammanhängande lässtund föll allt på plats och jag kunde inte sluta läsa. Nu när den är slut vill jag bara ha mer.

Kretsen, The Raven boys, handlar om Blue som bor med sin mamma i staden Henrietta. Mamman är spåkvinna, Blues synska förmåga är dock begränsad men hon förstärker andras förmågor om hon är i samma rum. Blue har många gånger fått höra att hon kommer döda sin sanna kärlek. Om Blue kysste sin sanna kärlek skulle han dö. Så för att vara på den säkra sidan kysser inte Blue några pojkar.

I staden där Blue bor finns det en prestigefylld internatskola, Aglionby Academy. På Aglionby går ett gäng pojkar som söker efter en mytomspunnen kungagrav. Gansey är den som är ledaren och det är han som i flera år åkt jorden runt för att kunna finna graven. Gansey har hamnar i Henrietta för spåren har lett honom dit. Gansey söker efter leylinjer och en sådan finns i Henrietta vilket gör staden till ett speciellt ställe.

Jag gillar verkligen det här. Jag tycker dock den här är lite svårare än hennes andra serie som börjar med boken Frost. Kanske ska man vara lite bättre läsare för att hänga med. Jag hade ju som sagt själv lite problem till en början eftersom jag läste så korta snuttar hängde jag inte riktigt med. 

Nu börjar en jobbig väntan på nästa del. Önskar nästan att jag inte hade läst Kretsen redan. Jag hade egentligen velat läsa alla böckerna i ett sträck så man inte glömmer så mycket. Den engelska utgåvan verkar komma till Sverige till hösten. Jag hoppas verkligen att de översätter den meddetsamma.

Boken lyckades jag norpa åt mig från Booked.