torsdag 30 juni 2011

Lagom till semestern

Lagom till min semester börjar verkar det bli sämre väder. Men ska inte klaga på vädret. Istället tar jag chansen att krypa upp i soffa och titta på film. Lillan somnade tidigt idag så nu är det filmtajm. När jag var en sväng på bibblan idag(inte mitt bibliotek utan byns) passade jag på att låna några filmer. Det blev Tusen gånger starkare och Harry Potter och dödsrelikerna. Ikväll ser jag Tusen gånger starkare då det är en film som jag inte tror sambon är så sugen på att se. Så det passar ju utmärkt att jag är själv hemma och kan göra precis som jag vill :)

Boken gillade jag massor så ska bli spännande att se om filmen är lika bra.

onsdag 29 juni 2011

Årets bästa

Årets bästa inköp i alla kategorier är vår väldigt fina och sköna hammock. Att hitta en hammock var inte det lättaste. Jag trodde först att jag ville ha en rejäl i trä men när jag satt mig i denna hammock så var den helt underbar skön att sitta i. Den är även väldigt skön att ligga och läsa i. Så jag vet ju en som kommer ockupera den i sommar. Så de senaste kvällarna har jag legat och läst i denna hammock med ett skönt gung. Kan det bli bättre?



Det blir bara bättre och bättre

Det blir bara bättre och bättre. Idag var det inte bara ett paket i brevlådan utan två. Två helt olika sorters böcker. Tigerkvinnan av Katerina Janouch från Piratförlaget som är fjärde boken om barnmorskan Cecilia Lund. Jag gillar verkligen böckerna om Cecilia Lund och det känns som den är perfekt avkoppling i sommar. Recensionsdag är dock inte förrän i augusti så får se om jag kan låta bli att läsa den.

I mitt andra paket fanns fantasyboken Häxmästaren - Legenden om Morwhayle skriven av Peter Bergting, Semic förlag. Det ska bli spännande att läsa den också.

Först ska jag dock läsa ut Elsas mode. Har haft en del elever som har frågat efter den och sedan läst den. Så tänkte att det kanske kan vara bra att läsa den. Är snart klar med den så får vi se vad det sedan ska bli.

tisdag 28 juni 2011

Nytt i brevlådan

Jag försöker bredda min läsning lite och inte alltid läsa samma sorts böcker. Det går väl kanske inte så bra men jag försöker i alla fall. Så därför blev jag extra glad när det låg en för mig annorlunda bok i brevlådan.

Boken kom från Kabusa böcker, Strömkarlen av Limme & Palmqvist. Detta ska vara en historisk deckare och det tror jag knappt att jag läst tidigare. Den utspelar sig 1898. Recensionsdatum är inte förrän den 14 juli så jag ska läsa lite annat först. Ska bara som Alfons brukar säga....

måndag 27 juni 2011

Fifteen love av Peter Barlach

John går sista terminen i nian. Han borde koncentrera sig på skolan men det går inte. Det är hela tiden något annat som han börjar dagdrömma om när han ska plugga. Eller rättare sagt någon annan. John är kär i familjens nya städerska, Violetta. Så mycket av Johns tankar kretsar kring fantasier om henne. Mycket tid går också åt till att planera hur han ska kunna vara hemma mitt på dagen utan att skolka allt för mycket.

En annan som tar mycket av Johns tid är den nya kompisen, Gabriel. Gabriel är äldre och tuffare. Han bombhotar skolan för att slippa från prov som han inte har lust att göra. Efter ett tag känner John att han vill inte vara med Gabriel längre. Men hur gör man slut med en kompis? Speciellt Gabriel som inte verkar ha några gränser.

Fifteen love är den tredje boken om John. De andra böckerna heter Inte bara tennis och Dubbelfel. Det går bra att läsa böckerna fristående tycker jag. Jag har läst den första som handlar om när Johns mamma dör.

Jag gillar Fifteen love. Tycker det är spännande det här med att hur gör man slut med en kompis. Kan man göra det på ett bra sätt. I det här fallet blir det lite extra komplicerat då Gabriel inte har det så lätt hemma med en pappa som beter sig väldigt illa.

Jag gillar verkligen framsidan på boken och jag tror att den kan locka till sig ungdomar. Tyvärr så har böckerna inte riktigt gått hem hos eleverna på min skola men jag hoppas det går bättre med den här.

Vill du veta mer om Peter Barlach kan du läsa här.

söndag 26 juni 2011

Vad blir det nu?

Under dagen läste jag ut Fifteen love av Peter Barlach. Så nu är frågan vad ska jag läsa nu. Ska jag ta ännu en ungdomsbok eller kanske något annat. Jag är lite sugen på något lättsmält. Jag tror att det kanske är dags att reservera lite vuxenböcker på biblioteket. Jag skrev tidigare ett inlägg om böcker som jag var sugen på att läsa i sommar. Ingen av de böckerna står i min hylla så det är nog dags att lägga lite reservationer.

Så sex reservationer är lagda. Jag hamnade på 63:e plats i kön på Det fjärde offret av Mari Jungstedt. Så den får jag nog vänta ett tag på. Några av böckerna var dock inne så det får bli en liten tripp till biblioteket i veckan. Så det får nog bli en liten kort bok som jag hinner läsa lite snabbt i väntan på de andra.

Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius får det bli. Den har jag hört mycket gott om.

Språkresan av Mats Berggren

Maxs mamma tycker att Max sitter alldeles för mycket vid datorn. Så när det är dags för sommarlov bokar hon in Max på en språkresa till badorten Whalebone Bay. Max är inte så förtjust i det hela men gör som sin mamma säger.

Max kommer till en bra och trevlig familj. Redan på resan träffar Max två killar som han tycker verkar coola, Leo och Simon. Leo och Simon är mer vana vid alkohol och det är i deras sällskap som Max dricker för första gången i sitt liv. Det är mycket som han gör för första gången på språkresan. Vissa saker som är härliga och andra saker som han kommer ångra långt efter att han kommit hem igen.

Det finns en hel del som man kan diskutera i boken så den kan säkert passa att läsa i grupp. Mats Berggren har skrivit många bra ungdomsböcker tex Det finns skridskor i öknen och Blåögd. Jag tycker inte att Språkresan är det bästa han skrivit men när jag tänker efter kan jag inte komma på någon annan bok som handlar om någon som åker på språkresa. Det är ju alltid trevligt med nya infallsvinklar.

onsdag 22 juni 2011

Studiebesök

Idag har alla skolbibliotekarier i kommunen där jag jobbar varit på studiebesök i Malmö. Först besökte vi Garaget som är ett bibliotek eller kanske framför allt en mötesplats. Det var inspirerande att lyssna på bibliotekarien Lisa som berättade hur de jobbar. Att biblioteket hela tiden är föränderligt och att de hela tiden lyssnar på vad användarna vill ha. Det händer hela tiden nya saker på Garaget.

Jag blev väldigt sugen på något som de kallar bokbläddraren. Det är en "sök-kiosk" där man kan leta böcker med hjälp av en pekskärm. När man hittat en bok som är inne som man vill låna klickar man bara så får man upp en karta där man kan se var boken står. Väldigt fiffigt. En sån skulle jag vilja ha till biblioteket. Drömma kan man ju!

Efter lunchen gick vi till Malmö museum. Där fick vi en guidad tur av utställningen Spelar roll. Utställningen skapar många tankar om att man ofta är en åskådare till olika händelser. Hur agerar vi eller väljer vi att inte agera.

En intressant och rolig dag med god lunch och härligt väder. Ibland är det skönt att komma utanför sin egna lilla värld.


tisdag 21 juni 2011

Baristas - andra boken av Denise Rudberg

Nu har andra boken om de tre killarna som jobbar på kaffebaren, Pronto kommit ut. Killarna det handlar om är Ludvig, Ruben och Nicolas.

Ska jag vara ärlig så kommer jag inte ihåg vad som hände i första boken mer än att alla killarna skulle jobba på samma kaffebar. Det funkar att läsa andra boken fast om man inte läst första men det är nog en fördel om man läser dem i ordning. Det är rätt många personer som figurerar i boken förutom de tre killarna. Till exempel dyker Alexander, Theresa och Jakob upp. De var huvudpersoner i Rudbergs andra ungdomsserie som heter Tillsammans.

Boken handlar inte så mycket om kaffebaren utan i centrum blir den resa som de alla åker på. Efter strul i skolan föreslår Ruben att de ska åka till familjens stuga uppe i fjällen. De är tio stycken som ger sig iväg, en blandad skara. Det blir dock inte riktigt som Ruben tänkt sig. För vissa blir det en härlig helg, för andra inte så härlig.

Jag har lite svårt för boken då jag tycker att några av karaktärerna inte känns så trovärdigt. Till exempel, vilken kille i 17-års åldern längtar hem till mamma och längtar efter att få julpyssla med henne. Att Rubens föräldrar står för alla kostnader känns inte heller trovärdigt. Tågresor för tio personer blir ju faktiskt en del. Visst det kanske man inte ska hänga upp sig på men jag har svårt att låta bli.

Det är säkert många ungdomar som kommer läsa boken men jag föredrar nog Tillsammans istället.

Vad jag tyckte om första boken kan du läsa här.


I Clara Dickens fotspår

Jag vet inte om ni känner till barnböckerna om Dickens detektivbyrå. Suzanne Mortensen har skrivit fem böcker om Dickens detektivbyrå och nu till sommaren så ska man kunna vandra i dess spår. Böckerna utspelar sig i Åhus och det är här vandringen kommer att ske. Det är kanske något som hade varit kul för barnen.

Vandringen äger rum den 5:e och 16:e juli. Du kan läsa mer om det här.

måndag 20 juni 2011

Summering - maj 2011

Snart är ännu en månad passerat och jag har inte ens summerat den föregående månaden men nu är det dags. Under maj månad läste jag elva böcker. Alla böckerna var barn- eller ungdomsböcker. Det beror på att jag har haft en period då jag förberett mig inför bokprat.

Dilsa och kärlekens mysterier av Petrus Dahlin(Rabén & Sjögren)
Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren(Rabén & Sjögren)
Papegojmysteriet av Suzanne Mortensen(B.Wahlströms)
Lilla Darling av Johanna Nilsson(Rabén & Sjögren)
Lasarusfenomenet av Kjetil Johnsen(B.Wahlströms)
Ska vi rymma? Bo R Holmberg(Alfabeta)
Agenterna och småkrypens hemlighet av Katerina Janouch(Bonnier Carlsen)
Ormfågel av Mats Wahl(Opal)
Saba - Sanningar och lögner av Simonette Schwartz(LL-förlaget)
Skelettpojken av Anne Rooney(Hegas)
Språkresan av Mats Berggren(Alfabeta)

Fördelning efter förlag:

3 Rabén & Sjögren

2 B.Wahlströms

2 Alfabeta

1 Opal

1 Hegas

1 LL-förlaget

1 Bonnier Carlsen

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 6 Man 6

Jag är nöjd med månadens läsning. Den bok som jag gillade bäst är Cirkeln och den har jag inte ens skrivit om. Jag måste göra det snarast. Lilla darling gillade jag också och ser fram emot att Johanna Nilsson kommer ut med ny bok i höst.

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson

Olivia har blivit dumpad av sin kille, John. Olivia förstår inte vad som gått fel och John vill inte ge några svar. Olivia och bästa vännen, Emma gör upp en plan för hur Olivia ska få tillbaks John. Det går dock inte så bra och efter en tid nås Olivia av ryktet att John träffar någon annan. John släpper dock inte riktigt taget om Olivia. Han vill gärna träffas ibland.

Olivia har det väldigt jobbigt. Hon börjar festa rejält och det händer saker som hon inte är så stolt över dagen efter. Olivias killkompis Tor står vid hennes sida i vått och torrt även den gången när hon går för långt.

Jag gillar boken om Olivia. Det är kanske inte en bok som stannar hos mig någon längre tid men den känns äkta och jag tror det är många som kan känna igen sig. Så vill du ha en lättläst bok så tycker jag absolut att du ska testa boken. Om inte annat så för den härliga titelns skull.

söndag 19 juni 2011

Behov av trädgårdshjälp

Finns det någon trädgårdsexpert där ute? Vi har en sån här buske hemma hos oss. Då den redan fanns där när vi flyttade in vet jag inte vad det är. Det kan vara svårt att se på bilderna men det är kanske någon som känner igen den.






Fly Sol, fly! av Jo Salmson

Fly Sol, fly är den andra boken i serien om Häxfolket. Du bör läsa första delen om du riktigt ska förstå hur det hänger ihop och har du inte gjort det så ska du nog inte fortsätta läsa då det är svårt att berätta vad som händer utan att avslöja vad som hände i ettan.
Sol är på flykt då hon upptäckt att hon tillhör häxfolket. Hennes vänner Enos och Arel hjälper henne. Målet är att ta sig norrut där häxfolket sägs befinna sig. Kanske kan Sol hitta sin familj som hon blev bortrövad från.

Böckerna om Sol ingår i serien "Mer att läsa" som ges ut av Bonnier Carlsen. Jag gillar layouten i denna serie då det är väldigt luftigt, blandat text och bild. Jag tror barnen tycker det blir lättare att läsa då. Första delen har blivit uppskattad på biblioteket och det var lång reservationskö på del två. Vi får se om intresset håller hela serien ut. Böckerna är inte så tjocka, ca 120 sidor så jag tycker inte det hinner hända så himla mycket.

Har ni missat Jo Salmsons andra böcker så tycker jag absolut att ni ska sätta dem i händerna på en 9-10 åring. De tidigare serierna heter Alamandrarnas återkomst och Drakriddare.

lördag 18 juni 2011

Barnposten

I veckan fick jag tidningen Barnposten då jag är medlem i Barnensbokklubb. I denna veckans erbjudande kunde man köpa boken Jag är inte klar! av Jonathan Allen. Jag tycker böckerna om ugglan är jättehärliga och skulle kunna tänka mig att köpa den. Problemet är bara att boken ingår i ett paket med boken Jag är inte söt! Den boken har jag redan och därför köper jag inte månadens paket. Ofta ingår det något mer än en bok kanske ett mjukisdjur eller en extra bok. Jag är med i en bokklubb för att jag vill ha böcker, inte massa annat.

När jag kollar närmare på deras hemsida så ser jag dock att det går ju att köpa boken enskilt också fast varför skulle jag göra det när jag kan köpa den till ett lägre pris på andra ställen på nätet.

Är ni med i någon bokklubb?

Engångsligg av Josefin Palmgren

Klementin är tjugo år. Hon är praktikant på en reklambyrå och värdinna på företaget Middagsmord. Vi får följa Klementins liv när hon festar, facebookar och reser till Thailand.

Vid ett tillfälle pratar Klementin om en bok med sin farmor: "Böcker är som människor. Man kan tycka att varje mening är briljant, historien är spännande och språket är vackert. Men det klickar inte. Det slår inga gnistor och det blir aldrig sådär att man fortsätter läsa samtidigt som man går."

Precis så känner jag för Engångsligg. Det klickar inte. Boken är bara på 150 sidor men det tar ändå över en vecka för mig att läsa boken. Jag har inget sug av att läsa mer. Jag kan tänka mig att jag är lite för gammal för boken. Jag känner inte igen mig och det känns inte som en berättelse utan en bok som består av många episoder.

torsdag 16 juni 2011

Överraskad

Igår när jag kom hem från jobbet så var brevlådan tom. När jag några timmar senare gick förbi brevlådan så såg jag att nu hade visst posten kommit. Där var ett stort paket som stack upp ur brevlådan. Vad är det här tänkte jag. Jag har ju inte beställt något. När jag sedan såg att det var från min bokklubb så blev jag lite små sur. Hade jag nu glömt att avbeställa månadsboken igen.

När jag öppnade paketet så ramlade polletten äntligen ner. För ett tag sedan så betalade jag in lite extra pengar till bokklubben och skulle då få ett överraskningspaket.

Två böcker fanns i paketet:

En mässa för de döda av Jean-Christophe Grangé
Blå gryning av Ann Cleeves

Jag har inte läst någon av böckerna och när jag läser på baksidan så verkar de bra. Någon som läst dem?

Jag som helst vill läsa böcker i ordning tycker dock att det är lite jobbigt att Blå gryning är den sista boken i Shetlandskvartetten. Nu får jag ju lägga till tre böcker till till att läsa listan, innan jag ens kan börja läsa Blå gryning.


onsdag 15 juni 2011

Lite tyst

Det har varit lite tystare än vanligt här inne på bloggen vilket har berott på att jag varit helt slut. Har varit mycket på jobbet med att låna ut och få in alla böcker. Jag misslyckades totalt med att få in niornas böcker så nästa år får jag nog lägga upp en ny strategi. Så jag får skicka hem lite kravbrev till föräldrarna och se om det hjälper.

Nu känner jag dock att krafterna är på väg tillbaka. Så hoppas få tillbaks läslusten. Vet inte riktigt vad jag ska hugga tag i för bok. Jag har ju dock en hel del att välja på. Tror jag börjar med något lätt som tex Fly Sol, fly av Jo Salmson som är andra delen i serien Häxfolket. Får se om lillan kanske sover en kvart till så hinner jag kanske läsa den.

söndag 12 juni 2011

Att läsa i sommar

I fredags fick jag hem katalogen med höstens böcker. Jag tycker dock att det känns lite tidigt att tänka på hösten redan så jag tog fram katalogen med sommarens böcker. Där var en hel del intressant som jag vill läsa så tänkte göra en lista med böcker som jag ska ta hem från biblioteket. Nu kanske jag inte riktigt kommer följa denna lista då jag kanske inte får tag på alla böckerna men jag tänkte så här:

Barn- och ungdomsböcker

Fifteen love av Peter Barlach
Kär i kärleken av Lina Forss
Baristas bok 2 av Denise Rudberg
Ingen sommar utan dig av Jenny Han
Häxmästaren av Peter Bergting
Rum 213 av Ingelin Angerborn
Mitt perfekta liv av Sarah Dessen
Pojken i randig pyjamas av John Boyne
Våffelhjärtat av Maria Parr


Skönlitteratur

Alkemins eviga eld av Anna Jansson
Det fjärde offret av Mari Jungstedt
Baddaren av Emma Hamberg
Radhusdisco av Morgan Larsson
3096 dagar av Natascha Kampusch
Sommarhuset av Anna Fredriksson
Jag älskar dig inte av Christina Stielli
Vecka 36 av Sofie Sarenbrant

Kan ju blir intressant att se när sommaren är över om jag ens läste en av alla dessa böcker. När jag kommer till jobbet imorgon hittar jag säkert massa andra böcker som jag vill läsa.

Vad tänker du läsa i sommar?

fredag 10 juni 2011

Helgen räddad

Idag låg katalogen från Svensk bokhandel i brevlådan. Riktigt, riktigt tjock är den. Fullmatad med böcker. Har bara bläddra igenom den lite snabbt men där fanns en hel del som jag skulle vilja ha redan idag. Känns som vi går en bra bokhöst till mötes.

Har du missat att beställa katalogen så kan du göra det här.

söndag 5 juni 2011

Jag ska döda dom av Eva Wikander

En kväll när Jocke är på väg hem träffar han på ett gäng invandrare. Han förstår direkt att det kommer bli problem. Jocke säger inget men de säger att han inte ska röra deras tjejer. Jocke förstår inte vad de menar och han hinner inte fundera över det förrän de alla hoppar på honom och sliter av hans nya jacka och snor mobil och plånbok.

Hemma vågar Jocke först inte säga något. Han är rädd för hans pappas reaktion och mycket riktigt blir Jockes pappa förbannad. Han är dock mest förbannad på Jocke som inte kan sluta gråta. Jockes pappa säger: " Nu torkar du tårarna, stora pojkar gråter inte!"Efter rånet blir Jocke rädd för att gå ut, speciellt på kvällarna. Jocke blir arg och vill hämnas.

Jag ska döda dom är en lättläst bok som bara är på 88 sidor. Trots det låga sidantalet så finns det mycket att diskutera i boken. Jag tycker boken är bra. Den tar upp ett viktigt ämne. Allt kan bli så fel när det bara rullar på och är man inte stark nog att stå emot kan det gå riktigt illa.


lördag 4 juni 2011

Test

Håller på och testar min nya telefon. Men blogga från telefonen känns lite jobbigt men det verkar ju funka.

fredag 3 juni 2011

Skelettpojken av Anne Rooney

Skelettpojken blev jag lite nyfiken på att läsa då det är många som frågar efter den på biblioteket där jag jobbar. Boken har getts ut av Hegas förlag och det innebär att det är en lättläst bok. Boken är bara på 56 sidor och innehåller även en del bilder.

Den senaste tiden har jag har jag fått förfrågningar om spännande, läskiga böcker och jag har haft lite svårt att hitta något som passar. Skelettpojken är nog perfekt i det här sammanhanget.

En dag när Martin är ute och leker med sina lastbilar hittar han några ben i trädgården. Martin visar stolt upp dem för hans storebror, David. De båda pojkarna tror först att det rör sig om ben från en hund. De går ut för att se om de kan hitta fler ben. De hittar fler ben och David inser att benen tillhör inte någon hund. De tvättar benen och lägger dem i fönsterkarmen. Under natten vaknar David med ett ryck. Han tyckte att det var något som skrapade men nu är allt tyst.

Vad är det egentligen de två pojkarna har hittat?

Jag kan tänka mig att barn 10-13 år kan tycka att boken är lite kuslig. Boken är lättläst och innehåller 11 kort kapitel. Boken kanske inte ska läsas innan det är dags att sova om man har lätt att få mardrömmar.

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Håller knappt reda på vilken dag det är men så såg jag att Annika hade lagt upp en ny fråga i Bokbloggsjerkan och det innebär ju att det är fredag. Inne hos Annika kan du läsa mer om Bokbloggsjerkan.

Veckans fråga:

Hur många böcker läser du i snitt per vecka, och i vilket format läser du dem?

Jag skulle väl säga att jag läser ungefär två böcker i veckan. De flesta av dem är barn- och ungdomsböcker så många av dem är inte så tjocka. Jag läser mer eller mindre bara inbundna böcker. En och annan pocket förekommer men eftersom jag lånar de flesta böckerna på biblioteket så är de inbundna.

Jag lyssnar väldigt sällan på ljudböcker men nu när det är sommar kanske jag ska ta och ladda telefonen med någon bok. Är rätt praktiskt när man ligger och solar.


onsdag 1 juni 2011

En chansning

För ett tag sedan så skrev jag om att jag hade glömt att avbeställa en bok i min bokklubb. När det nu var dags att betala så fick man ett erbjudande att man kunde få ett hemligt paket för en mindre summa. Vem kan motstå hemliga paket? Inte jag. Så om ett tag kommer jag få hem två böcker till som jag antagligen inte vill ha. Men i så fall kan jag ju ha en utlottning här.

Ska bli intressant att se vilka böcker det är. Är det ett sätt för bokklubbarna att bli av med skräp? Det kan ju bli helt fel eller så har man maximal otur och får en bok som man redan har.