måndag 30 januari 2012

Tematrio - Olästa författare

Det var längesedan jag var med och svarade i Lyran tematrio. Denna veckan är det en ganska lätt fråga så jag tänkte haka på. Frågan lyder som följer:

Berätta om tre författare ni ännu inte läst, men har lust att läsa.

1. Jag har inte läst något av Joyce Carol Oates. Hennes bok Blonde har stått i hyllan i många år men blir ju avskräckt då den är så tjock. Kanske får börja med en av hennes ungdomsböcker.

2. Jag är väl kanske en av de få bokbloggare som inte läst något av Stephen King. Då man hela tiden stöter på honom på olika bloggar börjar jag bli mer sugen. Får se om 2012 är året då jag läser min första bok av King.

3. John Ajvide Lindqvist har jag inte heller läst någon bok av. Jag har dock en hel del av hans böcker så det borde jag verkligen ta tag i.

Vilka författare vill ni läsa?

söndag 29 januari 2012

Nyinköpt


Då jag inte fick så många böcker i julklapp tyckte jag att jag kunde unna mig några böcker till. Böckerna om Viggo är till lillan som blivit väldigt förtjust i Viggo. Viggos ord kan jag varmt rekommendera. 
Kleopatras kam av Maria Ernestam - Blev nyfiken på Ernestam då jag fick Busters öron i Julklappsbytet.

Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper - Har hört mycket gott om den.

Mats Kamp serieroman av Mats Jonsson - Tänkte att jag skulle vidga mina vyer lite. Tror knappt att jag läst någon serieroman. 

Detta är böcker som jag tänkte läsa i vår. Fast av erfarenhet så brukar det ju aldrig bli som jag tänkt mig :)


Lite nytt


Det har trillat in lite nya böcker på sista tiden, lite av varje. En Abc-bok, A som i Agata och Ö som i Öivind av Jenny Wik, Kabusa böcker. Sen kom det en roman av Jenny Holmberg, Bara du finns från Massolit förlag. På spaning med Hedvig av Hedvig Ljungar, LL-förlaget är nog en bok som man läser lite då och då.

En trevlig blandning som jag ska ta tag i snart.

lördag 28 januari 2012

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Då var det helg igen och dags för ännu en runda med Annika och hennes bokbloggsjerka.


Veckans fråga:

Om du hittar en bok du gillar går du då bananas för att få tag på samtliga böcker som denna författare har skrivit?


Jag läser gärna böcker av en och samma författare. Det bästa är när man finner en bok och det redan finns några sen tidigare så man kan läsa fyra fem stycken i rad. Att vänta på en bok i ett år eller två är inte så kul. Jag kan väl dock inte säga att jag går bananas. Jag har några författare som jag läser allt nytt som kommer tex bland ungdomsboksförfattarna är det Johanna Thydell, Johanna Lindbäck och Emma Granholm.

Hur gör ni?

fredag 27 januari 2012

Eftermiddagsfika


Slutar ju tidigt på fredagar så dottern och jag roade oss med att baka lite chokladmuffins. De föll dock inte henne i smaken. Desto fler till mig :)




torsdag 26 januari 2012

Mellan böcker

Har just avslutat en period då jag läst in mig på böcker som handlar om andra världskriget. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska läsa. Det finns ju alltid massor att välja på men jag har lyckats välja ut några som det står emellan.

Drömhjärta av Cecilia Samartin - Bör läsa den snart då den ingår i vår bokcirkel på jobbet.

Den lärande hjärnan om barns minne och utveckling av Torkel Klingberg - Den här läste jag en artikel om den verkar väldigt intressant.

Det fördolda av Hjorth Rosenfeldt - En deckare hade kanske varit trevligt.

Felicia försvann av Felicia Feldt - Detta är ju vårens snackis så känns verkligen som jag borde läsa den.

Det sista hoppet av Anne Plichota - recensionsexemplar som det börjar bli hög tid att läsa. Ungdomsbok som ska vara väldigt populär i Frankrike.

Vilken bok skulle ni valt om ni hade ovanstående böcker att välja mellan?

onsdag 25 januari 2012

Snart premiär

Om cirka en månad närmare bestämt den 24 februari är det premiär för filmen Shoo bre. Boken är skriven av Douglas Foley och för några år sedan var den riktigt populär. Kanske får boken uppsving nu när den filmats. Filmen verkar helt klart intressant. Eller vad tycker ni?




tisdag 24 januari 2012

Hövdingens bägare av Martin Widmark

Hövdingens bägare är en ny bokserie av Martin Widmark. Boken utspelar sig under vikingatiden och vi får följa pojken Halvdan. 

I boken finns två byar: Västbyn och Östbyn. Halvdan bor i Östbyn som styrs av hövdingen Ragnar Drakdödare. I Östbyn tror man på Oden och andra gudar medan man i Västbyn är kristna och leds av kung Alarik. Mellan de två byarna finns det en bro. Det är dock aldrig någon som använder den då man inte vill beblanda sig med packet på andra sidan.

Kung Alarik bjuder in hövdingen till tävling. Halvdan som fått följa med förstår att det är något fuffens på gång och gör allt för att varna sin hövding.

Böckerna om Halvdan Viking kommer säkert att bli populära. Boken är rolig och layout i boken gör boken ganska lätt att läsa. De fina illustrationer är gjorda av Mats Vänhem.

Andra boken om Halvdan, Främlingens grav, kommer i juni.

måndag 23 januari 2012

På liv och död i andra världskrigets skugga av Kim M. Kimselius

Kimselius har skrivit många böcker om Theo och Ramona som reser i tiden. I På liv och död hamnar de mitt i andra världskriget. Theo och Ramona hade egentligen bestämt sig för att de inte skulle göra fler tidsresor. Men så plockar Theo upp en tygbit som någon tappade. Tygbiten visar sig vara en Davidsstjärna, en sådan som judarna bar. Det som är annorlunda mot deras tidigare resor är att denna gången har även deras vän Ulrika råkat komma med.

Theo och Ramona hinner knappt fatta var de är förrän de blir tillfångatagna. Ulrika som inte tidigare rest i tiden förstår ännu mindre. Det värsta är att de blir splittrade. Ulrika kastas upp på ett lastbilsflak med massa judar medan Theo och Ramona skickas iväg på annat håll.

Hur ska de nu kunna ta sig tillbaka till sin egen tid och hur ska de överleva mitt under andra världskriget?

Jag har läst några av Kimselius böcker om Theo och Ramona dock inte alla. Böckerna går alldeles utmärkt att läsa fristående. På liv och död är en väldigt spännande bok och den hinner knappt börja förrän det blir spännande. Perfekt för dem som inte orkar med en seg inledning utan vill ha action från nästan första sidan.

Jag är inte speciellt insatt i andra världskriget då jag inte är så intresserad av historia. Kimselius böcker är perfekta att läsa när man vill lära sig mer om olika historiska händelser. Jag lär mig eller i alla fall friskar upp minnet rejält när jag läser boken. Ett väldigt lätt och trevligt sätt att lära sig om historiska händelser. Vill man veta ännu mer så finns det i slutet av boken en faktadel med viktiga årtal, ordlista och där viktiga personer presenteras.

Kimselius har även skrivit en till bok om andra världskriget På flykt från andra världskrigets fasa. Jag tänker läsa även den så snart som jag bara hinner.

Vill du veta mer om Kimselius böcker så hittar du det här.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Titel: På liv eller död i andra världskrigets skugga
Författare: Kim M. Kimselius
Antal sidor: 282 + faktadel
Förlag: Roslagstext
ISBN:978-91-976260-9-5

söndag 22 januari 2012

En underbar liten bok

Hitta barnen! av Erik Magntorn och Lisa Sjöblom är en underbar liten bok. Ett uppslag för varje bokstav i alfabetet. Först text sedan en bild där något litet barn har försvunnit. Det kan tex låta så här:

"Fia for på djungeltur
tusen tigrar låg på lur"

Det är inte alltid helt lätt att hitta barnen. Ibland ser man bara ett litet ansikte och ibland bara en fot. Jag tycker det är kul med sådana här böcker. Dottern verkade också gilla den. Hon var rätt duktig på att hitta barnen fast vissa var lite svåra för henne.

Boken får mig att tänka på Var är min syster? av Sven Nordqvist som är en liknande bok. Är det någon som har tips på liknande böcker? Böcker där man ska leta upp saker i bilderna.

fredag 20 januari 2012

Bokbloggsjerka del 2

I mitt tidigare inlägg så lovade jag att jag skulle återkomma under dagen med bokomslag som inte alls funkar. Nu hann jag inte titta så mycket för måste ju jobba också och hade bara kort dag. Jag hittade i alla fall två böcker som har omslag som inte alls funkar.

Jag förstår att ungdomar inte vill läsa denna bok. Den ser inte speciellt tilltalande ut. När boken kom ut i pocket var det nytt omslag som ser ut som nedan. En klar förbättring tycker jag.











Ny identitet av Robert Westall låter som en spännande bok om man läser på baksidan men det där omslaget är ju inte mycket att hurra över. Boken kom ju 1995 så den har ju ett antal år på nacken. Känns som förlagen har blivit bättre på det här med bokomslag sen dess.

Någon som läst någon av böckerna?

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Har lite tid över så här på morgonkvisten så tänkte att jag svarar direkt på veckans fråga i bokbloggsjerkan.  

Veckans fråga:

Jag hör till de få (vad det verkar i alla fall) som inte kunde bry mig mindre om en boks omslag och jag har verkligen försökt förstå varför så många älskar omslag så mycket att de faktiskt köper en bok enbart för att den har ett omslag som de gillar. Hör du till dem? Vilket är i så fall ditt favoritomslag i dag? Dela  med dig av en bild och förklara vad det är som gör just detta omslag så speciellt.

Om du ställer dig på min sida: berätta varför du inte ägnar bokomslag någon större uppmärksamhet. 

 Bokens omslag spelar inte så stor roll för min egen del. Det är dock väldigt sällan som jag går i en bokhandel och botaniserar. Jag köper uteslutande böcker efter tips som jag fått på olika vis. Väldigt sällan som jag köper en bok som är helt okänd för mig och därför spelar inte omslaget så stor roll. Sen finns det ju omslag som är väldigt fina men som sagt det är inte efter omslaget som jag väljer bok.


På jobbet(skolbibliotek F-9 skola) märker jag dock hur viktigt omslaget är för många. Vissa böcker lånas mer eller mindre aldrig ut och mycket av det beror ibland på omslaget. Kommer dock inte på något bra exempel. Kanske hittar något i hyllorna under dagen. 


Återkommer i eftermiddag med bilder på fina omslag och de som inte funkar så bra.

torsdag 19 januari 2012

Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay

I boken Sarahs nyckel får vi följa två historier, en som tar sin början 1942 och en annan 60 år senare 2002.

1942 bor Sarah med sina föräldrar och yngre bror i en lägenhet i Paris. En dag bultar det på dörren. Det är den franska polisen som meddelar att de ska packa några få tillhörigheter och följa med. Sarahs lillebror ligger och sover och poliserna har inte sett honom. Sarah gömmer honom i en garderob och låser dörren utifrån. Dörren syns inte om man inte vet att den finns där. Sarah säger till sin bror att han ska vara tyst och hålla sig lugn och att hon snart kommer tillbaks och släpper ut honom.

Sarah och hennes föräldrar samt flera tusen andra judar förs till Vel´d´Hiv(cykelarena) där de varken har mat eller tillgång till toaletter. Tiden går och Sarah får alltmer panik då hon tänker på sin bror som sitter inlåst i garderoben.

60 år senare får journalisten Julia Jarmond i uppdrag att skriva om razzian vid Vel'd'Hiv inför den sextionde årsdagen. Julia börjar läsa om denna mörka händelse i Frankrikes historia. En händelse som de flesta vill glömma. När Julia gör sina efterforskningar får hon höra om Sarah och vill ta reda på om kanske Sarah finns i livet någonstans. 

Jag tycker väldigt mycket om boken. Jag har inte läst så många böcker som behandlar tidsperioden för andra världskriget så jag har inte så mycket att jämföra med. Jag gillar greppet att det utspelar sig i två tidsplan. Sarahs historia är den intressantaste och razzian i Vel´d´Hiv hade jag aldrig hört talas om. Alltid lär man sig något nytt. 

Jag passade även på att se filmen och den var helt okej den också. Fast det är svårt att bortse från allt som de ändrar när man har boken så färskt i minnet. Sitter och funderar på varför gör de si eller så. Varför tog de inte med just den händelsen?


måndag 16 januari 2012

Flyga högt av Katarina von Bredow

Bredow, K - Flyga högt - 29675627  Katarina von Bredow är en väldigt populär författare bland tjejerna på min skola. Vilket jag inte tycker är så konstigt då hon skriver väldigt bra. Nu har hon kommit med en ny bok, Flyga högt.

Silja kommer ny till klassen redan första dagen bryter hon mot många oskrivna regler. Hon sätter sig på helt fel plats i klassrummet och när det börjas viskas om att hon inte har någon behå på sig chockar hon dem alla genom att visa brösten.

Vendela, bokens huvudperson, inser att saker och ting kommer att förändras. Om Silja ska gå i klassen blir det nog inte lika tråkigt som i åttan.

Precis som många andra började jag tänka på Tusen gånger starkare när jag läste baksidestexten. Tyckte att den verkade påminna mycket om den. Men när jag sedan läste så ändrade jag min uppfattning. Meningarna går dock isär vissa tycker de är väldigt lika(Ibokensvärld) och vissa(Enbokomdagen) tycker precis som jag tycker att de kanske inte är så lika i alla fall. Visst är där en del punkter som är gemensamma som tex att det kommer en ny tjej till klassen som ruckar på rollerna i klassen. Flyga högt fokuserar dock mycket på Vendela och de val hon gör. Det finns många saker i boken  som man kan diskutera med ungdomar tex om man är bästa vänner måste man då alltid tycka samma om saker och ting. Om en vänskap inte är starkare än så är det då en riktig vänskap?

Jag skulle tro att Flyga högt blir lika populär som Bredows tidigare böcker.

söndag 15 januari 2012

Ny bokcirkelbok

Nu är det dags för mig att läsa Cecilia Samartins bok Drömhjärta. Den ingår i vår bokcirkel på jobbet så jag ska hinna läsa den till den 10:e februari. Kul att få böcker som man kanske annars hade missat.

Har ni läst Drömhjärta? Vad tyckte ni i så fall? 



fredag 13 januari 2012

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Nytt år och ny bokbloggsjerka. Eller den är ju precis som vanligt men nu är det dags för en ny. Hitintills har jag medverkat i 36 stycken och jag ser fram emot ett nytt år med många jerkor.

Veckans fråga:

Fick du några bokliga julklappar 2011?

En endaste bok blev det, Hello cupcake! av Leila Lindholm. Blir väldigt sugen på att baka när jag tittar i den. Jag har dock inte testat något än.

Fick presentkort på Bokia från jobbet. Verkligen en uppskattad julklapp i alla fall av mig.

Sen fick jag även en surfplatta så nu ska jag äntligen testa att läsa e-böcker.

Väldigt bra julklappar tycker jag och efter som jag inte fick så många böcker så var jag tvungen att beställa några när Adlibris hade mellandagsrea.


onsdag 11 januari 2012

En bok att inspireras av

Då vårt kök är från 70-talet och inte speciellt fint funderar vi på att riva ut det. Men hur ska man kunna välja vad man ska ha för något? Finns ju hur mycket som helst att välja på. Jag hittade en bok som jag hoppas ska kunna hjälpa oss, Nytt kök av Jesper Wasling. Så nu har jag reserverat den på biblioteket och hoppas den ska vara till hjälp så vi kan få ett nytt kök någon gång. Hoppas den är inspirerande och inte bara tips på hur man gör.


tisdag 10 januari 2012

Dags att komma igång med e-böcker

Idag tänkte jag att jag skulle låna min första e-bok. Fick en platta i julklapp men när jag skulle låna i slutet av året så gick inte det då biblioteket hade gjort max utlån redan. Så det var bara att snällt vänta tills januari kom. Sen glömde jag bort det men så pratade jag med en kollega som också skaffat platta under julen. Hon hade lånat och läst e-böcker så jag blev också lite sugen på att testa.

Men som vanligt när jag har med tekniska apparater att göra så blir det fel. Låna böcker var inga problem men att få in dem i läsprogrammet var ju inte så lätt. Givetvis läser jag inte instruktionerna förrän jag trixat lite. Man vill ju inte göra det enkelt för sig.

Har ni kommit igång med att läsa e-böcker?

söndag 8 januari 2012

Pojken i randig pyjamas av John Boyne

Pojken i randig pyjamas är en bok som jag länge tänkt läsa men av någon anledning har det inte blivit av förrän nu. Boken utspelar sig under andra världskriget och när boken tar sin början bor Bruno med sin familj i Berlin. Bruno är nio år och lever ett bekymmerslöst liv. Hans största bekymmer är hans några år äldre syster som är "ett hopplöst fall". 

En dag när Bruno kommer hem från skolan ser han familjens husa stå och rota bland hans saker. Bruno undrar vad hon håller på med. Det visar sig att hon packar dem för att familjen ska flytta. Brunos pappa har blivit befordrad och nu ska hela familjen flytta. Bruno vill inte alls flytta för han har ju faktiskt gjort planer med sina vänner vilket pappan borde förstå.

När Bruno kommer till sitt nya hem får han en chock. Ska de bo i det här huset som bara har tre våningar. Ett riktigt tråkigt hus som inte alls har några skrymslen och vrår att utforska. Från sitt fönster kan han se ett staket och långt bort en massa människor som alla har samma randiga pyjamas på sig. Har de kommit till landet? Fast då borde han se djur och det gör han inte. Efter ett tag blir han så trött på att sitta inne att han bestämmer sig för att gå på upptäcktsfärd fast han egentligen inte får. När han följer staketet så får han syn på en lite prick på andra sidan som när han kommer närmare visar sig vara en liten pojke, Shmuel. Äntligen har Bruno hittat en jämnårig lekkamrat.

Bruno är en väldigt naiv liten pojke och jag blir lite irriterad på honom. Han förstår inte mycket av det som pågår mitt framför näsan på honom. Pojken i randig pyjamas är en bok som det finns mycket man kan diskutera. Kan man verkligen vara så aningslös om vad som pågår mitt framför näsa på en? 

Pojken i randig pyjamas är en riktigt bra bok. Jag har inte läst så många böcker som handlar om andra världskriget så jag har inte så mycket att jämföra med. Jag tror dock inte att det är förtidigt att utnämna den till en favorit i genren. 

2008 blev boken film och för någon dag sedan såg jag den. Den var också bra men får återkomma med ett eget inlägg om den.

lördag 7 januari 2012

Topplista för de i mellanåldern

För de som går i årskurserna 4-6 kan man nedan se några favoriter på skolan där jag jobbar. En dagbok för alla mina fans, serien om Greg har blivit väldigt populär och alla fyra böckerna finns på topplistan. Jag får nästan dagligen frågan om vi har någon bok om Greg inne. Vilket vi sällan har fast jag har köpt in fler exemplar. Att Ska vi rymma? är med på topplistan känns lite överraskande. Jag upplever inte att det varit rusch efter den precis.

För de som gillar fantasy så är ju Gorlans ruiner en riktigt bra bok. Lena Lillestes deckare om Tommy och Flisen är också populära.

  1. Gregs bravader av Jeff Kinney
  2. Gorlans ruiner av John Flanagan
  3. Finnes: Agnes, önskas: hund av Thomas Halling
  4. Fixa pengar, annars...! av Lena Lilleste
  5. Ska vi rymma? av Bo R. Holmberg
  6. Ett hopplöst fall av Jeff Kinney
  7. Rodrick regerar av Jeff Kinney
  8. Rum 213 av Ingelin Angerborn
  9. Kuslig kväll av Thomas Halling
  10. Usla utsikter av Jeff Kinney



fredag 6 januari 2012

Topplista för de lite yngre

Innan jag gick på julledighet så gjorde jag några topplistor över de mest utlånade böckerna under höstterminen. Resultatet blev faktiskt lite överraskande. För de yngre eleverna(Hcf) blev jag förvånad att Martin Widmark inte fick en endaste plats på topplistan. Han brukar alltid vara med. Så här såg det ut:

  1. Kim och Lina möter ett monster av Torsten Bengtsson
  2. Kattas ungar av Margareta Nordqvist
  3. Hoppa högt Sigge av Lin Hallberg
  4. Bli sams av Helena Bross
  5. Elak och Pucko - planeten Fåntrattus av Fredde Granberg
  6. Kom igen Sigge av Lin Hallberg
  7. Natten då Sigge föddes av Lin Hallberg
  8. Den öde graven och andra spökhistorier Dan Höjer
  9. Bulten en klump på fyra ben av Ylva-Li Gustafsson
  10. Äventyr med Sigge av Lin Hallberg
Lin Hallberg dominerar listan med sina Sigge böcker som är väldigt populära. Listan kan vara lite missvisande dock då det ju faktiskt beror lite på hur många exemplar vi har av varje bok också. Vissa böcker är det väldigt lång kö på men vi kanske bara har ett exemplar och därför hinner den inte bli utlånad så många gånger. Vi har tex rätt många böcker av Torsten Bengtssons böcker då han varit på besök hos oss två gånger. Elak och Pucko är en stor favorit bland främst killarna.

Har även gjort topplistor för de äldre eleverna. Tycker det är kul att se vilka böcker som är populära.


torsdag 5 januari 2012

Tävlingar här och där

Just nu finns det en del tävlingar där man kan vinna böcker. Jag hittade en hos Bokälskarinnan som jag tänkte vara med i.

Man kan vinna Maggie Marrs bok Hollywood Girls Club. Tävlingen pågår till 15/1 klockan 23.59.

Dags att börja tänka framåt

Innan jag gick på julledighet så var min ambition att läsa in mig på böcker som handlar om andra världskriget då jag ska hålla boktips i ämnet. Som vanligt blir det aldrig som jag tänkt mig. Att göra listor har alltid motsatt effekt på mig. Men jag har i alla fått läst en av de böcker som jag tänkt mig, Pojken i randig pyjamas av John Boyne. Det är en bok som jag länge tänkt läsa så det känns skönt att det äntligen är gjort. Inlägg om boken kommer senare i dag. Nu tänkte jag även se filmen då jag har den inspelad. Är nog bäst att ta fram näsdukarna skulle jag tro.

Några andra böcker som jag tänkte läsa med tema andra världskriget är:

Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay
På liv och död: i andra världskrigets skugga av Kim M. Kimselius
På flykt från andra världskrigets fasa Kim M. Kimselius
Godnatt mister Tom av Michelle Magorian

Är det någon som har något tips på någon bok som man absolut inte får missa när det gäller andra världskriget?

onsdag 4 januari 2012

Ett sista diagram

Detta blir sista inlägget med diagram för denna gång. Nu har jag tittat på vilken genre jag läst under 2011. Det behövde jag ju kanske inte göra ett diagram på för att lista ut. Av 104 utlästa böcker är 78 barn- och ungdomsböcker. Det är ju absolut inget konstigt då jag jobbar på ett skolbibliotek. Jag hade kanske önskat att jag hunnit läsa lite annat också men tiden finns helt enkelt inte. Lite förvånad var jag över att det endast är 9 deckare. Jag trodde faktiskt att jag läste fler deckare. Jag läser ju verkligen inte många olika kategorier av böcker. Kanske skulle breda min läsning lite under 2012.

tisdag 3 januari 2012

Mer statistik

Idag har jag tittat vidare på lite statistik. Jag satt och räknade och räknade och hela tiden blev det fel. Jag kom fram till att jag hade läst 104 böcker och det stämde ju inte för jag hade ju läst 102 böcker. Då konstaterade sambon att jag har ju faktiskt läst 104 böcker. Jag hade råkat skriva samma nummer två gånger vid två ställen i min sammanställning. Så helt plötsligt hade jag läst två böcker till, inte illa. 

Idag har jag koncentrerat mig på vilka förlag som jag har läst böcker av. Rabén & Sjögren och Bonnier Carlsen dominerar. Det är inte konstigt då de ger ut barn- och ungdomsböcker och det är ju främst det jag läser. Piratförlaget kommer på fjärde plats och de har en del författare som jag läser mycket som tex Kristina Ohlsson och Katerina Janouch.


Antal lästa böcker per förlag


Dags för lite statistik från året som gått

Har börjat titta lite på statistiken för 2011. Jag började med det enklaste, fördelningen mellan könen. I vissa fall har det varit två författare och i de fallen så har jag bara lagt till dem på respektive kön. Så totalt är det 106 författare men bara 102 böcker. 

Jag var rätt beredd på att jag läser många fler kvinnliga författare. Om inte annat så har jag ju sett det när jag gör min summering varje månad. Då jag inte gjort någon sådan här statistik tidigare har jag inget att jämföra med. Jag kan dock tänka mig att sett ut ungefär likadant tidigare år.

Jaha, ska jag läsa mer böcker som är skriva av män nu då? Nä det tänker jag inte då jag inte läser böcker för att en viss författare har skrivit den utan för att boken verkar intressant. Visst har jag vissa författare som jag läser nästan allt av men det är ju för att jag gillar deras sätt att skriva inte för att de är kvinnor eller män.



måndag 2 januari 2012

Gå din väg men stanna av Johanna Nilsson

Då var årets första bok utläst. Ingen munter upplevelse direkt men det hade jag ju inte räknat med heller. Johanna Nilsson brukar ju inte skriva muntra böcker direkt. Gå din väg men stanna är en fristående fortsättning på boken Hon går genom tavlan, ut ur bilden. Jag har läst den också men det var ett antal år sedan så jag kommer bara ihåg att jag tyckte väldigt mycket om den. 

Gå din väg men stanna handlar om Hanna som är författare. Hon vill skriva en massa böcker så hon fyller en hel hylla i biblioteket. Hanna har precis flyttat ifrån sin kille. Hon ångrar inte att hon bröt upp men hon trivs inte i sin nya lägenhet, "Det var sådan oro i väggarna". 
En kväll när Hanna är ute så träffar hon en man, Alex, som hon blir förälskad i.  De inleder ett förhållande men Johanna vågar inte berätta om hur hon egentligen mår. Hon är rädd att han ska tycka att hon är äcklig och att han då ska gå sin väg. Men till slut blir Hanna tvungen att berätta om det mörka inom henne. Alex säger att han förstår och att han aldrig ska lämna henne. Vi får följa deras liv tillsammans som väldigt mycket handlar om hur Hanna mår. De blir en del krockar då Alex jobbar i restaurangbranschen och gillar att laga mat medan Hanna knappt kan äta mat. Alex är nyskild och har två barn. Barn är något som Hanna inte alls villa ha utan hon är mer ett barn själv som någon måste ta hand om.

Hanna hoppar på olika behandlingar, träffar många olika läkare och äter en massa mediciner. Stunderna då hon mår bra blir allt färre. Omgivningen verkar tro att det bara är att rycka upp sig men hur är det egentligen. Är det något i hjärnan som är fel som Hanna tror.
Jag tycker väldigt mycket om Johanna Nilssons bok. Den är hemsk men väldigt bra. Nilsson skriver på ett sätt som får mig att bara vilja läsa vidare. Det går ju inte annat än få tankar att Johanna Nilsson skriver om sig själv. Tror att det skulle vara svårt att skriva en sådan här bok om det inte i alla fall till viss del är självupplevt.

Har ni inte läst någon av Johanna Nilssons böcker så tycker jag absolut att ni ska göra det. Var dock beredd på att det är ingen munter läsning.  Mer om Johanna Nilsson och hennes böcker hittar ni här.

En strukturerad början på året

Nytt år och nya tag. Detta året ska jag vara lite mer strukturerad. Inte i min läsning utan i min dokumentation av min läsning. Allt ska föras in i excel redan från början så när året är slut är det bara att trycka ut statistiken.

Efter att jag var inne hos Malin blev jag även inspirerad att ta tag i min bokhylla. Så jag satte sambon i arbete. Han programmerar så jag ska kunna lägga in mina böcker och då få kolla på vilka böcker som jag egentligen äger, har läst och inte läst. Ska bli spännande att se hur många hyllvärmare jag egentligen har och hur många böcker jag äger. Jag har ingen som helst aning. Till en början kommer jag bara ha bokhyllan för mig själv men jag kanske lägger upp den om ett tag. Det är ju lite jobb med att lägga in allt men när man väl gjort det så är det ju lätt att bara fylla på. Så får jag som mitt egna lilla bibliotek här hemma :)

Vi får väl se hur det blir men det underlättar ju betydligt om man varje gång man läst en bok för in det i excel. De flesta av er andra bokbloggare gör säkert redan det.

Har ni några saker som ni tänker ta tag i under 2012? Antigen med era bloggar eller i livet i allmänhet.

söndag 1 januari 2012

Några böcker som kommer i vår

Att sätta upp böcker på en lista brukar inte vara en bra idé för min del. Av någon anledning brukar de inte bli lästa. Men skam den som ger sig. Följande böcker som kommer i vår är jag sugen på.