fredag 29 juni 2012

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Fredag igen och dags för bokbloggsjerka hos Annika. Denna veckan är det en lätt fråga så då hoppar jag på igen. 


Veckans fråga:

Vad läser du just nu?

Jag har precis nu på morgonen läst ut Flickan och skulden av Katarina Wennstam. En riktigt hemsk bok som beskriver vilka fördomar som finns i samhället kring våldtäktsoffer. Riktigt förbannad blir jag när jag läser boken.

Nu kommer jag läsa någon lätt bok som går fort så jag hinner med en bok till denna månaden för att bättra på statistiken lite.

Mysiga böcker om den första skoltiden

Mitt hjärta hoppar och skrattar av Rose Lagercrantz är andra boken om Dunne som precis börjat skolan. När Dunne började skolan kände hon igen men så blev hon bästis med Ella Frida. En dag berättar Ella Frida att hon ska flytta och så blir Dunne ensam igen. I skolan får ingen sitta bredvid Dunne för där ska ju Ella Frida sitta när hon kommer tillbaks. 

I klassen finns det två tjejer, Mickan och Vickan. De blir alltid kära i killar och nu har de båda blivit kära i Kudden(udda namn). Kudden är dock intresserad av dem utan han vill mest spela fotboll. Men så visar det sig att Kudden är intresserad av Dunne. Mickan och Vickan blir sura på Dunne och behandlar henne som luft.

I matsalen brukar Dunna smita in och sitta för sig själv. Fröken tycker dock att Dunne ska sitta mitt emellan Mickan och Vickan. När Dunne sitter där och äter börjar Mickan och Vickan nypa Dunne i armen. Först låtsas Dunne som ingenting men sen gör det riktigt ont och hon blir så arg så hon tar en ketchupflaska och sprutar på Mickan och sedan råkar hon visst spruta lite på fröken. 

Jag tycker böckerna om Dunne är härliga. De fina bilderna är gjorda av Eva Eriksson och de påminner mig om böcker som jag själv läste när jag var liten. Boken tror jag funkar bra som högläsning eller att läsa själv i 8-års åldern.

Första boken om Dunne heter Mitt lyckliga liv.

torsdag 28 juni 2012

Trist om det inte hänt något på 10 år

Jag håller just nu på att läsa Flickan och skulden av Katarina Wennstam, en bok som jag länge tänkt läsa. Riktigt förbannad blir jag när jag läser den. Boken har några år på nacken då den kom ut i början på 2000-talet. Jag hoppas det hänt en hel del sen dess. Tyvärr är det nog inte så.

Jag hoppas läsa ut boken ikväll för att sedan återkomma med mer tankar kring boken.

Vinnare Barnens romanpris

Nu är det avgjort, Barnens romanpris 2012 går till Flyga högt av Katarina von Bredow. De andra nominerade var:

Min pappa är snäll och min mamma är utlänning av Emmy Abrahamson
Förvandlad av Mårten Melin
I den tysta minuten mellan av Viveka Sjögren
Försöksdjuret av Marianne Strand

Jag har endast läst Flyga högt och Förvandlad men de andra finns på "mitt" bibliotek så jag får nog ta och läsa dem också.

Här hittar du radiosändningarna där man diskuterat böckerna. Jag har helt missat dem men det går ju bra att lyssna på dem i efterhand också.

Har du läst någon av böckerna? Har du något favorit?

Jag gillar Flyga högt och Bredows böcker är ju väldigt populära så kanske inte så konstigt att hon vann.

I brevlådan


Igår när jag kom hem så låg den här trevliga boken i brevlådan, Alla vill ha ett bo av Grethe Rottböll & Anna-Karin Garhamn. Författarna har tidigare kommit ut med boken Alla vill ha mat.

Jag har bara bläddrat igenom boken lite snabbt och den ser riktigt fin ut. Jag ska under de närmaste dagarna sätta mig ner med dottern och titta närmare på den.

Till böckerna finns det nu även lite pyssel. Kan ju vara trevligt att ha något att sysselsätta sig med under regniga sommardagar. Du hittar pysslet här

tisdag 26 juni 2012

Hur kom du hit?

Jag tycker det är lite kul att se hur besökare har hittat till min sida. Ibland förstår man inte alls varför de hamnar här när de sökt på konstiga saker.

Jag har sett att det är några som sökt efter om det kommer någon ny bok av Hjorth & Rosenfeldt som skrivit böckerna om Sebastian Bergman. Så därför tänkte jag berätta att det gör det. Enligt Svensk bokhandels katalog över höstens böcker 2012 kommer Fjällräven i oktober. Det ser jag framemot då jag läst de två föregående böckerna; Lärjungen och Det fördolda

Jag får nog göra ett inlägg om roliga sökord. Brukar du reagera på hur dina besökare kommit till just din sida?

måndag 25 juni 2012

Bok som ska bli film

Jag håller just nu på att läsa Little Bee a Chris Cleave. Jag har cirka 100 sidor kvar och det går lite långsamt framåt. När jag surfar runt på nätet så upptäcker jag att boken ska bli film enligt Wikipedia. Nicole Kidman ska spela Sarah.

Det är många som redan läst och skrivit om Little Bee och här kan ni läsa vad några tyckte.

lördag 23 juni 2012

Nyproducerad ljudsaga

För ett tag sedan låg det en alldeles ny ljudsaga i brevlådan, Max och Spillevillerna. Det är flera kändisar som medverkar på den som tex Magnus Härenstam, Caroline af Ugglas och Kjell Bergkvist. Författare och producent är Stefan Sundberg som tyckte att det saknades nyproducerade ljudsagor på marknaden. 
 
Jag kommer ihåg att jag lyssnade på ljudsagor när jag var liten och det ska bli spännande att se hur den här är. Här kan du höra smakprov och läsa mer om Max och Spillevillerna.



Jag har tyvärr bara hunnit lyssna på ett smakprov men inom kort kommer jag lyssna på hela berättelsen och då skriver jag mer. 

fredag 22 juni 2012

I min bokhylla: P

Då var det dags för bokstaven P i titelalfabetet, inte många bokstäver kvar nu. För en gångs skull har jag läst lite av de böcker som jag visar nämligen tre av fem.



Parsifal av Sigrid Combüchen läste jag när jag läste litteraturvetenskap. Ska jag vara ärlig så har jag ingen som helst aning om vad den handlade om.

Pojkår av nobelpristagaren Coetzee har jag inte läst. Jag hade en period då jag ville läsa nobelpristagare därför finns det en del sådana böcker i bokhylla. De har oftast blivit hyllvärmare.

Pojkarna av Jessica Schiefauer var det inte så länge sedan jag läste. En annorlunda bok som jag gillade.

Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi har jag också läst. Kommer ihåg att det var ett himla snack om den boken när den kom. Det är dock ingen bok som direkt föll mig i smaken.

Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen har jag fortfarande inte läst. Jag har hört mycket gott om hennes böcker och jag vill verkligen läsa dem. Tiden räcker dock inte till.

torsdag 21 juni 2012

Fräsch framsida

Dessen, S - Du glömde säga hej då - 29681284

Lagom till sommaren kom det en ny bok av Sara Dessen, Du glömde säga hej då, den tredje på svenska. Mclean, huvudpersonen i boken, kommer till en ny stad med sin pappa. Mclean är van vid att bryta upp och börja om då hon numera bor med sin pappa. Pappan reser runt till olika städer och fixar restauranger som är på väg utför. På varje nytt ställe som Mclean har kommit till har hon skapat en ny identitet. Det är ingen som känner henne och det är för jobbigt att vara sig själv, mycket enklare att vara någon annan.

I den här nya staden hinner aldrig Mclean skapa en annan identitet utan hon får helt enkelt vara Mclean. Sin mamma vill hon helst inte prata med fast mamman är väldigt envis. Deras relation är inte den bästa sedan skilsmässan från Mcleans pappa. Pappan verkar inte ha någon större koll på Mclean utan han jobbar mest. Mclean skyller skilsmässan helt och hållet på sin mamma då hon träffade en ny man.

Jag gillar Sara Dessens böcker och vad jag tyckte om Mitt perfekta liv kan du läsa här. Jag gillar stämningen i böckerna och Du glömde säga hej då är lite smårolig. Tyvärr så är det något som gör att jag faktiskt inte blir lika förtjust i denna boken som hennes tidigare böcker. Jag fastnar inte riktigt. Att lista ut hur det skulle sluta var inte heller så svårt.

Framsidorna på böckerna gillar jag. De ser så fräscha och somriga ut.


onsdag 20 juni 2012

De populäraste böckerna del 3

Då var det dags för de populäraste böckerna för de som går i årskurs 7-9. Jag har faktiskt läst alla böckerna på listan utom en nämligen Dolores - flickan utan ögon. Det är en lättläst bok och jag tror kanske att den främst läses i årskurs 5-6. Jag ska läsa den i sommar tänkte jag. Kul att se att det inte bara är nya böcker som slår sig in på listan. Prinsessan och mördaren är ju en gammal goding som jag ofta tipsar om. Simon och Sophie är en annan favorit som alltid brukar gå hem. Hungerspelen hade kanske kommit högre upp om jag hade haft fler exemplar av den. Den senaste tiden fick jag dagligen frågan om jag hade Hungerspelen inne.

  1. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
  2. Jag finns av Maja-Maria Henriksson
  3. Hungerspelen av Suzanne Collins
  4. Simon och Sophie av Emma Granholm
  5. Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo
  6. Pojken i randig pyjamas av John Boyne
  7. Dolores - flickan utan ögon av Anders Brundin
  8. Prinsessan och mördaren av Magnus Nordin
  9. Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson
  10. Skelettpojken av Anne Rooney

tisdag 19 juni 2012

De populäraste böckerna del 2

Nu har jag kommit till de populäraste böckerna för de som går i årskurs 4-6. Två författare dominerar denna topplista totalt, Jeff Kinney och Torsten Bengtsson. Det som de har gemensamt är att deras böcker läses av både killar och tjejer.

  1. Ett hopplöst fall av Jeff Kinney
  2. Årets match av Torsten Bengtsson
  3. Döden dö av Torsten Bengtsson
  4. Mördare av Torsten Bengtsson
  5. Usla utsikter av Jeff Kinney
  6. Gregs bravader av Jeff Kinney
  7. Rodrick regerar av Jeff Kinney
  8. Den dansande djävulen av Martin Widmark
  9. Rum 213 av Ingelin Angerborn
  10. Big Bang av Torsten Bengtsson
Jag är inte förvånad att böckerna om Greg dominerar listan för alla bara tjatar om dem hela tiden. Torsten Bengtsson var på besök i höstas och därför har vi väldigt många exemplar av varje titel, i alla fall 4-5. I vanliga fall har vi inte så många exemplar av en titel. 

Jag får lite dåligt samvete när jag tittar på listan och ser att jag bara läst fyra av böckerna.


Imorgon kommer topplistan för de som går på högstadiet.

måndag 18 juni 2012

De populäraste böckerna del 1

Idag har jag roat mig med att göra topplistor över de mest utlånade böckerna. Det är alltid kul att se om något förändrats eller om det är samma favoriter varje år.

För de som går i årskurs F-3 såg det ut så här:

  1. Natten då Sigge föddes av Lin Hallberg
  2. Bulten - en klump på fyra ben av Ylva-Li Gustafsson
  3. Rolf i parken av Rune Fleischer
  4. Heja Tulla av Margareta Nordqvist
  5. Poppes pinnar av Margareta Nordqvist
  6. Kim & Lina möter ett monster av Torsten Bengtsson
  7. Ficktjuvar i centrum av Helena Bross
  8. Elak & Pucko - planeten Fåntrattus av Fredde Granberg
  9. Kattas ungar av Margareta Nordqvist
  10. Rolf och hunden av Rune Fleischer
Denna terminen har Lin Hallberg bara med en bok på listan och jag märker ett litet avtagande intresse för böckerna om hästen Sigge. Margareta Nordqvists lättlästa böcker om djur är väldigt populära. De är ju också väldigt lättlästa så eleverna läser ju dem snabbt. Böckerna om Elak och Pucko är fortfarande väldigt populär bland killarna.

Om det är något som förvånar mig lite så är det att två böcker om Rolf kommer med på listan. Det är också väldigt lätta böcker som gillas av både killar och tjejer. Bulten har varit med på topplistan varje termin sen jag började jobba på skolan.



    Imorgon kommer topplistan över de populäraste böckerna för årskurs 4-6.

    söndag 17 juni 2012

    Vinn Rosmans senaste

    Inne hos Boklusen kan man vara med i en utlottning där man kan vinna Ann Rosmans senaste bok, Mercurium. Jag har inte läst något av Ann Rosman så jag är med i utlottningen. Problemet är ju dock att då måste jag ju skaffa hennes andra böcker. Jag låter dock inte det stoppa mig.

    Högarna växer

    I fredags gick eleverna på sommarlov, jag ska dock jobba i två veckor till. Eleverna lånade hem en massa böcker över sommaren och jag vill ju inte vara sämre än dem. Här är de böcker som jag hittills tagit hem. Risken finns att jag hittar fler.



     Rum 213 är väldigt populär och jag får vara glad att jag överhuvudtaget fick tag i ett exemplar. Jag är väldigt nyfiken på den.

    Flickan och skulden är en bok som jag länge tänkt läsa och hoppas jag hinner det i sommar.

    Älskade Danny slank med av bara farten. Finns en risk att jag inte kommer läsa den.

    Fyra nätter fyra dagar känns som en somrig bok och det behövs alltid.

    Pensionat Vidablicks gåta tror jag är en bra högläsningsbok och det får man aldrig för många av.

    Tankeläsaren är några elever frälsta i så jag tänkte att det var dags att läsa den nu.

    Hoppet läser de ofta i olika klasser på skolan och den har fått bra betyg av eleverna. Så jag kände att nu måste jag också läsa den.

    Strimmor av hopp ska vara jättebra så därför måste jag läsa den.

    Jag har inte läst något av Amanda Hellberg tidigare och jag är riktigt nyfiken på hennes ungdomsbok, Jag väntar under mossan

    Sommar för evigt måste jag bara läsa då jag läst de två första delarna.

    Antiloper är aldrig utlånad men jag har hört mycket gott om den så därför ska jag läsa den så jag kan pusha för den till hösten.

    Erebos är även den en bok som jag har hört mycket gott om. En lite annorlunda bok och det kan vara bra att ha tillhands.

    Ingen du känner är Waldéns senaste. De brukar vara bra och lättlästa så den fick också hänga med hem.

    Sist men inte minst är Viridians blod som är andra delen i serien Vildhäxa av en av mina favoritförfattare, Lene Kaaberböl.

    Detta är ju bara barn- och ungdomsböckerna så som ni säkert inser så kommer jag inte hinna läsa alla dessa böcker. Jag vill ju läsa vuxenböcker också och sen har jag ju en familj som jag kanske får umgås med lite också.

    Förra året läste jag åtta böcker i juli så det är kanske så många som jag kan räkna med att läsa. Sen beror det ju på hur lättlästa de är. Jaja den som lever får se.

    Frågan är ju vilken man ska börja med. Någon ni verkligen kan rekommendera?

    lördag 16 juni 2012

    En full brevlåda

    Igår var postlådan fylld med trevligheter. Höjdpunkten var Svensk bokhandels katalog med höstens böcker. Jag hann bläddra lite i den men hoppas kunna fördjupa mig i den i helgen. Sen blir det till att skriva listor på allt som ska köpas till jobbet. En trevlig sysselsättning som jag ser framemot.

    fredag 15 juni 2012

    En bibliotekaries våndor

    Idag var det skolavslutning på skolan där jag jobbar. Så det har varit besök i kyrkan och avtackning och sånt, inte så mycket av det vanliga biblioteksarbetet. Jag hade dock en del böcker att sätta ut i hyllorna så det pysslade jag lite med. Problemet är bara att nu är hyllorna proppfulla på vissa ställen, speciellt på hylla uHc/uHce. Jag får helt enkelt inte in en enda bok till. Vilket betyder att jag måste gallra. Jag vet att jag måste gallra och det är bra för att man ska kunna se de nya böckerna men det skär i alla fall i hjärtat. Jag har oerhört svårt för att göra mig av med böcker. Som tur är finns det ju listor som man kan dra ut med böcker som inte blivit utlånade de senaste åren men jag våndas i alla fall. 

    Jag hittar böcker som är i väldigt fint skick men som kanske varit utlånad en gång på flera år och problemet med dem är ofta omslaget. Just när det gäller barn- och ungdomslitteratur är omslaget så oerhört viktigt. Jag hittade några böcker som jag kasserade direkt för de kommer aldrig att funka hur bra de än är. 

    Nedan ser ni ett exempel på en framsida som inte funkar. Här ser det kanske inte så farligt ut men på boken blir det inte alls bra. Vet egentligen inte varför men det funkar inte. På måndag ska jag fortsätta att våndas men nu är det ju helg. Så därför vill jag önska er alla en riktig skön helg!


    Bokbloggsjerka - veckans fråga

    Då var det fredag och dags för bokbloggsjerka hos Annika


    Veckans fråga:

    Läser du helst svenska böcker(eller böcker i svensk översättning) eller läser du gärna böcker på andra språk. Vilka i så fall?

    Innan läste jag en del på engelska tex så orkade jag inte vänta på de senaste delarna i Harry Potter och läste dem därför på engelska. Nu har jag inga böcker som jag känner ett starkt behov av att läsa så jag väntar på översättningarna istället. När jag tittar på mina listor så inser jag att jag läser mest svenska författare. 

    Det tar längre tid för mig att läsa på engelska så därför känner jag inte att jag har tid med det just nu. Något annat språk är inte aktuellt då jag inte kan något annat språk.

    torsdag 14 juni 2012

    Härlig sommarläsning i brevlådan

    Tidigare i veckan låg den här boken i brevlådan, Sommar med systrarna von Sydow. Jag vann den då jag svarat på en enkät på Barnens bokklubb. En riktig trevlig vinst som jag ska titta vidare på i sommar. Tack Lisa för den fina boken!

    onsdag 13 juni 2012

    Trist läsning

    Igår publicerades rapporten om skolbibliotek 2012. Jag har inte hunnit lusläsa den men det verkar inte vara någon upplyftande läsning. I lärarnas nyheter på webben kan man se en karta som visar var de olika skolorna finns som inte har skolbibliotek. När jag tittar på mitt närområde så ser det ut som att det framför allt är fristående skolor och resursskolor som inte har skolbibliotek.

    En av sex elever saknar helt skolbibliotek och Cecilia Ranemo är förvånad att inte mer hänt sedan 2008. Nu säger ju faktiskt skollagen att eleverna ska ha tillgång till bibliotek så det är ju lite konstigt att det inte blivit bättre.

    Men så är det ju när man inte förstår vilken resurs ett skolbibliotek kan vara. Det är så många som inte har en susning om vad man gör. När jag berättar att jag jobbar en del i sommar så undrar många men vad gör du då? Ja då gör man allt som man aldrig hinner annars. Att låna ut böcker är ju inte min viktigaste uppgift för det kan ju eleverna göra själva.

    Har era barn tillgång till skolbibliotek? Om inte ställ lite krav. Hur kan det komma sig att vissa skolor har råd medan andra inte. 

    Vet du inte vad man gör på ett skolbibliotek så kan du kika in här eller här.

    tisdag 12 juni 2012

    Svt tipsar om sommarläsning

    Tyvärr så är det väldigt sällan jag kan se Gomorron Sverige men som tur är finns ju Svt Play. I filmen nedan ser vi Yuikko Duke och Magnus Utvik. De berättar tex om Jellicoe road av Melina Machetta och Det borde finnas regler av Lina Arvidsson. Inte för att jag behöver fler boktips men alltid kul att höra vad andra tycker om böcker som man läst.

    måndag 11 juni 2012

    Tematrio - Sommarens läsplaner


    Denna veckan undrar Lyran vad vi har för läsplaner för sommaren.  Vad planerar du att läsa i sommar, berätta om tre planer (för visst har du väl det?)!

    Givetvis har jag planer.

    1. Jag är med i Lyrans klassikersommar så jag tänker läsa några klassiker som tex Hemsöborna och Löwensköldska ringen.

    2. Jag har en egen utmaning, Läs boken, se filmen som jag tänkte jag skulle börja på. Jag håller på att fylla vår box med filmer som jag vill se men jag måste bara läsa boken först så därför dröjer det lite. Några exempel är Flyga drake och Svinalängorna. 


    3. Jag ska också läsa en hel hög med ungdomsböcker. Jag tänkte att jag skulle koncentrera mig på ungdomsböcker som är lite mer klassiska och som de lånar flitigt på skolan tex Godnatt mister Tom och En ö i havet. Det känns som böcker som man som skolbibliotekarie verkligen borde ha läst.


    Sen blir det säkert en hel del annat också. Men som en elev sa till mig idag "Man måste ju göra lite annat också, bada och sånt för det är ju kul" :)

    Mysig sommarläsning

    Dessen, S - Mitt perfekta liv - 29677713
    Mitt perfekta liv av Sarah Dessen är andra boken som jag läser av författaren dock inte den sista. Den här boken kom ut redan 2011 men jag har inte läst den förrän nu vilket jag i är lite fundersam över. Den har varit rätt mycket utlånad på biblioteket så det kanske är därför. 

    Mitt perfekta liv handlar om Macy som är 17 år och lever det perfekta livet. Hon är duktig i skolan, hon har en smart pojkvän och på sommarlovet ska hon hoppa in för pojkvännen på biblioteket vilket kommer se bra ut i hennes cv. På ytan är allt perfekt förutom den lilla detaljen att Macys pappa är död och mamman håller på att jobba sig till en för tidig död.

    Macy är väldigt ensam. Hon har inga direkta vänner förutom pojkvännen. Pojkvännen ska på något läger över sommaren och därför ska Macy hoppa in på biblioteket i hans ställe. Pojkvännen som verkar vara en riktigt trist typ verkar mest bry sig om Macy sköter sitt jobb istället för att bry sig om hur hon mår. Macy trivs inte alls på biblioteket eftersom där jobbar två tjejer som vill göra livet surt för Macy. Macy fortsätter dock att gå dit eftersom hon ju har sagt att hon ska göra det. Macy gör det som förväntas av henne.

    När Macys mamma har hyrt in catering håller allt på att sluta i katastrof och det är då Macy träffar Wes, killen som alla tjejer suktar efter. Macy börjar hjälpa till på cateringen och på köpet får hon nya vänner. Detta gör att Macy öppnar ögonen för hur hennes liv egentligen är. Om man har sommarlov varför sitter man hemma och pluggar ord i ordboken. Varför är man inte ute och har kul?

    Jag gillar Sarah Dessens böcker. Det är en så härlig stämning i dem. Mysiga på något sätt. Till en början går det lite trögt men det går snabbt över. Det är kanske inte så svårt att förstå hur det hela kommer att sluta men det gör ingenting för resan till slutet är så härlig. Jag vill bara läsa och läsa och nu tycker jag mest att det är synd att boken är slut. Som tur är har Dessen kommit ut med en ny bok och den borde jag ha på biblioteket vilken dag som helst nu. Du glömde säga hej då heter den senaste boken som jag ska läsa så fort jag kan få tag i den. 

    söndag 10 juni 2012

    I min bokhylla: O

    Då fortsätter jag att visa vad jag har i min bokhylla. Jag har nu kommit till bokstaven O och då fann jag bland annat nedanstående böcker. Om du vill se vilka böcker som jag visat tidigare så hittar du det under Titelalfabetet.



    Odjuret av Anders Roslund och Börge Hellström har jag inte läst men skulle gärna vilja. Jag har hört mycket gott om Roslund/Hellströms böcker så jag förstår egentligen inte varför jag aldrig läser dem.Det kommer väl någon annan bok emellan som vanligt.

    Om katter av Doris Lessing fick jag i julklapp efter att Lessing fått nobelpriset. Den har jag inte läst och är faktiskt inte så sugen på att göra det heller. Någon som läst den?

    Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer är en bok som jag verkligen borde läsa. Den ingår dessutom i min egen utmaning Läs boken, se filmen. Om man som jag jobbar som skolbibliotekarie så vore det kanske bra att veta vad det är alla snackar om.

    Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla av Håkan Nesser har jag läst för en massa år sedan. Jag gillar verkligen Nessers böcker och ett tag läste jag allt av honom.

    O.S.A av Denise Rudberg har jag också läst. Jag hade en period då jag läste alla hennes böcker. Lättsmällt chick-lit är bra att ha tillhands ibland.


    Sarah Dessens böcker

    Det har varit lite dött på bloggen i helgen men det har sin helt naturliga förklaring. Så fort jag har haft någon tid över så har jag läst och läst och läst lite till. Det hela började i fredags då jag insåg att jag hade glömt boken som jag höll på att läsa på jobbet. När jag kommit över besvikelsen så tog jag tag i en annan bok, Mitt perfekta liv av Sarah Dessen. Det gick lite trögt i början men två dagar senare är den slut. Känns lite trist då jag gärna läst lite mer om Macy, Wes och de andra. Tur att Dessen kommit med en ny bok, Du glömde säga hej då.

    Mina tankar om Mitt perfekta liv kommer i ett senare inlägg. Vad jag tyckte om Dessens Mycket mer än så kan ni läsa här.

    Vad har ni läst i helgen?

    fredag 8 juni 2012

    Ny fantasyserie

    Jag har börjat kika lite på höstens böcker. Till min glädje såg jag att Michelle Paver kommer med en ny serie, Den utstötte. Första delen, Bronsdolken(Gods and Warriors), kommer i september. Paver har tidigare skrivit den populära serien Vargbröder. Jag har läst de sex böckerna i Vargbröderserien och speciellt den första tycker jag är riktigt bra. Tyvärr så lånas den inte så mycket på biblioteket, kanske får den ett uppsving nu när det kommer nya böcker.

    Jag ska definitivt läsa Bronsdolken. Vill du veta mer om boken så hittar du mer info hos Semic som är förlaget som ger ut boken. 


    torsdag 7 juni 2012

    Helt plötsligt väldigt sugen på tårta

    I dag när jag kom hem från jobbet gick jag ut och satte mig i solen och läste lokaltidningen. I tidningen fanns ett reportage om Linda Lomelinos och hennes läckra tårtor. Lomelinos tårtor har dykt upp lite överallt på nätet och de ser ju helt fantastiska ut. I maj kom hennes bok ut, Lomelinos tårtor. Inne hos GP hittar du receptet på hennes Citron- och hallontårta som ser helt gudomlig ut.

    När jag nu surfar runt så upptäckte jag att Lomelinos har en blogg, Call me cupcake! och på bloggen kan man tävla om hennes bok. Lika bra att vara med för den där boken verkar ju vara hur härlig som helst. 


    onsdag 6 juni 2012

    I min bokhylla: N

    På bokstaven N fanns det inte så många av i min bokhylla. Tre stycken väljer jag att visa. Jag har inte läst någon av dem. Suck, känns som jag har massor av hyllvärmare.

     




    När jag köpte ett spinnspö åt farfar av Gao Xingjian köpte jag för många år sedan efter att han fick Nobelpriset 2000. Den är inte speciellt tjock men jag har inte kommit igenom den. Jag försökte en gång men det gick inte. Jag skulle kanske kunna ge den en chans till men det finns ju så många andra böcker som lockar mer.

    Nattfåk av Johan Theorin har jag inte heller läst men jag vill verkligen läsa något av honom.

    Niceville av Kathryn Stockett har det pratats så mycket om så den var jag tvungen att köpa för ett tag sedan. Kanske en bok som jag får lägga till på att läsa listan i sommar.

    tisdag 5 juni 2012

    Perfekt sommarläsning!

    Den sista akten är den tionde boken om kriminalkommisarie Knutas. Jag har läst dem alla och som ni förstår så gillar jag dem, annars hade jag ju inte fortsatt att läsa dem.

    Det är sommar och mitt i Almedalsveckan. Visby är fullt med folk. Då hittas en kvinnlig journalist mördad på sitt hotellrum. Mordet får givetvis stor uppmärksamhet i medierna. Anders Knutas ska lösa fallet men så blir han tvungen att resa iväg för att avsluta ett gammalt fall så då får kollegan Karin Jacobsson ta över.

    Under sommaren spelas det teater på Romateatern och just teatern är något som utredarna hela tiden kommer tillbaks till. Är det där de ska finna mördaren?

    Som jag nämnde tidigare så har jag läst alla Mari Jungstedts böcker. Jag gillar dem. De är lättlästa och spännande. Jag tycker dock att det är något litet som saknas. Jag tycker om att följa karaktärer från bok till bok. Visst gör man det i Jungstedts böcker men jag hade velat ha mer av den varan. Om någon skulle fråga mig något om karaktärerna om en månad så skulle jag inte komma ihåg det. Om jag jämför med Anna Janssons böcker om Maria Wern där jag tycker jag vet mycket mer om huvudkaraktären. 

    Jag kommer fortsätta att läsa Jungstedts böcker dock inte för att jag undrar hur det ska gå för Knutas och de andra utan för att det är spännande, lättlästa deckarhistorier. Perfekt sommarläsning!

    måndag 4 juni 2012

    Tematrio - Nationaldagen

    Då nationaldagen infaller denna veckan tycker Lyran att vi ska tipsa om svenska litteratur. Berätta om tre bra svenska böcker! Överraska gärna med lite "udda" författare/böcker.

    Jag läser en hel del svenska författare men det är mest deckare och de är ju inte speciellt udda. De jag valt är inte heller udda men några av dem är kanske inte lika kända.

    1. Skuggorna och regnet av Håkan Nesser är en bok som jag tyckte mycket om när jag läste den för ett antal år sedan. Nesser är en av mina favoritförfattare men det var längesedan jag läste något av honom. Exakt vad boken handlade om har jag lite svårt att minnas men vad den handlar om kan ni läsa tex här.

    2. Gå sönder, gå hel av Sofia Nordin har jag tjatat om tidigare men jag bara måste ta med den. Jag tycker den är så bra fast det är hemsk läsning. Sofia Nordin skriver främst ungdomsböcker och de är också riktigt bra tex Förlåt Elina.

    3. Hon går genom tavlan ut ur bilden av Johanna Nilsson är en hemsk bok som är skriven med ett fantastiskt språk. Jag tycker väldigt mycket om Nilssons böcker. Hon skriver om hemska upplevelser och det är jobbigt att läsa men hon skriver på ett så himla bra sätt så jag kan inte sluta läsa.

    I min bokhylla: M


    Då har jag kommit till bokstaven M i titelalfabetet. Jag hittade en hel del böcker på bokstaven M. Jag valde sex av dem att visa för er.


    Min kamp av Karl Ove Knausgård köpte jag på bokrean. Det känns som alla bokbloggare har läst och hyllat den. Jag har dock inte läst den än.

    Människa utan hund av Håkan Nesser har jag inte läst. Nesser är en av mina favoritförfattare så det kanske är dags att ge mig i kast med hans böcker om kommissarie Barbarotti.

    Midvinterblod av Mons Kallentoft har jag läst. Jag gillar böckerna om kriminalinspektör Malin Fors men Kallentoft har inte riktigt blivit en favorit.

    Mördaren är död av Stewe Claeson är en bok som jag fick från min bokklubb nr jag glömde avbeställa. Jag har inte läst den och vet faktiskt inte om jag har någon större lust att göra det heller.

    Montecore: En unik tiger av Jonas Hassen Khemiri har jag inte heller läst. Jag har lyssnat på Khemiri vid ett flertal tillfällen och då blir jag så inspirerad att läsa hans böcker men sedan blir det inte av i alla fall.

    Möss och människor av John Steinbeck är en klassiker som jag faktiskt läst.

    söndag 3 juni 2012

    Läsflyt

    Tre dagar av juni har snart gått och jag har redan läst ut två böcker. Visst 17 år och skitsnygg började jag på i maj men den blev inte utläst förrän i juni så då får den ju räknas till juni. Trevligt att jag fick lite lästid i dag. Har varit lite ont om det den senaste tiden. Dagen har jag spenderat i trädgården med några timmars arbete och resten av dagen har jag läst Den sista akten av Mari Jungstedt. 

    Vad ska jag ta mig an härnäst?

    Kanske Paradisoffer av Kristina Ohlsson eller kanske ungdomsboken Mirakel av Renate Nedregård. Sen är jag även lite sugen på Strimmor av hopp av Ruta Sepetys som jag vet finns inne på jobbet. Blev sugen på den när jag läste om den inne hos Boktokig.

    Borde kanske ta tag i någon av mina hyllvärmare :)


    lördag 2 juni 2012

    En odräglig huvudperson

    Sjutton år och skitsnygg är skriven av Emma Granholm som är en av mina favoritförfattare bland ungdomslitteraturen. Hennes debutbok, Simon och Sophie tycker jag är riktigt bra.

    I denna boken handlar det om Felix som är kille som alla ser upp till och som tjejerna trånar efter. Det har dock inte alltid varit så. När Felix fick gå om sexan tog han chansen och startade ett nytt liv och sen pratade till och med de på högstadiet om Felix. 

    Nu har det blivit sommarlov och Felix tvingas följa med på en semesterresa utomlands. Egentligen har han ingen större lust utan han hade hellre varit hemma med sin flickvän, Alexa. 

    När Felix kommer tillbaks från semestern har något förändrats i gänget. Det verkar inte som att de bryr sig att han kommit hem. Istället vill de andra att de ska dra ner till sjön. Felix förstår inte riktigt varför och det är ingen som vill förklara för honom. Kväll efter kväll tvingas han hänga med ner till sjön. Vad är det egentligen som alla väntar på?

    Jag hade höga förväntningar på denna boken innan jag började läsa då jag har läst och tyckt om alla Granholms böcker. Så därför blir jag till en början lite besviken då jag inte gillar den här boken speciellt mycket. Jag tycker Felix är odräglig. Det enda som han tänker på är att alla tycker han är snygg och häftig. Han anser sig vara bäst. Han är väldigt otrevlig emellanåt och beter sig riktigt illa. Men så kommer det in en annan i gruppen som gör att alla inte längre trånar efter Felix. Felix får sig en tankeställare och det börjar hända saker.

    Boken blir bättre och de sista hundra sidorna läser jag i ett naffs. Man får lite ledtrådar som gör att man undrar hur allt egentligen hänger ihop.


    Summering - maj 2012

    I maj har jag verkligen inte haft mycket lästid, endast 5 lästa böcker. Känns lite trist men inte så mycket att göra åt så här i efterhand.

    Barn- och ungdomsböcker:

    Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren(Rabén & Sjögren)
    Förvandlad av Mårten Melin(Rabén & Sjögren)

    Jellicoe road av Melina Marchetta(X Publishing)
    Tavlans hemlighet av Ewa Christina Johansson(Hegas)

    Roman:

    Svart Inka av Ingrid Boström(Butterfly Med)

    Fördelning efter förlag:

    2 Rabén & Sjögren
    1 X Publishing
    1 Hegas
    1 Butterfly Med


    Fördelning efter författarens kön:

    Kvinna 4 Man 2

    Hur förvärvades böckerna:

    Lånade på bibliotek: 2
    Recensionsexemplar: 3

    Ännu en månad då jag inte läst en enda hyllvärmare. Jaja, jag får ta ny tag i juni.

    fredag 1 juni 2012

    Bokbloggsjerka - veckans fråga

    Veckans fråga:

    Har du bokat en resa någon gång bara för att själv få uppleva en miljö som du har läst om i en bok? Om inte, skulle du kunna tänka dig att göra det?

    Jag har aldrig bokat en resa för att få uppleva en miljö som jag läst om. Jag bokar inte så många resor och då jag gör det blir det ofta sol och bad och det är inte för att jag läst någon bok om det utan för att jag vill ha sol och värme.

    Men visst skulle jag kunna tänka mig att boka en resa för att uppleva en miljö som jag läst om. Jag kan dock inte komma på någon specifik bok. För ett antal år sedan läste jag många böcker som utspelade sig i Australien, vilket även Jellicoe Road gör, som jag precis läst. Det är i och för sig inte massa miljöbeskrivningar i Jellicoe Road men det gör mig i alla fall nyfiken på Australien.