tisdag 30 november 2010

I morgon börjar den

Imorgon är det då dags för första avsnittet av julkalendern. Julkalendern handlar om familjen Rantanen som köpt ett hotell. Julkalendern bygger på böckerna som är skrivna av Måns Gahrton och illustrerade av Johan Unenge. Jag har dock inte läst någon av böckerna då de är väldigt populära så de är aldrig inne på biblioteket. Jag tror det blir en bra julkalender i år.

Vad tror ni?

söndag 28 november 2010

Vägen till himlen av Deborah Ellis

Binti som är tretton år bor med sin pappa och två äldre syskon i Malawi. Pappan tillverkar kistor och på så sätt kan han försörja familjen. Binit är radiostjärna. Hon är med i en radiosåpa och tjänar även hon ihop lite pengar till familjen. Binti är lite mallig för att hon är med i radion. Hon vill gärna att alla ska veta att hon är med i radion. Så när hon ska gå hem efter veckans inspelning går hon med texten på det nya manuset utåt så att alla kan se vad för viktiga papper hon bär på.

En dag när Binti kommer hem är det massa kunder på gården som undrar var hennes pappa är. De vill ha sina kistor. Kistorna är färdiga så Binti hjälper kunderna. När hon äntligen får tid att se var pappan är hittar hon honom i sovrummet och han är mycket dålig.

Bintis pappa dör och till begravningen dyker det upp massa okända släktingar. De tar allt som har något värde och de bestämmer att huset och verkstaden ska säljas. De bestämmer även att syskonen ska splittras och bo hos släktingar.

Jag tycker väldigt mycket om Ellis böcker. Ellis skriver så att man blir berörd. Jag vet inte hur mycket i böckerna som är sant men jag har för mig att de bygger på verkliga händelser. Hon har även skrivit Den osynliga flickan som handlar om Parvana som bor i Afghanistan.


fredag 26 november 2010

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Så var det fredag igen och dags för veckans fråga i bokbloggsjerkan. Du kan läsa om jerkan inne hos Annika.

Veckans fråga:


Var läser du helst? (Vid köksbordet, i sängen, i soffan...)

Jag läser mer eller mindre bara i sängen för tillfället. Det är endast i sängen när lillan har somnat som jag får tillfälle att läsa. Jag vill helst ha lugn och ro för att jag ska kunna koncentrera mig på vad jag läser. Vid köksbordet läser jag aldrig, om det inte är morgontidningen eller posten.

onsdag 24 november 2010

En härlig dag

Igår hade jag en riktigt härlig dag i Hässleholm. Fick träffa en del gamla kolleger vilket var kul. Har fått många tips om böcker som jag missat. Blev tex sugen på att läsa Johan Unenges bok, Mitt extra liv. Blev även sjukt imponerad av hans förmåga att teckna. Han satte på en overhead-apparat och vips så hade han tecknat Eva och Adam medan alla tittade på. Han tecknade också familjen i serien Gyllene Knorren. Ni har väl inte missat att det är årets julkalender.

En annan person som för mig var helt okänd var, Pelle Eckerman. Han har skrivit boken Magiska linser och hemliga skåp. Eckerman är en man kring 65 och man kanske inte tror att han ska vara så rolig men när han kommer ut i sin gula kostym och sen tar på sig en röd tuppkam så brister hela salongen ut i skratt.

Emma Adbåge är en författare som jag inte direkt känner till. Hon är illustratör men skriver även bilderböcker. Hon avslöjade att hon håller på att skriva en kapitelbok som ska komma ut i vår. Hon läste en liten bit ur den och det ska bli väldigt spännande att läsa den.

Det var många fler författare som vi lyssnade på och man blir alltid väldigt sugen på att läsa deras böcker. Ibland är det skönt att få lite tips istället för att vara den som tipsar. Jag hoppas det blir en författardag även nästa år.




tisdag 23 november 2010

En dag av inspiration

Idag bär det av till Hässleholm för den årliga författardagen. Ska bli skönt att bara få sitta och lyssna och bli inspirerad. Jag ska bland annat lyssna till Ann-Helén Laestadius, Åsa Storck, Mikael Thörnqvist, Monika Häägg och Emma Adbåge.


måndag 22 november 2010

Vinnarna 2010

Då är det klart vilka som får Augustpriset 2010. Vinnarna är:

Fackbok: Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman

Skönlitteratur: Spill - en damroman av Sigrid Combuchen

Barn- och ungdomsbok: Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld

Jag har inte läst någon av böckerna. Jag har hört blandade omdömen av Jägerfelds bok så det ska bli intressant att läsa den. De andra är nog inga böcker som jag kommer läsa, inte just nu i allafall.

Har ni läst någon av vinnarna?

fredag 19 november 2010

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Så var det fredag igen och det är åter dags för veckans fråga i bokbloggsjerkan. Om du inte vet vad bokbloggsjerka är för något så kan du gå in och läsa hos Annika.

Veckans fråga:

Om du hittar en bok som verkar intressant men som tillhör en serie, börjar du då alltid med den första titeln?

Jag vill alltid läsa en serie i ordning och fast att man kanske inte alltid behöver läsa böckerna i ordning så vill jag helst göra det i alla fall.

Som bibliotekarie tycker jag dock det är lite jobbigt med alla som frågar i vilken ordning böckerna kommer. Det är inte alltid så lätt att hitta den rätta ordningen snabbt. Men samtidigt förstår jag ju låntagarna för jag vill ju själv läsa i ordning.

Just nu håller jag på att samla ihop Karin Fossums böcker så jag har några hemma så jag kan läsa dem i rad.



torsdag 18 november 2010

Mitt första pris!

Jag har fått mitt första pris! En Cherry on Top Award av Carola på Barnboksbloggen. Jag tackar väldigt mycket för det. Det förgyllde min dag.

För awarden gäller följande:

1. Tacka den du har mottagit prisen ifrån.
2. Kopiera prismärket till din blogg.
3. Berätta vilka 3 författare du räknar bland dina favoriter, och nämn en favoritbok per författare.
4. Skicka awarden vidare till 5 mottagare som du tycker förtjänar den.

Jag tänker nämna tre författare som skriver ungdomsböcker, då det är det jag läser mest och för att lyfta fram ungdomsböckerna som även många vuxna skulle kunna läsa.

1. Lene Kaaberböl som skriver böckerna om Dina. Den första boken heter Skämmerskans dotter och det är en av mina absoluta favoriter. Jag tycker Kaaberböl skriver på ett fantastiskt sätt och det känns som om man kan känna drakarna flåsa en i nacken.

2. Johanna Thydells böcker tycker jag också mycket om, främst I taket lyser stjärnorna. Jag kan inte många bokcitat men ett kan jag och det är "Om du dör mamma, då tar jag livet av mig." Det kommer från I taket lyser stjärnorna. Jag har även lyssnat på Johanna Thydell ett antal gånger när hon berättar om sina böcker och det brukar vara helt suveränt.

3. Sofia Nordin skriver även hon bra böcker. En av mina favoriter heter Förlåt Elina. Jag tycker Nordin är riktigt duktig på att skildra det där med tjejers vänskap. Jag kan verkligen känna igen mig i Förlåt Elina, om hur det kunde vara på mellanstadiet.


Jag skickar awarden vidare till följande fem:

1. Malin - en av de första bloggarna som jag började följa och som jag fortfarande följer.
2. Boktokig - en blogg som jag följt ett tag. Gillar hennes "Dagens fundering".
3. Sandras läslogg - är en ganska nystartad blogg som jag följt ett tag. Då vi båda jobbar som skolbibliotekarier brukar jag gå in och se om hon har några tips på böcker som jag kanske missat.
4. Lilla Anna läser - en blogg som jag upptäckte för ett tag sedan. Här får jag en hel del tips.
5. Enligt O - har redan fått en award men då det är en av de bloggarna som jag läser mest så ger jag henne en till.




onsdag 17 november 2010

Äntligen premiär

Då var det äntligen dags för premiär av Harry Potter och dödsrelikerna, del 1. Tyvärr så har jag inte möjlighet att gå och se den på ett tag. Ni har väl läst boken. Annars har ni något att se framemot.




tisdag 16 november 2010

Vägen följer hjärtat av Iselin B. Alvestad

Alvestad, I - Vägen följer hjärtat - 73710800Vägen följer hjärtat är en spännande fantasyberättelse. Den handlar om Alanya som växer upp i den lilla byn Mumbyville. Alanya bor med sin farbror Pip och Munny. Det är Alanyas tolfte födelsedag och hon är förväntansfull inför presentutdelningen. När det är dags säger Pip att han måste gå ett ärende.

När Pip har gått knackar det på dörren. Alanya går för att gömma sig. Det är något som hon har lärt sig att göra varje gång det knackar på dörren. Alanya har börjat förstå att det är inte speciellt vanligt men hon vågar inte fråga Pip varför hon måste gömma sig.

Det är en gammal tant vid dörren och Alanya tänker precis gå fram när hon hör en kvinnoröst som säger "Vänta! Var försiktig!"

Vägen följer hjärtat är en perfekt bok att tipsa tex elever om. Boken har ett parti i början som verkligen fångar läsaren. Jag har läst högt ur den ett antal gånger och den har blivit väldigt efterfrågad på vårt bibliotek. Jag tycker det är bra med en fantasybok som inte är så himla tjock som många andra. Vägen följer hjärtat är på 190 sidor. Jag tyckte väldigt mycket om den. Gillar du fantasy så tycker jag absolut att du ska läsa den.

Det har även kommit en andra del som heter Drakarna vaknar.




måndag 15 november 2010

Tematrio - Titelefternamn


Denna veckan vill Lyran att vi berättar om tre böcker/texter som har ett efternamn i titeln.

Detta var inte helt lätt. Kunde först inte komma på någon titel alls. Jag fick gå till bokhyllan och botanisera lite. Jag fann följande.

1. Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset är en bok som jag velat läsa i många år. Den har stått i bokhyllan i många år.

2. Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf är en bok som jag läste för många år sedan på en kurs i litteratur. Jag kommer ihåg att jag tyckte mycket om den men ska jag vara ärlig så kommer jag inte riktigt ihåg vad den handlade om.

3. Löwensköldska ringen är även den skriven av Selma Lagerlöf. Den har jag också velat läsa men tyvärr ej hunnit.


söndag 14 november 2010

Fars quiz

Inne hos Enligt O hittade jag denna quiz som kommer från GP.

Hur många rätt får du?

Jag hade bara tre rätt :(

fredag 12 november 2010

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Ännu en vecka har passerat sedan sist och det är dags för veckans bokbloggsjerka. Inne hos Annika kan du finna mer info om jerkan.

Veckans fråga:

Använder du ett betygssystem? Om ja, hur ser det ut? Om nej, hur guidar du dina läsare till vad som är "bra" respektive "dålig" litteratur?

Jag använder inte något betygssystem. Jag har funderat på det men tycker det skulle vara oerhört svårt att sätta betyg. Vill man veta vad jag tycker om en bok så får man läsa det jag skrivit. Man får helt enkelt ingen genväg.

Jag skriver framför allt om böcker som jag tycker är riktigt bra. Böcker som jag tycker är dåliga har jag varken tid eller lust att sitta och skriva om.



onsdag 10 november 2010

Nästa års kataloger beställda

Nu är den beställd, katalogen med vårens böcker från Svensk bokhandel. Då jag beställt kataloger från dem fick jag idag en liten påminnelse med posten att det var dags att beställa igen. Det tackar jag för. Jag hade nog glömt det annars. Katalogen vårens böcker kommer den 3 december och det är ju inte så länge till dess.

Nån mer som vill beställa så går det bra att göra det här.


lördag 6 november 2010

Turbo och skräcknatten av Ulf Sindt

Turbo och skräcknatten av Ulf Sindt är den åttonde boken om Turbo. Turbo heter egentligen Bo men kallas för Turbo för han springer med turbofart. Turbo böckerna är rätt lättlästa böcker för de som går i årskurs två och tre. I Turbo och skräcknatten så hamnar Turbo och hans två vänner i en källare när de letar efter en studsboll.

Dörren slår igen och de kan inte komma ut. De får spendera natten i källaren och det blir en riktig skräcknatt.

Jag gillar böckerna om Turbo. De är roliga och ganska lättlästa. En annan sak som jag tycker är bra med böckerna är att man inte måste läsa dem i någon speciell ordning. För som bibliotekarie får man ju ofta frågan vilken bok som kommer först och det är ju inte alltid så lätt att snabbt kolla upp. Helst inte om man har tio i kö som börjar bli allt mer högljudda.


Summering - oktober

Under oktober månad har jag läst åtta böcker. De flesta böckerna har jag läst för att jag skulle ha boktips för årskurs tre. Jag hann dock med en bok som inte var jobb relaterad.

Det blev sex barn- och ungdomsböcker:

Nyckelbarnen av Sara Kadefors
De som lever vidare av Kjetil Johnsen
Revolt av Suzanne Collins
Turbo och skräcknatten av Ulf Sindt
Kompisprovet av Carolina Lundgren
Skogens systrar av Petrus Dahlin

En roman:

Smuts av Katarina Wennstam

En faktabok:

På tal om böcker: Om bokprat och boksamtal i skola och bibliotek

Jag är rätt nöjd med månadens läsning med tanke på hur lite tid jag har för tillfället. Fast om jag ska tänka på mina läsmål 2010 så är jag inte lika nöjd eftersom jag inte betar av något på min lista. Läsningen blir rätt ensidig då jag måste läsa en massa till jobbet men det är ju bara att acceptera att så är det.

fredag 5 november 2010

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Det är fredag igen och det är dags att svara på veckans fråga i bokbloggsjerkan. Vill du veta vad bokbloggsjerkan är för något och se vad de andra bloggarna skriver så titta in hos Annika.

Veckans fråga:

Vad känner du inför texter/stycken/kapitel skrivna i kursiv stil.

Jag bryr mig inte så mycket om när vissa partier i en bok är i kursiv stil. Ibland så märker jag det inte ens. Mons Kallentoft har ju partier i sina böcker som är kursiva där den döde personen "talar" med kriminalinspektör Malin Fors. Jag vet inte, men måste man verkligen kursivera dessa partier? Hade inte läsaren förstått annars?

Jag bryr mig nog inte så mycket om att vissa partier är kursiverade i vissa böcker. Det stör inte min läsning så vill författarna kursivera så får de väl göra det. Det är ju inte alltid som jag ens tänker på det.



torsdag 4 november 2010

Kompisprovet av Carolina Lundgren

En dag när Karin kommer till skolan är där en ny tjej i klassen, Jennifer. Jennifer har bott i London och varit med om massa spännande saker. Karin har en bästa vän som heter Anna. De brukar tycka om att gunga på rasterna. Karin tycker att Jennifer är väldigt spännande och hon vill vara som henne. Jennifer tycker det är fånigt att gunga så när Anna frågar om Karin vill hänga med till gungorna som de brukar på rasten så vill inte Karin det längre.

Karin gör allt mer som Jennifer. Jennifer har gjort en lista över vilka som ska komma och besöka henne. Karin skriver upp sig på den och tycker att det ska bli väldigt spännande att se hur Jennifer har det hemma.

Det visar sig inte vara speciellt kul hemma hos Jennifer för det är bara hon som ska bestämma hela tiden. Men Karin följer i alla fall i Jennifers fotspår.

Kompisprovet av Carolina Lundgren har ett antal år på nacken. Den kom 2005. Jag tycker dock att den håller än. En bra bok om tjejers vänskap. Jag hade den på ett boktips för årskurs tre och jag tror den passar den åldern bäst.


måndag 1 november 2010

Tematrio - Favoritlitteratur

Denna veckan vill Lyran att vi berättar om tre olika sorters litteratur vi gillar.

1. Deckare är något som jag läser mycket i perioder. Ofta följer jag en författare och deras karaktär i en hel serie. Favoriter är Håkan Nesser, Elisabeth George och Anna Jansson.

Jag ska snart ge mig på några nya författare inom deckargenren nämligen Karin Fossum och Kristina Ohlsson.

2. Fantasy läser jag också en hel del. Att jag läser fantasy är till viss del beroende på mitt jobb som skolbibliotekarie men jag gillar faktiskt den genren. En av mina favoritböcker är inom denna genren. Skämmerskans dotter av Lene Kaaberböl är en fantastisk bok. Man kan riktigt känna hur drakarna flåsar en i nacken. Jag är dock inte så intresserad av äldre fantasy som Narnia och Sagan om ringen. Jag har faktiskt inte kommit igenom böckerna om Sagan om ringen. Tycker dock att filmerna är fantastiska. När man pratar fantasy kan man ju inte heller låta bli att nämna Harry Potter som jag också tycker är fantastiska böcker.

3. Klassiker läser jag alldeles för sällan. Jag skulle dock vilja läsa många fler. Tyvärr så hinner jag inte det då de ofta är rätt krävande. Jag har en del som står här hemma i hyllan och väntar på mig. Får se om jag hinner med någon innan året är slut.