tisdag 31 juli 2012

Spännande ungdomsbok

Jag väntar under mossan är Amanda Hellbergs första ungdomsbok. Hellberg har tidigare gett ut spänningsromaner för vuxna tex Tistelblomman. Jag har dock inte läst någon av hennes tidigare böcker men jag har hört mycket gott om dem.

Jag väntar under mossan tror jag kommer gå hem hos målgruppen. Finns inte så himla många böcker i den här genren av svenska författare. 

Boken handlar om Tilda som under sommaren är och hälsar på sin morfar som bor långt inne i en skog. I skogen finns en bortglömd sjö som ingen längre badar i, förutom Tilda och hennes morfar. En dag när de är vid sjön och badar får Tilda en olustig känsla och från ön som ligger ute i i sjön kommer det några ljussken. Tilda skakar dock det av sig för stunden men det är något som inte stämmer i skogarna runt hennes morfars stuga. 

Jag väntar under mossan är en spännande och bra bok. Det som gör att boken skiljer sig från andra i spänningsgenren är att den har med övernaturliga väsen från den nordiska folktron. Jag vet faktiskt ingen annan ungdomsbok som har med det. Jag tänker då inte på häxor och troll och sånt som finns med i var och varannan fantasybok utan väsen som tex näcken och skogsrået. Jag fick bland annat lära mig vad en myling är för något.  

Jag hoppas Hellberg fortsätter att skriva för ungdomar och med tanke på slutet av boken tror jag det kommer fler böcker om Tilda.

måndag 30 juli 2012

Ny bekantskap

Idag har jag börjat läsa Fyrmästarens dotter av Ann Rosman. Det är första boken om Karin Adler och det finns tre till i serien. Jag föredrar att börja läsa en ny författare när han/hon redan har skrivit några böcker. Det är så jobbigt att vänta ett år på en ny bok. 

Jag har egentligen inte hört så himla mycket om Rosman tidigare men så vann jag hennes senaste bok, Mercurium, för ett tag sedan. Då var jag ju helt enkelt tvungen att få tag på hennes tidigare böcker. 

Har ni läst något av Ann Rosman?

Jag tycker det verkar lovande, kanske en ny favorit.

Tematrio - Titelfärg

Denna veckan återvinner Lyran en tematrio som hon haft med för något år sedan. Återvinning är ju aldrig fel. Berätta om tre böcker med en färg i titeln!

Detta visade sig dock inte vara helt lätt. Jag kom inte riktigt ihåg om jag var med förra gången så jag började leta bland mina inlägg och visst var jag med. Inlägget finns här. Så då försvann tre titlar. Det visade sig att jag läser inte så många böcker med färger i titeln. Denna gången ville jag ha med böcker som jag läst och gillat så därför fick det bli barn- och ungdomsböcker.

1. Svarta kängor med gul söm av Mårten Melin är kanske inte en av Melins mest kända böcker. Jag tycker den är bra och det finns en hel del att diskutera i den. Boken handlar om en kille som heter Markus som får ett par kängor i present på sin födelsedag. Markus är jättestolt över sina nya kängor men när han kommer till skolan säger en kille att Markus har "rasse-kängor".

2. Blåögd av Mats Berggren handlar om en tjej som blir kär i en kille. De börjar träffas och en dag bekänner han för henne att han varit med och misshandlat en jämnårig kille. Detta är en bok som jag brukar rekommendera till dem som inte gillar att läsa så mycket. De brukar uppskatta den.

3. Guldkompassen av Philip Pullman är första delen i serien Den mörka materian. Ett fantasyäventyr som även blivit film. En spännande berättelse som stundtals är väldigt mörk.

söndag 29 juli 2012

Bokbloggsjerka - veckans fråga

I fredags kom Annika med en ny fråga i bokbloggsjerkan. Då vi hade strålande solsken här spenderades det inte många minuter framför datorn så därför kommer mitt svar nu istället.
 
Veckans fråga:

Vilken är den bästa respektive sämsta bok du hittills har läst i år?

Detta var inte helt lätt. Jag har ingen klar favorit i år. Den som dock har upptagit mina tankar långt efter att jag lagt den ifrån mig är Flickan och skulden av Katarina Wennstam. Så det får bli min bästa bok hitintills i år.

Sämst i år får jag nog säga Oksa Pollock: Det sista hoppet av Anne Plichota och Cendrine Wolf. Det är en ungdomsbok som jag läste någonstans att den spås att bli den nya Harry Potter. Hur de kan jämföra den med Harry Potter fattar jag inte. Jag tyckte den var helt kass.

lördag 28 juli 2012

Lite beslutsångest

Jag har kommit en liten bit på vägen i min egen utmaning Läs boken, se filmen. Jag har läst boken och sett filmen Svinalängorna. Filmen tyckte jag var sådär, inte riktigt min typ av film. 

Nästa steg i utmaningen borde vara att ta mig an boken Flyga drake men är inte speciellt sugen på det. Eller så kanske jag skulle ge mig på Twilight. Har ju faktiskt inte någon aning om vad det är egentligen då jag inte läst någon av böckerna eller sett någon av filmerna. Det är kanske sådär lagom lättsmält så här i slutet av semestern. Eller så struntar jag i det hela och fortsätter läsa Wennstam för hon fick i alla fall upp mitt lässug ordentligt. Jag har ju hennes bok Alfahannen stående här hemma.

Eller så struntar jag i att läsa och tittar på OS istället :)

torsdag 26 juli 2012

Läsvärd blogg fyller år

En av favoritbloggarna har firat 2-års dag. Det firar Linda som står bakom bloggen Enligt O med lite tävlingar. Man kan bland annat vinna Mercurium av Ann Rosman men den har jag ju redan vunnit så jag hoppar över den och deltar istället i i en tävling där man ska svara på lite frågor. Inte helt lätt men då jag följt bloggen från start så kunde jag en del och det gick nog att luska ut de andra svaren. Kul tävling och jag hoppas på vinst.

Tävlingen är inte över än så ta chansen ni med. Eller kolla bara in till Enligt O för det är verkligen en läsvärd blogg.

I min bokhylla: U

Då var det dags för bokstaven U i titelalfabetet. Jag hade inte så himla många böcker på U, endast sex stycken. Jag valde fyra att presentera för er. Böcker på de andra bokstäverna hittar ni här.


Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell är en härlig bok. Thydell är en av mina favoritförfattare när det gäller ungdomsböcker. Jag gillar verkligen hennes sätt att skriva.

Utanmyr av Sofia Nordin har jag inte läst. Boken vann jag i en tävling för inte så länge sedan. Sofia Nordin är en annan av mina favoritförfattare.

Utvandrarna av Vilhelm Moberg har jag inte heller läst. Det känns som det är en bok som jag verkligen borde läsa.

Ursinne av Salman Rushdie har jag inte heller läst. Jag blev väldigt förtjust i Rushdie efter att jag läst Midnattsbarnen men sen har det inte blivit något mer. Får se om jag tar tag i denna snart.

onsdag 25 juli 2012

Gåtan Vidablick

Nu är det inte så himla många veckor kvar innan det är dags att börja jobba. Så tänkte att det kanske var dags att börja beta av alla de böcker som jag tog med mig hem från jobbet. 

Pensionat Vidablicks gåta av Katarina Genar är en härlig liten historia. Saga ska spendera några av de första sommarlovsveckorna själv då hennes syster plötsligt stuckit hemifrån. En dag dyker det upp en liten svart katt som verkar vilja Saga något. Saga följer efter katten och den leder henne till ett förfallet hus. Saga vill helst cykla hem men katten ger sig inte. Den vill att Saga ska följa efter den. Dörren till huset är inte låst så mot bättre vetande smyger Saga in. Hon ropar men det är ingen som svarar. Huset verkar vara tomt. Men plötsligt knakar det till. Saga blir rädd och med bultande hjärta cyklar hon hem så fort hon bara kan. Men så dyker katten upp igen...

Pensionat Vidablicks gåta är en bok som jag nästan missat. Det är en härlig historia som både är lite mystisk och spännande. Den passar säkert bra som högläsning i årskurs 2 eller 3. Boken rekommenderas till åldern 9 -12 år.

Här kan man provläsa boken.

tisdag 24 juli 2012

Hemsk verklighet

Tänk dig att du är sexton år och åker på semester till dina föräldrars hemland och när du kommer dit så inser du att du ska gifta dig. Mannen är kanske tjugo år äldre än dig, har redan haft flera fruar och han har köpt dig för pengar. Du ska bo i ett hus som inte har el så du har inte tillgång till varken telefon eller dator. Du är som en fånge och snart är du gravid. Skulle du stå ut?

Detta blir verklighet för Fatma i boken Ingen du känner. Fatma vill inte alls gifta sig och att hon skulle bli bortgift av sina föräldrar trodde hon aldrig för de är ju inte sådana.

Christina Wahldén har skrivit många böcker för ungdomar. Wahldén tar ofta upp intressanta och viktiga ämnen. Ingen du känner läser jag i ett sträck. Det är jobbig läsning och ibland kommer nästan tårarna. Boken är dock inte helt nattsvart, som ungdomsböcker sällan är och det känns skönt. Hur det ser ut Sverige idag när det gäller bortgifte har jag ingen aning om. Att det förkommer förstår jag ju men det känns ju helt sjukt att man kan gifta bort en tjej på sexton år i Sverige 2012.

söndag 22 juli 2012

Ny favoritförfattare

Katarina Wennstam har nog seglat upp i topp i min lista över favoritförfattare. Jag har visserligen bara läst tre av hennes böcker men de är verkligen intressanta och bra. Idag har jag läst ut Dödergök som bland annat tar upp hustrumisshandel och hedersmord. På omslaget på boken Dödergök står det spänningsroman och det kan jag hålla med om. Det är ingen vanlig deckare utan så mycket bättre. Jag ska försöka skriva ner mina tankar om boken lite senare.

Äntligen

Nu skiner solen från klarblå himmel. Den har varit riktigt efterlängtad. Så här blir det nog dött idag för stranden hägrar.

Hoppas solen skiner hos er också!

fredag 20 juli 2012

Lysande utsikter

Det var ett bra tag sedan jag läste Lysande utsikter av Charles Dickens och ärligt talat så kommer jag inte ihåg så himla mycket. Det jag kommer ihåg är att det finns en mystisk dam, Miss Havisham och den föräldralösa pojken Pip.

BBC har nu gjort miniserie av den och deras filmatiseringar brukar jag gilla. Nu när det är semestertider har jag dock lite dålig koll på tv-programmen så jag höll på att missa det. Som tur är finns programmet på Svt-play, dock bara i två dagar till. Så har ni inte sett det så skynda skynda.

Här hittar ni programmet.

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Det var ju hemskt vad tiden går. Nu är det fredag igen och dags för bokbloggsjerka inne hos Annika.
 
Veckans fråga?

Om du fick välja, vilka böcker skulle du vilja se publicerade redan IDAG och varför?

Alltså nu blir ni nog lite trötta på mig och mitt tjat om Katerina Janouchs böcker om Cecilia Lund men det är den som jag längtar efter allra mest. Har ju nästan precis läst ut den femte delen, Modershjärtat och den slutar med en riktigt cliffhanger. Jag får antagligen vänta ett helt år då jag inte ens tror boken är färdigskriven, suck.  

En annan bok som jag är nyfiken på är J. K. Rowlings vuxenbok, The Casual Vacancy. Jag älskar Harry Potter och ska bli spännande att se om jag även kommer gilla denna som är något helt anat. 

Det är väl de två som jag längtar mest efter.

Fin faktabok för de lite yngre

Alla vill ha ett bo är en härlig faktabok för de lite yngre. I boken får du träffa på 10 stycken olika djur. Djuren som är med i boken är; fladdermöss, svalor, bin, ormar, padda, gråsuggor, ekorrar, myror, möss och humlor. Det finns tre rubriker som återkommer på varje djur. Det är " Hitta bon!" "Bygghjälp!" och "Komma nära?".

Under rubriken "Hitta bon!" får du reda på var de bor och hur du kan hitta deras bon. Under rubriken "Bygghjälp!" får du tips på hur du gör om du vill att djuret ska bygga bo just i din trädgård. Under rubriken "Komma nära?" får du reda på om det är okej att gå nära djuret eller om det finns risk att djuret blir skrämt eller om det kan vara lite farligt.

Texten är skriven av författaren Grethe Rottböll. De härliga bilderna är illustrerade av Anna-Karin Garhamn och ett smakprov ur boken hittar du här. Det finns även lite extramaterial till boken som man kan hitta här.

Alla vill ha ett bo är en härlig liten faktabok. Förlaget Bonnier Carlsen rekommenderar boken till åldern 3-6 år. Min dotter som är 2,5 år har inte varit så intresserad av den men hon är kanske lite i yngsta laget. Jag får plocka fram boken lite längre fram istället.

Det har kommit ut en bok till i serien som heter Alla vill ha mat. Den har jag dock inte läst men jag får nog låna hem den nästa gång jag är på biblioteket.

torsdag 19 juli 2012

Så jobbig väntan

Då har jag en lång väntan framför mig. Utan att avslöja för mycket så kan jag berätta att Modershjärtat slutar med med en riktigt cliffhanger. Jag vill läsa nästa del NU! Förstår att det blir lite svårt för Janouch har väl inte ens skrivit klart den än.

Modershjärtat är den femte delen i serien om barnmorskan Cecilia Lund och hennes familj. Har ni inte läst de tidigare böckerna och tänker göra det så råder jag er att sluta läsa nu. Det är svårt att skriva om en femte bok utan att avslöja något som hänt i de tidigare böckerna.

Modershjärtat börjar med en tragisk händelse. Cecilias mormor Sonja råkar ut för en olycka, en bil som kör på henne och smiter. Hela familjen blir chockad då Sonja hamnar i koma. Sedan följer den ena hemska händelsen efter den andra och som vanligt så råkar Cecilia vara mitt i händelsernas centrum. Hon som "bara" skulle vara hemma och vara föräldraledig med sin lilla dotter som är den femte i barnaskaran.

På hemmaplan är det lite svårt att få ihop vardagspusslet med en liten ny familjemedlem. När de ringer från sjukhuset och frågar om inte Cecilia kan hoppa in då det är kris tackar hon ja. John, hennes man blir inte speciellt imponerad för då står han där med alla ungarna. Man kan säga att deras relation åter igen är på upphällning. 

Det är många frågor som inte bli besvarade i boken och jag antar att vi får svar i alla fall på en del i nästa bok. I Modershjärtat följer vi ju inte bara Cecilias liv utan även hennes syskon och mamma. Cecilias mormor Sonja har vi inte fått reda på så mycket om tidigare, förutom att hon gillar biskvier. I denna boken får vi dock reda på en hel del och hon var ju barnmorska precis som Cecilia.

Jag gillar verkligen böckerna om Cecilia Lund. Det känns som de böckerna har allt. Det är kärlek, relationer, spänning, småbarnsliv, yrkesliv, brott och en hel massa annat. Men det är sjukt jobbigt att denna boken slutar med en sådan cliffhanger.

Har ni inte läst någon av böckerna om Cecilia Lund så kan jag verkligen rekommendera dem. Läs dem dock i ordning för att få ut allt av dem.

Ordningen är som följer; Bedragen, Systerskap, Hittebarnet, Tigerkvinnan och Modershjärtat.

Ny erfarenhet

Känns som jag är en av få som inte lyssnar på sommarpratarna. Det skrivs en hel del om det i bloggvärlden. Under åren har jag blivit nyfiken men jag lyssnar väldigt sällan på radio så därför har det inte blivit av. Men så läste jag Enligt O:s inlägg om några sommarpratare som hon gillade. Enligt O har oftast bra smak så jag tänkte att nu är det dags att ge det en chans. Än så länge har jag bara lyssnat på ett program. Jag valde Anja Pärsons program dels för att Enligt O rekommenderade det och eftersom det har pratats en hel del om det programmet.  Om jag har förstått det rätt är det i programmet första gången Anja berättar för den breda allmänheten att hon är homosexuell. Ett bra och intressant program så nu ska jag lyssna vidare. Frågan är vem jag ska börja med?

Några andra som jag är nyfiken på är:

Klara Zimmergren
Emma Wiklund
Jenny Jägerfeld
Martina Haag

Lyssnar ni på sommarpratarna? Har ni någon ni rekommenderar?

tisdag 17 juli 2012

måndag 16 juli 2012

I min bokhylla: S

Jag fortsätter nu min rundvandring i hyllorna. Jag har kommit till bokstaven S och där hittade jag en hel del böcker. Jag valde ut sex som fick representera bokstaven. Vilka böcker jag har på de andra bokstäverna hittar ni på sidan titelalfabetet.


Saknaden efter Josef av Elizabeth George har jag läst för en hel del år sedan. Jag hade en period då jag läste allt av Elizabeth George. Hon skriver deckare om Havers och Lynley som kanske de flesta känner till om inte annat från tvn. Jag gillar dem men det var ett tag sedan jag läste något av George. Jag har dock någon oläst i hyllan men de är så himla tjocka.

Sagan om ringen av J. R. R Tolkien har jag också läst. Jag kom dock inte igenom hela trilogin utan bara till mitten av tvåan. Jag föredrar faktiskt filmerna för ovanlighetens skull.

Signal av Stephen King har jag inte läst. Jag har dock blivit sugen på att läsa något av honom då jag läst mycket gott om honom inne hos Monika.

Simon och ekarna av Marianne Fredriksson har ju nu även filmatiserats. Jag har dock varken läst boken eller sett filmen. Fredriksson brukar dock skriva bra så det är nog en bok jag får ta tag i.

Skuggorna och regnet av Håkan Nesser har jag läst. Jag gillar verkligen Nessers böcker fast det är samma sak här att det var längesedan jag läste något av honom.

Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper  har jag inte läst. Den köpte jag i våras och ofta får böckerna stå ett tag i hyllan. Jag har läst mycket gott om den så jag ska nog försöka läse den snart.

söndag 15 juli 2012

Tidsfördriv

Nu så här i semestertider kanske man spenderar en hel del tid i bilen till olika utflyktsmål och om man som jag inte kan läsa i bilen så kanske man behöver lite annat tidsfördriv. Jag rekommenderar spelet Where´s my water som finns för både Android och Iphone. Spelet är ett pusselspel med massor av banor. Det finns en gratisversion vilket ju är bra så man kan testa om man gillar spelet. Jag gillar spelet och har köpt den fulla versionen som bara kostar 7 kronor. För 7 kronor har du många timmars tidsfördriv.

Vill du veta lite mer om spelet så har min sambo skrivit lite mer ingående om det här.  

Ny hylla till lillans böcker

Den här fina hyllan hittade jag för ett tag sedan på Åhléns. Jag har titta på den tidigare men nu var den dessutom på rea så då klippte jag till. Frågan är bara var jag ska sätta upp den. Lillans rum är rätt fullt så jag tror det får bli på ovanvåningen där hon har sina saker.  Böcker måste man ju ha tillgängliga lite överallt.

Halvårssummering

Då har lite mer än halva året gått. Tänkte göra en liten summering för att se hur det egentligen gått.

Lästa böcker:

44 st
av dessa är 29 st barn och ungdomsböcker, 10 st var romaner, 4 var deckare och en reportagebok. 
Barn- och ungdomsböckerna dominerar som vanligt men med tanke på mitt jobb så är det ju så det kommer vara. Jag trodde kanske att jag läste mer deckare men det är ju faktiskt bara fyra stycken.

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 34
Man   14

För den som är snabb på huvudräkning ser ju att det blir ju inte 44 men det är ju för ibland finns det två författare till böckerna och jag räknar då båda. Kvinnorna dominerar ju starkt kan man säga.

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på biblioteket: 35
Recensionsexemplar: 8
Hyllvärmare: 1

Det är ju inte så konstigt att de lånade böckerna dominerar totalt för alla barn- och ungdomsböckerna lånar jag ju på biblioteket. Jag har bara läst en av mina hyllvärmare vilket är mindre bra. 

Om jag fortsätter i samma takt så blir det 88 lästa böcker vilket inte är så bra då jag förra året läste 104 st. Om jag jämför med förra året så ligger jag lite efter för jag hade läst 60 böcker när det hade gått ett halvår.

Hur har det gått för er?

lördag 14 juli 2012

Kunde inte stå emot

Nu gick det inte längre. Det är fortfarande lång kö på biblioteket så när jag såg boken i ICA-butiken kunde jag inte stå emot längre. Jag håller ju egentligen på att läsa Dödergök av Katarina Wennstam och det är inget fel på den men jag tror att jag börjar på Modershjärtat så fort jag bara får lite lästid.

Årets första klassiker

Då var årets första klassiker utläst, Hemsöborna av August Strindberg. Mitt exemplar är ett slitet exemplar som blivit gallrat på något bibliotek. Boken är bara på 173 sidor men den tog i alla fall ett par dagar att läsa. Jag hade lite problem med språket då det är ålderdomligt vilket ju inte är så konstigt då boken kom ut första gången 1887. Det är även många ord som hör hemma i skärgårdsmiljön som jag inte riktigt förstår men i den bok som jag har finns det ordförklaringar längst bak.

Hemsöborna handlar om en familj som bor på en ö i skärgården. Till familjen kommer Carlsson för att ta hand om djuren och lantbruket som en hjälp till madam Flod som blivit änka. Carlsson är den som ska leda de andra drängarna och sonen i huset, Gusten vill såklart inte ta order av Carlsson. Carlsson får ordning på lantbruket och när sommaren kommer föreslår han att de ska hyra ut ett av husen för att få in lite extra pengar. De hyr ut till en familj från Stockholm och med familjen kommer pigan Ida som Carlsson blir förtjust i.

Det som jag tycker är intressant är hur man på den tiden tyckte att man var lastgammal när man var 40 år och att man då börjar tänka på ålderdomen. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om boken. Det är andra boken av Strindberg som jag läser och han är nog inget för mig. Jag ska kanske hålla mig till moderna böcker.

Hemsöborna läste jag som ett led i Lyrans klassikersommar. Får se om det blir någon mer klassiker, tror knappt det.

fredag 13 juli 2012

Kuslig sommarläsning

Ingelin Angerborn skriver böcker för lite olika åldrar. Hon skriver om Klant & kompani som är roliga böcker för de lite yngre. Angerborn skriver också för de i 9-12 års åldern. De böckerna har blivit väldigt populära och jag förstår varför.

Rum 213 hamnade på topplistan för de mest utlånade böckerna under vårterminen på skolan där jag jobbar. Så när jag fick in ett exemplar precis innan skolan slutade norpade jag det, för nu kände jag att det var dags för mig att se om de är något bra. Jag blev inte besviken.

Rum 213 handlar om Elvira som ska åka på kollo på sommarlovet. Hon känner ingen som ska dit så det är lite spännande hur det ska bli. På väg till kolot blir Elvira lite irriterad på sin mamma som gör att de kommer komma försent. De måste stanna på en mack för toalettbesök som gör att de blir ännu senare. När Elvira sitter och väntar på sin mamma så ser hon en rolig registreringsskylt på en bil, RUM 213 står det. När mamman kommer tillbaks så tänker Elvira inte så mycket mer på det utan vill komma iväg. Mycket riktigt kommer de försent och alla andra har redan blivit tilldelade ett rum. Elvira får dela rum 213 med två andra tjejer; Meja och Bea. Elvira är inte skrockfull men när det börjar hända andra konstiga saker så undrar Elvira vad det egentligen är som händer.

Angerborn har skrivit en spännande och mystisk bok så jag förstår varför boken har blivit så populär. Boken är mystisk och lite kuslig men sen finns det också lite kärlek med på ett hörn Jag har inte läst de andra böckerna som Angerborn har skrivit men de verkar också vara åt det kusliga och mystiska hållet. Böckerna jag pratar om är Sorgfjäril, För alltid...och den nya boken Månfågel.  

Rum 213 är en perfekt bok för dem som tex gillar Laura Trenters böcker.

Om du är nyfiken på mer om författaren så har hon en webbsida här.

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Då var det fredag och dags för veckans bokbloggsjerka inne hos Annika.


Veckans fråga:

Recenserar du alla böcker du läser?

Det korta svaret på den frågan är nej. Det långa svaret är att jag försöker skriva om så många som möjligt men ibland så dröjer det någon dag efter jag läst boken och då kommer det nya böcker att skriva om och då är det inte alltid jag skriver om de gamla. Det finns några recensionsexemplar som jag inte har skrivit om och de ger mig väldigt dåligt samvete.

Sen vet jag inte om jag vill kalla det jag skriver recensioner. Jag skriver främst för att komma ihåg vad böcker handlat om för att sedan använda det när jag bokpratar på jobbet.

Om man kollar i min lista över böcker som jag läst 2012 så är det 11 av 48 som jag inte skrivit om. Jag ska dock skriva om Hemsöborna, så man kan säga 10 av 48.

Sen tycker jag det är svårt att skriva om böcker som är delar i en serie. Man måste ju ofta avslöja en hel del om de föregående delarna för att kunna berätta om tex tredje delen.

onsdag 11 juli 2012

Sommartips

Om man behöver tips på bra böcker så har Adlibris en kul grej nu under sommaren. De låter författare tipsa om sina favoriter.

Om du går inte på Adlibris facebooksida så hittar ni filmer med olika författare som tex Jens Lapidus, Katerina Janouch och Viveca Sten.

Är ju rätt kul att höra vad författarna gillar att läsa.

Min bokhylla

Då det är så tråkigt väder körde vi igår till Ikea och inhandlade nya bokhyllor. Det blev en bred och en smal så att jag skulle kunna få till en hörna. Så nu på morgonen har det flyttats böcker. På bilden ser ni mina skönlitterära böcker från A till Ö. I dessa hyllor finns inga pocket och ungdomsböckerna står i en annan hylla.

Som ni ser så finns det fortfarande lite plats kvar fast jag har nog några böcker på vift i huset som ska in här. Men det finns nog utrymme till att köpa några böcker till.

Mitt jobb med att lägga in alla mina böcker i min virtuella bokhylla är snart också klart så nu kan jag få ut massa statistik.

måndag 9 juli 2012

Tematrio - Yrken

Denna veckan är Lyran åter på jobbet så därför tycker hon att vi ska berätta om tre böcker som skildrar huvudpersonernas yrke. Först stod det helt still men när jag började bläddra bland alla böcker som jag läst så hittade jag i alla fall några guldkorn. Ville inte ta med någon som skildrar polisens arbete utan försökte komma på lite andra yrken istället. 

1. Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beischer var den första boken som jag kom att tänka på när jag såg veckans tematrio. Boken handlar om Moa som flyttar till Stockholm för att jobba som skådespelerska men tills hon hittat något jobb tar hon ett jobb på ett äldreboende. Jag gillade boken och jag tycker hon skildrar arbetet på äldreboendet trovärdigt. 

2. Böckerna om Cecilia Lund, tex Hittebarnet och Systerskap skildrar till viss del Lunds arbete som barnmorska. Böckerna är skrivna av Katerina Janouch. Hur pass trovärdigt de skildrar livet som barnmorska är ju svårt för mig att avgöra men jag gillar i alla fall böckerna.

3. Jag som läser många ungdomsböcker har lite svårt att komma på fler böcker som skildrar huvudpersonernas yrkesliv då de flesta huvudpersonerna i böckerna jag läser går i skolan. Men i Baristas av Denise Rudberg får man till viss del följa några killar som jobbar på en kaffebar.

Ska bli intressant att se vad ni andra tipsar om för yrken.

Debutroman om otrohet

I Dubbelexponering får vi följa två berättelser vilket man kanske förstår redan på titeln. Vi får följa Josefins berättelse om sin mans svek. Ola som mannen heter är otrogen med en yngre kvinna i tre år utan att berätta det och hade inte en väninna till Josefin sett dem så hade antagligen Josefin fått leva i ovisshet ett bra tag till. 

 I den andra berättelsen får vi följa en kvinna som är tillsammans med en äldre gift man. Till en början tror jag att det är Olas älskarinna vi följer men så är inte fallet. Kvinnan förstår att mannen inte är bra för henne men hon kan i alla fall inte bryta med honom.

Berättelsen om Josefin är den berättelse som jag fastnar mest för. Det är Josefin jag tycker synd om och kan känna sympati för. Ola blir jag bara förbannad på. Han är så snäll så om Josefin bara tar tillbaka honom så ska han bryta med älskarinnan. Han verkar inte förstå att han kanske skulle gjort det för längesedan. När Josefin får reda på att Ola låtit älskarinnan sitta barnvakt till barnen förstår hon äntligen vilken skitstövel han är. 

Jag gillar Dubbelexponering fast i skilsmässogenren är Jag älskar dig inte en klar favorit.

söndag 8 juli 2012

En hemsk bok som borde läsas av alla

Flickan och skulden av Katarina Wennstam är en bok som jag tänkte läsa för något år sedan men sedan glömde jag bort den. Den senaste tiden har den dykt upp på några olika bokbloggar och då blev jag påmind om att den skulle jag ju läsa och nu är det gjort.

För er som inte känner till boken så berättar Wennstam i boken om olika våldtäktsfall. Wennstam tar upp det här med att det alltid frågas vad kvinnan/flickan har på sig och om hon var berusad och om hon kände förövaren.

Wennstam skriver väldigt bra och jag tycker om de jämförelser hon gör. Wennstam  jämför tex med andra sorters brott. Om någon blir rånad frågar man då vad offret hade på sig? Får offret skylla sig själv om han/hon gått och viftat med sin nya dyra klocka? Medan vid våldtäktsfall undersöker man offret och frågar om deras sexualliv. Varför frågar man inte förövarna om deras sexvanor? Det om något borde väl ifrågasättas. 

Jag blir riktigt förbannad när jag läser boken. Det är helt sjukt att det ska vara så här i Sverige. Som tur är finns det några fall där den utredande polisen tror på offret och som inte ger sig förrän han/hon hittar de bevis som behövs. Att offer får höra saker som "Jamen om du skulle bli våldtagen en gång till, tänk då på att du inte ska duscha efteråt". Om man säger något sådan till ett offer ska man kanske tänka över sitt yrkesval.  

Det är 10 år sedan Flickan och skulden kom ut och jag hoppas verkligen det hänt något med lagstiftningen sedan dess. Jag är alldeles för dåligt insatt så jag har faktiskt ingen aning. I augusti kommer det en reviderad utgåva av Flickan och skulden där författaren gjort två nya intervjuer.  Kanske får vi då kanske veta om attityden har förändrats. Tyvärr så tror jag inte så mycket har hänt. 

Det finns mycket att säga om Flickan och skulden och jag har inte fått med en bråkdel. Min uppmaning är istället att läs boken för detta är en bok som borde läsas av alla.

Påbörjat en klassiker

Innan sommaren startade Lyran en klassikerutmaning. Jag bestämde mig för att hoppa på och har nu äntligen börjat läsa Hemsöborna av August Strindbergs som har stått i min hylla ett antal år.

Det var rätt många år sedan jag läste någon svensk klassiker. Det är inte helt enkelt. Boken gavs ut 1887 så språket är ju inte det språk som man är van vid och jag förstår faktiskt inte alla ord. Efter ett tag vänjer man sig dock och det flyter på lite bättre.

Hemsöborna har jag länge tänkt läsa så det kändes som en bra bok att starta klassikerutmaningen med. Boken är inte så tjock så om man inte skulle gilla den så lyckas man säker ta sig igenom de 173 sidorna i alla fall. Hemsöborna är dessutom mycket mer lättillgänglig än andra verk av Strindberg som tex Röda rummet.

Jag har nu läst cirka halva boken och vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker. Återkommer när jag läst ut den, antagligen imorgon.

lördag 7 juli 2012

Loppisfynd

Idag blev det en runda till vår lokala loppis. De hade fått in en hel del nya böcker och det känns som jag skulle kunnat plocka på mig hur mycket som helst. Nio böcker för 75 kronor känns som ett fynd.




Jag var på jakt efter Ann Rosmans böcker då jag vunnit fjärde delen och jag hittade i alla fall en, Fyrmästarens dotter.

Jag hittade även en bok av Karin Fossum, Natt till den fjärde november. Jag var lite osäker på om jag hade den men som tur är har jag ju nu nästan alla mina böcker inlagda i min virtuella bokhylla så det var bara att surfa ut på nätet och kolla.

Jag hittade även en av Carin Gerhardsen, Vyssan lull.

När jag kom hem och packade upp böckerna såg jag dock att jag gjort en miss. Jag hade köpt en på danska nämligen den av Jussi Adler-Olsen. Ibland går det lite snabbt och så ska man hålla reda på dottern samtidigt men det ska väl gå att läsa den i alla fall.

Sen blev det några andra böcker också som ni ser på bilden.

fredag 6 juli 2012

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Jag blir lite snurrig på dagarna när man är ledig men så såg jag att Annika hade lagt upp en ny bokbloggsjerka och det innebär ju att det är fredag.

Veckans fråga:

Vilket bokformat föredrar du?

Jag köper mer eller mindre bara inbundna böcker eftersom jag tycker det är snyggast i bokhyllan. Fast egentligen så är ju pocket mer praktiskt. Pocket är ju lättare att ta med sig och inte så tunga att hålla upp när man läser i sängen men jag får i alla fall säga inbundet för jag vill ha en snygg bokhylla.

torsdag 5 juli 2012

En hyllvärmare mindre

Nu har jag äntligen läst Svinalängorna av Susanna Alakoski. Den har stått i hyllan i många år och det är en bok som jag tänkt läsa många gånger. Boken ingår i min egen utmaning Läs boken, se filmen. Det känns skönt att jag äntligen läst den och nu ska jag bara se filmen också.

Leena, bokens huvudperson, flyttar till ett nybyggt bostadsområde i Ystad. Familjen tycker att det är riktigt lyxigt. Lägenheten har tre rum och varmvatten. Jag tror boken utspelar sig i slutet av 60-talet.

Leenas föräldrar super en himla massa och Leena får höra att de är periodare. Under dessa perioder försöker Leena göra så lite väsen av sig som möjligt. Hon sover ofta över hos sin kompis Åse som bor i lägenheten bredvid. På natten hör hon genom väggen hur föräldrarna bråkar. Leenas föräldrar är nästan alltid frånvarande vid alla viktiga händelser i Leenas liv. De saknas på uppvisningar och skolavslutningar så Leena har lärt sig att smita iväg hem innan någon märker att inte hennes föräldrar är där.

Svinalängorna är en sorglig bok för det är ingen rolig uppväxt som Leena haft. Jag var för något år sedan och lyssnade när Alakoski berättade om Svinalängorna och om jag inte minns helt fel så berättade hon då att boken bygger till viss del på egna upplevelser. 

Jag tycker boken är helt okej men det blir lite väl mörkt emellanåt. Det är mycket supande, slagsmål och misär.

Alakoski vann Augustpriset 2006 för boken och boken har även blivit film 2010.


Sommarläsningsenkät

Den här sommarläsningsenkäten hittade jag inne hos Bokbabbel som i sin tur hittade den inne hos Bokstävlarna som hittade den hos....

1. Bästa boken förra sommaren?
Så bra minne har jag ju inte så jag kommer ihåg det. Tur man har listor på böckerna man läst.
Jag säger Jag älskar dig inte av Christina Stielli.

2. … och sommaren innan det?
Sommaren 2010 upptäckte jag  Sommaren jag blev vacker av Jenny Han och det är en riktigt härlig ungdomsbok.

3. Några lite nyare böcker som passar i hängmattan?

 Den sista akten av Mari Jungstedt om man gillar deckare. Gillar man ungdomsböcker så kan man läsa Dessens nya Du glömde säga hej då som är en härlig bok att läsa i hängmattan.

4. Vad läser du mest på sommaren?

Jag läser blandat som resten av året. Blir dock en del ungdomsböcker som jag känner att jag måste läsa som jag inte hunnit under våren. Sen brukar jag unna mig några vuxenböcker också.

5. Var läser du helst på sommaren?

Jag ligger helst i hammocken och läser eller på stranden. 

6. Vad ser du framemot att läsa i sommar?
Jag hoppas verkligen att jag snart får Modershjärtat som är den senaste boken om Cecilia Lund av Katerina Janousch. 

Nu tävlas det igen

Det är en hel del tävlingar runtom på bokbloggarna nu i sommar. Lyrans blogg har fyllt år och det firar Lyran med utlottning. Givetvis tar jag chansen och är med för det är en hel hög med böcker som jag aldrig läst som man kan vinna.

onsdag 4 juli 2012

Lite svag för

Jag är lite svag för barnprylar som har bokkaraktärer på sig. Det här lilla bowlingsettet hittade jag i en barnbutik i Malmö och kunde inte motstå det. Dottern älskar mumintrollet och hon verkade bli glad i alla fall.

Vad tycker ni? Köper ni prylar med barnboksfigurer eller föredrar ni saker utan?

tisdag 3 juli 2012

Titelalfabetet - R

Titelalfabetet börjar nu gå mot sitt slut. På bokstaven Q hade jag inga böcker så den hoppade jag raskt över men på bokstaven R hittar jag i alla fall tre böcker. Kanske inte helt oväntat har jag inte läst någon av böckerna.




Ro utan åror av Ulla-Carin Lindquist handlar om Ulla-Carin som på sin 50-års dag får diagnosen ALS. Ulla-Carin var i många år programledare på Rapport. Det är säkert en riktigt intressant bok och jag hoppas jag hinner läsa den snart.

Radhusdisco av Morgan Larsson har inte stått i hyllan så länge. Jag tror den blir riktigt rolig och läsa då den handlar om att växa upp på åttiotalet, precis som jag själv gjorde.

Röster ur förändring av Wole Soyinka har jag införskaffat på något antikvariat när jag läste litteraturvetenskap. Det är en rätt stor risk att den kommer förbli en hyllvärmare.

Jag är på gång

Nu har jag äntligen börjat läsa Svinalängorna som ingår i min egen utmaning Läs boken, se filmen. Det är verkligen på tiden att jag tar tag i den utmaningen. Jag har bara läst cirka femtio sidor men Svinalängorna är klart läsvärd.

Känns skönt att jag äntligen tagit tag i den.

måndag 2 juli 2012

Tematrio - Vatten

Denna veckan tycker Lyran att vi ska berätta om böcker som utspelar sig vid vatten. Inte helt lätt känner jag men jag gör ett försök.

1. Baddaren av Emma Hamberg passar perfekt i denna tematrio tycker jag. Maja bor på ön Hjortholmen. Maja som är konstnär har en svacka och då hon inte bara vill leva på sin man bestämmer hon sig för att starta en simskola för vuxna på ön. Härlig läsning såhär i sommartider.

2. Little Bee av Chris Cleave utspelar sig inte speciellt mycket vid havet men en av de viktigaste händelserna i boken sker när Little Bee för första gången ser havet. Efter några år återvänder hon också till denna plats vilket tyvärr inte blir så bra.

3. Jenny Hans trilogi om tjejen Belly är helt underbara tycker jag. Speciellt i den första boken, Sommaren jag blev vacker, utspelar sig mycket av boken vid havet. Varje sommar åker Belly till huset vid havet. De surfar, badar i poolen och havet. Det låter så himla härligt att man blir lite avis att man inte har ett sådant hus att bege sig till varje sommar.

Nummer två är kanske lite långsökt men när det står still i huvudet så får man ju vara lite uppfinningsrik.

Summering - juni 2012

I juni har jag läst nio böcker. Det är lite bättre än vanligt. Känns som jag verkligen kommit igång med läsningen igen. Några riktigt bra böcker blev det under juni och boken Flickan och skulden är en bok som jag fortfarande tänker på. Ska försöka få ner mina tanker om den också.

Alla böckerna har jag lånat på biblioteket, suck. Jag borde verkligen läsa lite från min egna bokhylla också. 


Barn- och ungdomsböcker:

17 år och skitsnygg av Emma Granholm(Alfabeta)

Mitt perfekta liv av Sarah Dessen(Rabén & Sjögren)
Du glömde säga hej då av Sarah Dessen(Rabén & Sjögren)
Mirakel av Renate Nedregård(Gilla Böcker)
Little Bee av Chris Cleave(Brombergs)
Mitt hjärta hoppar och skrattar av Rose Lagercrantz(Bonnier Carlsen)

Dolores - flickan utan ögon av Anders Brundin(LL-förlaget)

Deckare:

Den sista akten av Mari Jungstedt(Albert Bonniers förlag)

Reportagebok:

Flickan och skulden av Katarina Wennstam(Albert Bonniers Förlag)

Fördelning efter förlag:

2 Albert Bonniers Förlag
2 Rabén & Sjögren
1 Alfabeta
1 LL-förlaget

1 Bonnier Carlsen
1 Gilla Böcker
1 Brombergs


Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 7 Man 2

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 9

söndag 1 juli 2012

En flickas berättelse

Little Bee av Chris Cleave blev jag sugen på att läsa då jag läst så mycket positivt om den lite överallt. Visst är den bra och det är en hemsk historia som  berättas.

Efter att Little Bees by förstörs flyr hon och hennes syster. Vad det är som händer får vi inte veta förrän långt senare. Little Bee hamnar på en flyktingförläggning i Storbritannien och där är hon inlåst i två år. En dag blir hon och några andra tjejer utsläppta för att en av tjejerna har gjort en "tjänst". De får inga papper och de vet inte hur de ska klara sig. Little Bee har en påse med ett visitkort från en man som hon träffade på en strand i Nigeria. Little Bee bestämmer sig för att söka upp honom.

Vi får även följa en familj från Storbritannien som har det gott ställt som åker på semester till Nigeria.  På stranden i Nigeria träffar de Little Bee och deras liv blir förändrat för alltid.

Det är verkligen en hemsk historia som berättas. Till en början vet vi inte vad som hänt. Jag gillar sådana här böcker då en historia långsamt rullas upp. Det finns dock något parti som jag tycker är lite segt. 

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg verkar det som att Little Bee ska bli film med Nicole Kidman som Sarah, kvinnan som åker till Nigeria.

Om du vill veta mer om författaren och hans böcker så har han en webbsida här.

Ny månad, nya böcker

Då har juli kommit och med den kom även semester för min del, sex härliga veckor. Frågan är bara vad ska jag läsa? Jag vill ju börja med något bra så här i början så jag verkligen får upp läslusten. Skulle egentligen vilja ha någon lättsmält chic-lit men tror knappt att jag har någon sådan hemma.

Egentligen så borde jag ta ta i lite utmaningar som tex Läs boken, se filmen eller Klassiker utmaningen. Känner nog inte riktigt för det dock.

Jag går och botaniserar i hyllorna...återkommer.

En timme senare.

När jag gick upp till andra våningen så såg jag alla böcker som jag plockat hem från jobbet och bland dem hitta de jag Sommar för evigt av Jenny Han och den blev jag genast sugen på att läsa så den fick det bli.