fredag 31 december 2010

Gott Nytt År!

Jag önskar alla läsare ett Gott Nytt År!

Hoppas ni kommer tillbaks 2011 :)

Farligt besök av Åsa Storck

Farligt besök blev jag sugen på att läsa när jag lyssnade på Åsa Storck på Hässleholms författardag. Boken är utgiven på bokförlaget Hegas som ger ut lättlästa böcker. Jag brukar inte läsa så många lättlästa böcker då jag tycker de är rätt tråkiga för man hinner ju inte berätta så mycket på några få sidor. Jag är ju inte heller målgruppen. Men som sagt Farligt besök blev jag sugen på att läsa och nu har jag gjort det.

Farligt besök handlar om Niki som ska vara ensam hemma när föräldrarna ska åka och hälsa på en släkting. Helt ensam är hon dock inte utan kompisen Joel håller henne sällskap. Sent på kvällen bankade det hårt på dörren.Både Niki och Joel flög upp från sina stolar. Vem kunde det vara så här sen på kvällen?

Niki springer fram till dörren. Ska hon öppna? Då ser hon att handtaget på dörren trycks ner. Hade hon låst dörren? Det hade hon inte för dörren flyger upp och in störtar en man. Niki har aldrig sett mannen tidigare. Han frågar efter telefonen. Niki ser att mannen har en pistol.

Farligt besök är en lättläst spännande bok. Boken är bara på 43 sidor med några bilder. Jag tycker den är en av de bättre lättlästa böcker som jag läst.


onsdag 29 december 2010

Inte långt kvar nu

Nu är det inte många dagar kvar innan det är dags att byta år. Innan året är slut så ska jag hinna läsa ut några böcker. Farligt besök av Åsa Storck har jag några sidor kvar i men räknar med att läsa ut den idag. Sen den läsare som är uppmärksam har sett att under rubriken BokMamma läser har Skriet från kärnfamiljen stått väldigt länge. Vet inte hur länge jag har hållit på att läsa den men känns som evigheter. Förhoppningsvis så läser jag ut den idag. Sen är det ju faktiskt två dagar kvar. Kanske hinner jag läsa någon liten bok till.

Sen är det dags att börja planera för det nya året. Bloggen fyller ju ett år och det måste ju firas.

tisdag 28 december 2010

Spelar död av Stefan Casta

Spelar död av Stefan Casta är en bok som jag många gånger har tänkt läsa men det har inte blivit av förrän nu. Den kom 1999 så den har ju ett antal år på nacken. 1999 vann den Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok.

I Spelar död berättar Kim sin historia. Kim anses vara annorlunda och därför är han lite utanför. Ibland får han dock hänga med ett gäng i klassen. Kim hänger mest med för att han är kär i Tove. Philip är den som är ledaren i gänget. Han är helt tokig i fåglar. Det bestäms att gänget ska bege sig ut i skogen och kolla på tjäderspel. De får cyklar några mil och sedan gå i några timmar för att komma till rätt plats i skogen. Det blir dock inte riktigt som de tänkt sig.

Tove och Kim beger sig iväg för att möta Criz som skulle komma en dag senare. De har dock svårt att hitta och går vilse. De får övernatta ute i skogen utan sina saker och utan de andra men till slut hittar de Criz och lägret. När de kommer tillbaks är det lite annan stämning i lägret. Philip och Manny är fulla och de börjar röka hasch. Kim vill inte ha och då blir de andra förbannade på honom. De säger att Kim är deras slav och att han ska göra som de säger. Det hela spårar ur och slutar med att Kim ligger ensam i skogen och är knivskuren. De lämnar honom i skogen men när de kommer till civilisationen inser de vad de gjort och skickar efter hjälp.

Kim berättar aldrig för polisen vad det verkligen var som hände. Fysiskt blir han återställd men jobbar med att kunna förlåta dem för det de gjorde.

Spelar död är den första bok som jag läst av Stefan Casta. Jag tycker han påminner lite om Per Nilsson i sitt sätt att skriva. Casta hoppar lite fram och tillbaks och ibland så bytar han berättare till Tove. Jag tycker mycket om boken. Det är en hemsk berättelse som Kim berättar.




Julklappsböcker

Detta året önskade jag mig inte så många böcker då jag redan har massor som ska läsas. Jag fick dock två böcker. Kristina Ohlssons Tusenskönor som är den andra boken om Fredrika Bergman. Sen fick jag även Tacokokboken. Vi äter en hel del tacos i den här familjen. Med hjälp av boken kanske vi kan förnya oss lite grann.

torsdag 23 december 2010

Topplistor

Igår var jag några timmar på jobbet innan det var dags för julledigheten. Jag roade mig med att gör topplistor över de mest utlånade böckerna under höstterminen. Jag höll dock på att förfrysa då det bara var 16 grader på jobbet. Jag fick gå hem pågrund av kylan men stannade kvar då jag hade lite att pyssla med.

Högst upp på listan för de yngsta eleverna kom Bulten - en klump på fyra ben av Ylva-Li Gustafsson. Den är väl inte så jättekänd men den är riktigt poppis på vårt bibliotek.

För eleverna på mellanstadiet var det Kramar och krångel av Ingelin Angerborn som kom högst upp på listan. Vilket jag tycker är lite förvånande. Både Bulten och Kramar och krångel har vi flera exemplar av så då har ju de böckerna lite större chans att hamna på topplistan då det finns flera exemplar att låna.


tisdag 21 december 2010

Tagga ner! Lagom bra föräldrar är bäst av Malin Alfvén och Kristina Hofsten

Tagga ner! Lagom bra föräldrar är bäst handlar om att vi vill vara perfekta föräldrar. Men är det egentligen så bra om man är perfekt?

Som förälder till en tjej på 14 månader tycker jag boken är väldigt intressant. Den tar upp många saker som jag funderat kring som tex om att vara egoistisk, om tjat och mutor, om att skaffa syskon och mycket annat. I boken får man även läsa föräldrars berättelser om att inte räcka till. I slutet av varje berättelse kommenterar Malin Alfvén och ger tips.

Någon som kanske är lite ovanligare är att några som tycker att de räcker till berättar hur de har det. I slutet av boken kan man även läsa om föräldrar med vuxna barn som ser tillbaka på situationer eller händelser som de skulle önskar att de handlat annorlunda.




söndag 19 december 2010

Tävlar om riktigt bra böcker

Jag tävlar om ett bokpaket hos Barnboksbloggen! Det är riktigt bra böcker som hon lottar ut så jag kan inte motstå att delta.

Följande böcker tävlar jag om:

Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell
Det händer nu av Sofia Nordin
Saker som aldrig händer av Johanna Lindbäck


Håll tummarna att jag vinner!


Bonusfråga

I veckans jerka uppmanade Annika oss att även svara på en bonusfråga av mer personlig karaktär. Det missade jag helt när jag publicerade svaret på veckans jerka. Bättre sent än aldrig brukar man ju säga.

Frågan är:

Vad har du för hobbies förutom att läsa och blogga?

Jag har inte så många hobbies. En som jag dock kan ägna många timmar åt om jag har tid är spela tv-spel. Det blir inte så ofta nu när vi fått barn. Innan vår dotter kom till världen kunde jag spela bort ganska många timmar. Hade en period då jag var helt fast i Guitar Hero, ett spel som jag trodde skulle vara skittråkigt men som jag fastnade totalt i.

Jag tittar också en hel del på tv. På vinterhalvåret är det vinterstudion som gäller. Tour de ski är något som jag ser framemot. Brukar ibland satsa en slant. Förra året gick det inte så bra får se om jag har bättre lycka detta året.

lördag 18 december 2010

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Denna veckan är det sista bokbloggsjerkan för detta året. Vill du veta mer om jerkan kan du läsa mer inne hos Annika.

Veckans fråga:

Finns det någon extra hypad och populär bok du INTE tyckte om och hur kände du dig när du postade din recension?

Jag försöker alltid läsa ut böcker som jag börjat på. Det finns dock några enstaka som jag har lagt ifrån mig. Tre stycken som jag kommer på direkt är: Kerstin Ekmans Händelser vid vattnet, Norwegian Wood av Haruki Murakami och Naiv. Super av Erlend Loe.

Murakami har ju blivit väldigt hyllad men jag klarade inte av att läsa ut hans bok Norwegian Wood. Jag kom nog aldrig in i den. Kände inte heller någon lust att läsa så till slut lämnade jag tillbaks den helt enkelt.

Händelser vid vattnet kom jag aldrig heller in i och den ligger nog här någonstans så får kanske prova och se om det skulle gå bättre nu. Fast det är jag tveksam till.

Naiv.Super läste jag ut. Den har inte så många sidor. Den är dock inte alls min typ av bok.

Dessa böcker läste jag innan jag började blogga så jag behövde ju inte skriva om dem. Jag får inte heller speciellt många böcker från förlag så därför känner jag inget tvång att skriva om böcker som jag inte har lust att skriva om.

Barnposten

Igår fick vi den första Barnposten. Det är Barnens bokklubbs medlemstidning. I den finns det givetvis många böcker att titta på men även artiklar. I detta nummer är det artiklar om "Läs med ditt barn" och "Vad får en bok innehålla". Perfekt liten tidning för det är ungefär så mycket som jag hinner läsa. Risken är väl bara att jag kommer handla alldeles för många böcker. Blir tex lite sugen på att köpa Vresiga grävlingens jul Paul Bright. Egentligen är ju min lilla tjej lite för liten för den än. Känns som hon kommer ha ett överflöd av böcker innan hon ens fyllt två :)


torsdag 16 december 2010

Massor av tävlingar

Så här i jultid är det massor av tävlingar på olika bloggar. Jag har bland annat tävlat inne hos Bokhororna och deras julkalender. En annan tävling som jag inte kan motstå att del ta i är Bokunges härliga tävling om ett bokpaket. Det paketet vill jag verkligen ha.

Jag håller tummarna att det är min tur denna gången.


onsdag 15 december 2010

Bättre sent än aldrig

En bok som jag tänkt läsa många gånger är Stefan Castas bok Spelar död. Den ska visst handla om en riktigt hemsk mobbnings historia. Jag har nu tagit hem den från biblioteket. Den är ju inte utlånad särskilt ofta men jag hoppas det är en riktigt bra historia.

Är det någon som läst den?

Den farliga leken av Mari Jungstedt

Den farliga leken är den åttonde boken om kommissarie Knutas. Läsaren får följa lite olika personer. En av dem är Jenny som har blivit en hyllad modell. Man får även följa Agnes som det inte gått lika bra för. Agnes har förlorat både sin mamma och bror i en bilolycka. Agnes har hamnat på ett behandlingshem för anorexia. Där får man följa hennes kamp mot sjukdomen.

Jenny reser världen runt på olika modelluppdrag. I bokens början befinner hon sig på Gotland, där hon är uppväxt, och det är där det första mordförsöket sker. Jenny som har ett förhållande med fotografen ska besöka honom sent på kvällen. När hon kommer till hans avsides lilla stuga hittar hon honom halvt ihjälslagen.

Jag har läst alla böckerna om kommissarie Knutas. Jag har dock lite svårt att komma ihåg de andra böckerna och Knutas kommer jag inte riktigt ihåg. Om jag jämför med Anna Janssons böcker om Maria Wern så känns Wern mycket mer verklig. Kanske beror det på att jag även sett de program som det visat på tv den senaste tiden om Maria Wern.

Jag gillar Den farliga leken fast den är kanske inte en av mina absoluta favoriter. Jag kommer säkerligen läsa även nästa bok om Knutas om det kommer någon. Den farliga leken har en för mig oväntad knorr på slutet som jag gillar. Mer berättar jag inte utan ni får läsa själv.


måndag 13 december 2010

Nostalgitripp - Trolltyg i tomteskogen

Alla som är födda på sjuttiotalet har väl inte kunnat missat Trolltyg i tomteskogen. Under åren har det cirkulerat rykten om att filmen skulle vara förstörd i någon brand på SVT. Detta visade sig bara vara en vandringssägen. Nu har den släppts på dvd och jag har den i mina ägor. Jag har dock inte sett den än. Frågan är om man kommer tycka den är bra.

Ni har väl inte missat Trolltyg i tomteskogen?


söndag 12 december 2010

Min första världssensation av Annalena Hedman

Hedman, A - Min första världssensation - 29671872
Min första världssensation som är skriven av Annalena Hedman  handlar om Abbe och hennes kompisar som försöker göra ett världsrekordförsök. Abbe som egentligen heter Matilda är på lyxkryssning med sin mamma. Hon tycker det är urtråkigt och för att fördriva tiden berättar Abbe historien om förra sommaren. Hon spelar in den på mammans mobil så ibland måste hon avbryta för att mamman ska ringa.

Abbe bor i Umeå men på sommaren brukar hon vara hos sin mormor och morfar som bor i Istermyrträsk, byn som Gud glömde. I Istmyrträsk finns kompisarna Nadja och Anton. En dag när det bara regnar kommer de på idén att de ska försöka slå ett världsrekord. Första försöker gör Nadja. Hon ska försöka äta mer än nio Mums-Mums på en minut. De tror att det ska bli en baggis men bara efter fyra är Nadja rejält illamående.

Det fortsätter sedan med fler försök som tex att få upp så många tändstickor i en näsborre som möjligt och flest sugrör i munnen.

Jag tycker det är en bra bok. Den kanske skulle passa som högläsning. Jag ska tipsa eleverna i årskurs tre om den. Jag tror att den kommer gå hem med tanke på hur poppis Guinness rekordbok är.

I januari 2011 kommer det en ny bok om Abbe, Den skräckslagne stekelsamlaren. Jag får nog läsa den också för att se vad Abbe hittar på denna gång.


lördag 11 december 2010

Maratonläsning

Jag brukar aldrig kunna läsa några längre stunder på kvällen för jag somnar alltid. Igår sov jag lite till Idol och kunde då ligga och läsa några timmar när jag vaknat till igen :)

Jag läste Den farliga leken av Mari Jungstedt. Jag fastnade riktigt i den och sträckläste nästan ut hela boken igår. Vid tolvsnåret började jag dock bli lite trött så sparade slutet till idag. Nu är den utläst och imorgon ska jag skriva vad den handlade om.

Ha en skön kväll!


fredag 10 december 2010

Det kom ett paket

Igår kom det ett paket. Det var en bok från Massolit förlag. Jag hade aldrig tidigare hört talas om Massolit förlag men så dök det en dag upp ett litet mail i min mailbox. Jag har inte gått ut och bett förlag om böcker då jag har nog med att hinna med att läsa alla böcker på biblioteket. För jag måste ju leva upp till elevernas förväntningar. Får ju rätt ofta frågan om jag läst alla böckerna i biblioteket.

Jag kanske ska återvända till ämnet. Johannes Källström är en ny författare för mig. Boken som fanns i min postlåda var Källströms bok Offerit. Ska bli intressant att läsa den. Trevligt att prova att läsa lite nya författare.

Nu ska jag bara läsa klart Den farliga leken av Mari Jungstedt först.


torsdag 9 december 2010

Tävlar om juloutfitt

Jag tävlar om en juloutfitt inne hos Bambi. Det är en härlig dress som kommer från Frans & Friends.

söndag 5 december 2010

Baksidans hemliga hjältar av Peter Arrhenius

Arrhenius, P - Baksidans hemliga hjältar - 29673012 Baksidans hemliga hjältar av Peter Arrhenius är en bok som handlar om att göra goda gärningar. Ibland kan det dock bli lite fel men huvudsaken är ju att man ställer allt till rätta.

Robin har flyttat med sin pappa och lillasyster till något som kallas baksidan. Det är ett område med massa höghus. Tidigare bodde de i ett radhus i framsidan. Robin är inte speciellt nöjd med flytten. För att komma undan åker han ner till källaren. Där träffar han på Farzad och Izzy. Farzad och Izzy har en klubb. En klubb för de som tycker att världen suger. Robin får också vara med. De bestämmer sig för att bli superhjältar och göra goda gärningar. Det tar inte så lång tid innan de har hittat sitt första uppdrag.

Jag gillar Baksidans hemliga hjältar eller FFGG som de också kallar sig. Jag ska ha den som boktips under morgondagen. Ska bli intressant att se om det är någon som nappar på den.

Det har även kommit en del två som heter, Flytt är flytt och kommer aldrig igen.


lördag 4 december 2010

En full brevlåda

När jag kom hem från jobbet igår så möttes jag av en fullproppad brevlåda. Där var ett paket med katalogen från svensk bokhandel, vårens böcker 2011. Sen var där även ett välkomstpaket från Barnens bokklubb. Sen var där även en tidning och lite annat.

Inte fel att komma hem till en så välfylld brevlåda.


fredag 3 december 2010

Summering - November

Även under november månad har det varit fokus på barn- och ungdomslitteraturen. Så blir det när man ska hålla boktips. Så det blev tio böcker denna månaden. Vilket känns som godkänt. Något som inte är så bra dock är att jag inte orkar eller hinner skriva om böckerna jag läser. Får skärpa mig.

Mitt skitliv: En kärlekshistoria av Vibeke Baekkelund Lassen
Spela död av Tim Bowler
Farsta fritt fall av Ulrika Lidbo
Vägen följer härtat av Iselin B. Alvestad
Isabel tusen mil hemifrån av Margareta Selander

Vägen till himlen av Deborah Ellis
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Gatubarnsmordet av Monica Zak
Hubert i klistret av Arne Svingen
Tvärflöjtskrisen av Ann Caroline Håkans


Bokbloggsjerka - veckans fråga

Jag glömde nästan att det var bokbloggsjerka idag men bara nästan. Inne hos Annika kan du läsa mer om vad bokbloggsjerkan är.

Veckans fråga:

Vilken genre föredrar du och varför?

När jag jobbar så läser jag mest barn- och ungdomsböcker. Jag hinner inte läsa så mycket annat för jag vill ha koll så jag kan tipsa eleverna. När jag har tid och är ledig brukar jag främst läsa deckare. Det gör inget om de har några år på nacken så man kan läsa flera på en gång, om det är en serie.

Varför jag gillar deckare är väl för att jag gillar att försöka klura ut vem som är skurken. Jag dock även att man får lära känna huvudpersonen och att den utvecklas genom böckerna. Några författare som jag gillar är Håkan Nesser, Anna Jansson och Camilla Läckberg.


torsdag 2 december 2010

Hubert i klistret av Arne Svingen

En dag precis innan Hubert ska bege sig till skolan upptäcker hans mamma att det ska tas skolfoto under dagen. Hon blir lite hysterisk för Hubert måste ju klippa sig. Det tycker inte Hubert. Mamman ringer frisören och skickar dit Hubert. Nu börjar dock Hubert bli hysterisk för hur ska han hinna. Frisören är inte speciellt snabb och Hubert ska ju ha Nilsen första timmen och då vågar man inte komma försent.

När telefonen ringer och frisören bara står och babblar om vad han ska äta till middag tar Hubert saken i egna händer. Vilket inte blir så lyckat.

Jag är glad att jag gav böckerna om Hubert en chans. Jag har tidigare ratat dem för jag tycker inte de har en speciellt lockande framsida. Det är många som frågar efter roliga böcker och då tror jag böckerna om Hubert blir perfekta.


onsdag 1 december 2010

Tvärflöjtskrisen av Ann Caroline Håkans

Nu är det snart dags att ha lite boktips för eleverna inför jullovet. Tvärflöjtskrisen hade jag inte läst men nu har jag gjort det och jag tror den passar bra till årskurs 3.

Tvärflöjtskrisen handlar om Juni som väldigt gärna vill spela tvärflöjt. Nu har hon fått papper från musikskolan att det är dags att anmäla om man vill spela något instrument. Så egentligen borde Juni vara jätteglad men det är hon inte. För hon har sett hur klasskompisen Josefine tittar på dem som släpar runt på sina instrument. Juni är rädd att Josefine ska skratta åt henne.

Fröken skriver upp de som ska spela så att hon inte glömmer bort tiden. När Juni en dag ser att det står Josefine och Isabelle på tavlan blir hon riktigt arg på sig själv för att hon inte gör som hon själv vill.

Tvärflöjtskrisen ingår i en serie som heter Mitt livsfarliga liv. Tidigare i år kom Badhuskrisen och under 2011 kommer Kärlekskrisen.

Jag hade inte så höga förväntningar på Tvärflöjtskrisen men jag gillade den verkligen. En rolig bok som även tar upp jobbiga saker som det här med kompisar och om man ska rätta sig efter andra eller göra som man själv vill.