lördag 31 december 2011

Summering - december

Då var det dags att summera årets sista månad. December är min sämsta läsmånad på hela året om man ser till antalet lästa böcker. Bara fem böcker lästa och jag kan inte ens skylla på att de har många sidor. December har varit fullt med annat och lästiden har fått stå tillbaks. Men strunt i det. Imorgon är det nytt år och nya tag. Men innan dess så ska december summeras och så här såg det ut:

Barn- och ungdomsböcker

Den dansande djävulen av Martin Widmark(Bonnier Carlsen)
Fyrtornet i Son-Li av Martin Widmark(Bonnier Carlsen)
Polyhymnias guld av Martin Widmark(Bonnier Carlsen)
Jag vill bara att du gillar mig av Ingrid Olsson(Rabén & Sjögren)

Roman
Vinteräpplen av Josefine Sundström(Forum)

Fördelning efter förlag:
3 Bonnier Carlsen
1 Rabén & Sjögren
1 Forum


Fördelning efter författarens kön:
Kvinna 2 Man 3

Jag vill bara att du gillar mig av Ingrid Olsson

Jag vill bara att du gillar mig av Ingrid Olsson blir den sista boken som jag läser 2011. I boken får vi träffa 10 stycken personer som alla går i samma gymnasieklass. De flesta av dem sitter i klassrummet och väntar på att deras lärare ska dyka upp. Ute är det snöstorm och det är säkert därför som deras lärare är sen. 

De tio personerna får vars ett kapitel. Någon får bara några rader medan andra får bre ut sig på många sidor. Precis som i riktiga livet, vissa tar mer plats än andra.

Jag vill bara att du gillar mig känns som en bra avslutning på året fast om jag inte tycker att det är Ingrid Olssons bästa bok.

fredag 30 december 2011

Nästan en tegelsten


Idag låg den här boken i brevlådan. Snabbt jobbat av Rabén & Sjögren då jag igår tackade ja till den. Jag har hört talas om boken tidigare och den ska visst blivit succé i Frankrike. Jag var dock inte riktigt beredd på att den skulle vara så tjock, över 500 sidor. Är inte riktigt förtjust i omslaget men man ska ju inte döma böcker efter deras framsida. Du kan läsa mer om boken inne hos förlaget.

Oväntad favorit

Alla barnen säjer godnatt av Måns Gahrton och Johan Unenge har blivit en favorit här hemma. Jag hittade den  på biblioteket och tänkte att den kanske kunde passa som godnattsaga och det gör den verkligen. 

Mamman och pappan försöker få alla barnen i säng vilket inte är helt lätt då de väl har så där 30 ungar. När de väl har fått alla i säng så ska My ha vatten och så är alla uppe igen. De små textavsnitten rimmar och det kan tex låta så här:

"Alla barnen borstar tänder.
Sen ska barnen, ett i sänder
visa att dom borstat bra.
Tandtroll det vill ingen ha."

Det är inte bara texten som är bra utan bilderna är också riktigt härliga. Texten och bilderna har ett härligt samspel och man kan ofta leta upp personerna i texten på bilderna. Har ni inte läst den och behöver tips på godnattsaga så kan jag verkligen rekommendera denna.

torsdag 29 december 2011

Polyhymnias guld av Martin Widmark

Polyhymnias guld är den sista delen i trilogin om Tyko Flores. Böckerna bör läsas i ordning om man ska hänga med i berättelsen. Jag trycker det är svårt att skriva om en avslutande del. Det går inte att berätta något utan att berätta vad som hänt i de tidigare böckerna. 

Därför råder jag er istället att läsa böckerna, speciellt om ni gillar äventyr och fantasy. Serien har blivit riktigt populär på biblioteket där jag jobbar och elever som inte brukar ställa sig i kö på böcker har varit inne och frågat efter den sista delen långt innan den kom. Nu finns dock alla delarna så det är bara att sluka dem alla.

Vill du läsa mer om böckerna så hittar du det här.

Summering - november

Började titta igenom lite av årens inlägg och insåg att jag har ju glömt att summera november. Så det är ju lika bra att göra det i alla fall innan året är slut. Åtta böcker blev lästa i november. Känns som jag borde hinna mycket mer med tanke på att barnböckerna denna månaden är rätt tunna.

Barn och ungdomsböcker:

Nora från ingenstans  av Anna & Thomas Lyrevik(Opal)
Sluta med det där! av Anette Björg Koeller(Opal)
I love you Viktoria Andersson av Maja Hjertzell(Rabén & Sjögren)
En vän som heter Mia av Peter Pohl(Opal)
Eldprovet av Lene Kaaberböl(Rabén & Sjögren)

Romaner:

Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk(Norstedts)
Anna och Mats bor inte här längre av Helena von Zweigbergk(Norstedts)
Du gamla, du fria av Liza Marklund(Piratförlaget)

Fördelning efter förlag:

3 Opal
2 Rabén & Sjögren
2 Norstedts
1 Piratförlaget


Fördelning efter författarens kön:
Kvinna 8 Man 1
Den som är uppmärksam inser ju att det blir nio författare fast jag bara läst åtta böcker. Anna och Thomas Lyrevik har skrivit sin bok tillsammans och därför räknar jag dem båda.

onsdag 28 december 2011

Ledighetskoma

Efter att ha fixat och donat inför julen så händer det nu  inte så mycket här hemma. Vi tittar en del på tv för det är ungefär det jag känner för att göra. De flesta bokbloggare verkar vara inne på andra säsongen av Downton Abbey. Jag har av någon anledning missat denna serie men nu håller jag på att titta i kapp. Tre avsnitt har jag betat av idag. En serie i min smak.

Sen börjar det bli dags att summera läsåret som gått. De rutinerade bokbloggarna har säkert redan börjat men jag brukar ju vara lite sen av mig så blir det antagligen även denna gång.

Snart dags för nytt år och nya utmaningar. Kanske hittar jag någon kul utmaning att hoppa på. Har ni några planer för er läsning 2012?

måndag 26 december 2011

Fyrtornet i Son-Li av Martin Widmark



Fyrtornet i Son-Li är andra delen i trilogin om Tyko Flores. Böckerna bör läsas i ordning för att man ska förstå. Del två tar vid precis där första delen slutade så en liten varning. Har du tänkt läsa del ett men inte gjort det än så ska du nog inte läsa vidare för det är omöjligt att berätta vad som händer i del två utan att avslöja hur del ett slutade.

Tyko och Julius lyckas precis ta sig igenom luckan och de kan höra förmannen från gruvan på andra sidan. På denna sidan luckan ser det dock helt annorlunda ut. Det är definitivt ingen gruva de befinner sig i längre. Utan nu är de under vattnet. De kan se hur simmar ovanför dem. Frågan är bara hur de ska komma upp till ytan. Varken Tyko eller Julius kan simma. 

Jag tycker att Fyrtornet i Son-Li är lite seg. Det känns lite typiskt för en andra del. Utan att avslöja för mycket så slutar boken med en riktig cliffhanger. Så nu är det bara att läsa tredje delen också så jag får se hur det ska gå för Tyko.

söndag 25 december 2011

100

Nu har jag läst 100 böcker 2011. En jämn och bra siffra. Det är ju dock några dagar kvar på året så kanske hinner jag läsa en till. Har tredje och avslutande delen i trilogin om Tyko Flores kvar så kanske satsar på att hinna med den också.

Snart är det dags att summera hela året. Ska bli lite intressant och se hur stor andel av böckerna som är barn- och ungdomsböcker bland annat. Hur många böcker har ni läst i år? Eller ni har kanske ingen koll på det? Fast det har väl alla bokbloggare, eller?

lördag 24 december 2011

En liten julhälsning

Så var det julafton igen. Lite svårt att förstå då det är 6 plusgrader och alldeles grönt ute. Nu är jag ledig riktigt många dagar och det ska jag verkligen njuta av. Hoppas få lite lästid men speciellt tid för avkoppling.

Ville bara önska er en riktigt God Jul!




torsdag 22 december 2011

Vem är du?

Har nu gått igenom 64 bloggar för att hitta min hemliga bokvän. Jag hittar henne inte. Jag hade ju fått lite ledtrådar men du måste vara väldigt hemlig på bloggen för jag hittar ingen som är ca 35 år med två barn som jobbar med bokslut. Fast jag har kanske missförstått helt :)

onsdag 21 december 2011

Nu till innehållet

 


Har ni sett vilket härligt paket det var jag fick. När jag öppnade paketet välde det ut choklad. Gottegris som man är blev man ju genast glad. Ännu gladare blev jag när jag såg resten. Två pocket: Busters öron av Maria Ernestam och Bara ett barn av Malin Persson Giolito. Två böcker som jag faktiskt helt har missat. När jag läser om dem blir jag väldigt sugen på att läsa. Min hemlige bokvän undrar lite hur jag ställer mig till att läsa om barn som far illa. Jag kan lugna dig med att det är inga problem. Har dock blivit mycket mer känslig sen jag själv fick barn men jag läser sådana böcker i alla fall. Sen fick jag en lite bok till dottern också. Så himla glad blev jag för omtänksamheten. 

Det är kanske svårt att se på bilden men där är en skiva med julsånger. Har inte hunnit lyssna så mycket ännu men snart är jag ledig och då ska jag mysa med innehållet i mitt paket. Massa mumsiga saker fick jag också. Hemmagjorda kakor, choklad och några påsar med honung och ingefärsmix. Har redan käkat lite choklad men som ni ser är där ju hur mycket som helst.

Tack än en gång min hemlige bokvän. Ditt paket blev hur bra som helst. Nu ska jag bara lista ut vem du är. 

måndag 19 december 2011

Det kom ett paket

Idag fick jag mitt gröna paket. Egentligen hade jag tänkt vänta att öppna det för jag har egentligen inte tid att kolla närmare på det idag. Jag är bara hemma en kort stund sen bär det av till frissan och sedan direkt till julfest med jobbet. När jag kom hem kunde jag dock inte låta bli att öppna det.

Ett riktigt fullt paket med massa saker som passade perfekt. Jag hinner dock inte fota eller berätta om innehållet nu utan får återkomma senare i veckan.

Jag vill bara berätta för min hemlige bokvän att paket har kommit fram och att jag är väldigt nöjd. Tack så hemskt mycket. Jag har ingen aning om vem du är men det ska jag nog klura ut bara jag får lite tid att sitta vid datorn. Tack än en gång du förgyllde verkligen min dag.

söndag 18 december 2011

Vinteräpplen av Josefine Sundström

Vinteräpplen är en bok som jag kanske hade missat om den inte hade röstats in i vår bokklubb på jobbet. Nu när jag läst den känner jag att det var ju en himla tur att jag inte missade den.

Vinteräpplen handlar om framförallt tre kvinnor. Susanna som styr med järnhand och som föder en dotter som inte alls är önskad. Dottern Mari behandlas som en piga av sin mor Susanna och hon får knappt mat, bara om det blir några rester kvar när de andra i familjen ätit klart. Man säger att Mari är korkad och tas därför ur skolan vilket gör att hon blir allt mer fast i hemmet. För hur ska hon kunna ta sig därifrån när hon inget kan.

Efter en våldtäkt får Mari en dotter i unga år, Tova. Det är dessa tre kvinnor vi får följa i boken, framför allt Mari och Tova. 

Mari vakar alltid över sin dotter och är ständigt orolig för henne. Mari vill att Tova ska få ut något mer av livet än vad hon fått, kanske studera och bli något. Tova känner sig instängd i det lilla torpet. Hon vill ut och se världen och på havet trivs hon allra bäst. Men så träffar hon en man som hon tro är mannen i hennes liv och hon ger alltmer upp sina drömmar.

Jag tycker Vinteräpplen är en riktigt bra bok. Enligt Josefine bygger berättelsen till viss del på hennes egen släkts historia. Det är en hemsk historia som berättas och vi kastas direkt in i våldsamma scen där Tovas man nästan slår ihjäl henne.

fredag 16 december 2011

Bokbloggsjerkan - veckans fråga

Fredag igen och dags för årets sista bokbloggsjerka. Inte en helt lätt fråga denna veckan.

Veckans fråga:

Vilken är den bästa bok som din/dina favoritförfattare har skrivit? Observera att du bara får välja en bok per författare!

Den första svårigheten är ju att komma på vilka som är mina favoritförfattare. Jag tänker som så att en favoritförfattare är en förfrattare som jag vill läsa allt av. Jag läser ju mest barn- och ungdomsböcker och favoritförfattarna hittar jag bland dem som skriver för både barn och vuxna.

Johanna Nilsson skriver både ungdoms- och vuxenböcker. En av mina absoluta favoriter är boken Hon går genom tavlan ut ur bilden. Och just nu önskar jag mig bara lite lästid så jag kan få läsa hennes nya bok Gå din väg men stanna.

Sofia Nordin skriver också både ungdoms- och vuxenböcker. Hennes senaste bok Gå sönder, gå hel är en favorit och vad jag tyckte om den kan ni läsa här.

torsdag 15 december 2011

Grön glädje på väg..i alla fall snart

Ikväll har det packats paket och skrivits brev till min hemlige bokvän. Lite ångest har jag haft inför att välja böcker men jag hoppas det blev bra till sist. Så imorgon läggs det på lådan och sedan är det bara att vänta och se hur mottagandet blir. Ska bli riktigt spännande och det ska bli otroligt kul att se vilka böcker som min hemlige bokvän valt till mig.

Hur går det för er andra? Är ni klara med era paket?

tisdag 13 december 2011

En tidig julklapp

Förra veckan låg det en bok i brevlådan, Tigern av Kate DiCamillo. Jag har så himla dåligt minne så jag kommer faktiskt inte ihåg om jag läst någon av hennes böcker tidigare. Tigern ska det i alla fall bli kul att läsa. 

Inne hos förlaget står det så här:

"I Tigern stöter tolvårige Rob Horton på en tiger när han går genom skogen. En riktig tiger, stor och mäktig som vankar av och an i sin bur. Tigern är inte det enda som gör att den här dagen skiljer sig från andra dagar i Robs liv – dagar av undanträngd saknad efter mamman som dött, ilsket röda utslag på benen och trakasserier i skolan. Den här dagen stiger Sixtine på skolbussen. Hon gör allt som Rob inte gör. Skrattar när mobbarna försöker retas henne, slår tillbaka när de slår. Och släpper ut sina känslor så att det blixtrar om henne.
Tillsammans besöker de tigern. Sixtine anser att de genast måste dyrka upp buren och befria den. Rob är inte lika säker. Tigern gör honom lycklig. Till sist inser Rob och Sixtine att saker som minnen, sorg och tigrar, inte kan låsas in för alltid."


söndag 11 december 2011

Den dansande djävulen av Martin Widmark

Man kan ju inte annat än säga att Martin Widmark är väldigt produktiv. För ett tag sedan kom det en ny serier som heter Tyko Flores äventyr. Alla tre delarna finns ute nu och det är ju positivt så slipper man vänta på någon del. Har haft en del elever som verkligen fastnat i den här serien och de har varit inne var och varannan dag och frågat efter den sista delen, Polyhymnias hemlighet

Böckerna handlar om den 13-åriga pojken Tyko. Tyko jobbar långt ner i en silvergruva tillsammans med andra pojkar som grävling. En grävlings uppgift är att ta stenprov längst in i olika gångar som de sen lämnar till förmannen. 

Hela veckan bor de nere i gruvan men varje söndag får de komma  upp ovan jord för att gå i kyrkan. Denna söndagen sker dock något märkligt. Innan de får komma in i kyrkan får de vänta utanför på ängen fastkedjade vid ett träd. Tyko njuter av att vara ute i den friska luften. När de ligger där på gräset dyker det upp en skata som börjar prata med Tyko. Skatan börjar sedan dra och slita i Tykos kedjor. Tyko fattar ingenting. Innan skatan försvinner säger den något väldigt kryptiskt som Tyko inte alls förstår:
"-Förbannelsen kan brytas på de Två Brödernas torg. 
Och detta ska lösa din moders sorg:
Sök mig på andra sidan de Dödas stad
skyddet ditt är att vara glad.
Till kejsaren dock, du ska lösa din skuld
och hänga och hänga på hans bröst Polyhmnias guld."

Vill du provläsa första delen ur boken så kan du göra det här.

Av någon anledning som jag inte riktigt kommer ihåg har jag varit lite skeptisk mot denna bok. När jag väl läste den så gillade jag den väldigt mycket. Det är intressant att läsa om Tykos liv i gruvan, hur han kämpar på. Sedan är det ju den här gåtan och de mystiska meddelanden som dyker upp som gör att man vill läsa vidare. Det känns som en klassisk fantasyberättelse men sådana gillar ju jag. Så efter att jag läst boken reserverade jag genast nästa del, Fyrtornet i Son-Li för jag vill veta hur det ska gå för Tyko. Böckerna är ganska lättlästa så som vuxen läser man ju dem snabbt.

Ett litet julklappstips till de som söker böcker till barn i åldern 10-12.



lördag 10 december 2011

Lyxigt barnbokspaket

Har ni sett vilken tävling det finns inne hos Bokunge? Den vill i alla fall inte jag missa. Tävlingen pågår till fredagen den 16 december.


onsdag 7 december 2011

Redo för boktips

Imorgon ska det boktipsas för en massa elever. Jag föreslog att klasserna på högstadiet skulle komma ner tillsammans med sin lärare och att jag skulle vara redo att tipsa. Som vanligt har jag inte hunnit förbereda mig riktigt men det ska nog gå bra. Jag har förberett i eftermiddag med att skylta lite extra. 

Jag har lyft fram lite olika kategorier som brukar vara efterfrågade:


Snyftare
Fantasy
Spänning
Böcker som blivit film
Bibliotekariens favoriter

tisdag 6 december 2011

Eldprovet av Lene Kaaberböl

Lene Kaaberböl är en av mina favoritförfattare när det gäller fantasy för de lite yngre. Skämmerskans dotter som Kaaberböl har skrivit är en av mina absoluta favoriter. Så himla glad blev jag när jag såg att det skulle komma en ny serie.

Eldprovet är första delen i hennes nya serie som heter Vildhäxa. Den handlar om Clara, en tjej på tolv år. En dag när Clara ska gå till skolan står det en stor svart katt i vägen i trappan och den vill inte flytta på sig. Clara har bråttom så hon försöker schasa bort katten men då tar katten ett språng rätt på Clara. Clara ramla nerför trappan med cykel och allt. Ovanpå henne sitter katten och den river henne i ansiktet så att blodet börjar rinna. Sen sker det något mycket märkligt. Katten slickar blodet från det sår som den själv åstadkommit. 

Detta är bara början på konstigheter som börjar ske i Claras liv. 

Jag gillar Eldprovet. Det är en rätt lättläst och spännande bok. Katten är en härlig karaktär som jag ser fram emot att läsa mer om. Som Clara säger: "När man har katt ska man inte räkna med att få sista ordet".


Kaaberbøl, L - Eldprovet - 29677102

söndag 4 december 2011

Boktips för årskurs 4

Inför julen ska jag ha en del boktips för olika klasser. Denna veckan blir det för årskurs fyra. Inte helt lätt det där med att välja vilka böcker man ska presentera och hur. Jag brukar skifta lite mellan att läsa högt och berätta om innehållet.

Några böcker som jag tänkt ha med är:

Den dansande djävulen av Martin Widmark
Eldprovet av Lene Kaaberböl

Skämmerskans dotter av Lene Kaaberböl

Gömstället av Mårten Sandén
Kärlek och dynamit av Kajsa Gordan

Sen får det bli några till. Alltid spännande att se vilka de fastnar för.


fredag 2 december 2011

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Fredag innebär bokbloggsjerka. Denna vecka om hur vi egentligen skaffar oss alla de böcker vi läser. 


Veckans fråga:

Hur får du tag på dina böcker? Köper du eller lånar du dem? Finns det någon internetbokhandel som du anlitar oftare än andra? Kort sagt: beskriv hur du får tag på dina böcker som trängs i bokhyllan och som gör allt för att fånga ditt intresse.

Jag lånar de flesta böckerna på biblioteket. Att det blir så är ju inte så konstigt då jag jobbar på ett skolbibliotek. När "mitt" bibliotek inte kan tillfredsställa mitt behov går jag till biblioteket i byn.

Jag köper främst böcker på bokrean och de jag bara känner att jag måste ha brukar jag önska mig i present. Sen jag fick barn för drygt två år sedan har jag dock börjat köpa en hel del barnböcker. Jag har lite svårt att hejda mig där. Det finns ju så otroligt många fina barnböcker som jag bara måste ha. Jag köper böcker främst på nätet och då är det CDON eller Adlibris som gäller. CDON för att jag kanske ska köpa något annat samtidigt och Adlibris för det är där jag köper böcker till jobbet så där känner jag mig hemma.

Det är väldigt sällan som jag besöker en riktigt bokhandel då den närmaste ligger inne i stan. När jag väl är inne i stan så är det så mycket som ska fixas att bokhandeln får prioriteras bort.

Sen ibland trillar det in något recensionsexemplar i brevlådan också.

Så ser det ut för mig. Hur ser det ut för dig?

Vårens böcker är här!

Idag låg katalogen med Vårens böcker i brevlådan. Det är alltid trevlig läsning. Tyvärr så hinner jag inte titta så mycket i den just nu så får återkomma med vad den innehåller en annan dag.