söndag 31 oktober 2010

Tävlar om presentkort

Bloggen Kerstins krumelurer fyller tre år. Det firar Kerstin med tävling. Man kan vinna ett presentkort hos Adlibris. Tävlingen avslutas idag klockan 12 så skynda er om ni ska vara med.


torsdag 28 oktober 2010

Att hålla boktips

Igår var jag på möte med de andra skolbibliotekarierna i kommunen. Vi träffas ungefär en gång i månaden. Alltid trevligt att ses då man är ganska ensam i sin yrkesroll ute på skolorna. På agendan stod att vi skulle prata om bokprat. Vi lyssnade även på en lärare som pratade om hur de hade jobbat med boken Hungerspelen. Väldigt intressant. Undrar egentligen om det finns någon som inte gillar Hungerspelen.

Tillbaka till det jag tänkte skriva om. Vi kom att prata om att kan man tipsa om en bok som man inte läst. Jag är väldigt skeptisk till det och brukar ärligt säga att jag inte läst boken om en elev frågar men tillägger kanske att det är många andra som gillar boken.

För ett tag sedan så var jag lite desperat. Jag skulle ha boktips om fantasy och tyckte inte att jag hade fått ihop tillräckligt med böcker. Jag hittade en på snurran som jag inte läst som verkade intressant och började läsa. Boken hade en väldigt lockande början så jag tog med den på boktipset. Jag sa att jag inte hade läst boken men att jag hade börjat läsa och fastnat och sen läste jag högt en bit ur boken. Den boken blev sedan den mest eftertraktade boken av alla jag tipsade om. Så jag har fortfarande inte läst den. För den är ju aldrig inne :)

Nu vet jag inte om det är så många boktipsare som läser här inne men det kanske finns någon. Tipsar ni om böcker ni inte läst?

Det finns ju en risk med det. Det kanske är en väldigt bra början men sedan väldigt dålig bok.

Imorgon är det dags för mig att hålla i boktips igen. Jag ska bland annat prata om Skogen systrar. Ska bli intressant att se om den blir poppis.







onsdag 27 oktober 2010

Skogens systrar av Petrus Dahlin

Skogens systrar är skriven av Petrus Dahlin. Dahlin har även skrivit böckerna om Kalle Skavank.

Tom och hans mamma och pappa ska spendera sommaren i deras nyinköpta torp. Tom är inte speciellt entusiastisk utan han hade hellre varit kvar i stan. Torpet ligger mitt ute i skogen och det finns inga hus i närheten. Toms föräldrar ska renovera torpet så Tom ger sig ut för att undersöka omgivningen. Han hittar en sjö och han tar sig ett dopp. När Tom kommer upp ur vattnet är hans kläder bort. Han letar men han är helt säker på att det var där han lade kläderna.

Detta är den första av mystiska händelser som inträffar. Vem eller vad är det som finns i skogen?

Jag tycker boken är bra. Lite lagom ruskig. Gillar man boken kan man även läsa nästa del som heter Skogens systrar - Flykten.


söndag 24 oktober 2010

Jag fick napp

Som jag berättade igår så skulle jag på jakt efter den första boken om kommissarier Sejer av Karin Fossum. Till min glädje så hittade jag Evas öga och även två delar till i serien, Se dig inte om! och Den som fruktar vargen.

Fynden gjorde jag hos Antikvariat Källaren i Eslöv. Massor av böcker fanns det men jag hade inte så mycket tid att botanisera så jag får väl åka dit någon annan gång.

Nu är bara frågan när jag ska börja läsa Evas öga. Tror det får vänta till jul. För just nu måste jag läsa massa till jobbet. Ska ju ha boktips imorgon och på fredag för några i årskurs tre. Ska bli kul men det är inte så lätt alltid att hitta passande böcker.

Några böcker jag tänker tipsa om imorgon är:

Turbo och skräcknatten av Ulf Sindt
Kompisprovet av Carolina Lundgren
Den ödegraven och andra spökhistorier av Dan Höjer


Nyckelbarnen av Sara Kadefors

Nyckelbarnen av Sara Kadefors handlar om Siri som går i femman. Siris föräldrar jobbar långa dagar så Siri har fått egen nyckel. Siri tycker dock inte om att vara ensam hemma. Tidigare har hon stannat på fritidsklubben så länge som möjligt men nu har den stängt på grund av besparingar.

Siri har ingen riktig bästis. i samma hus som Siri bor i bor även Linn. Siri och Linn har dock aldrig direkt gillat varandra. Linn har midjekort, rosa jacka och hennes mamma lukta massor parfym så en sån person kan man ju inte gilla.

efter skolan vill inte Siri gå hem. Hon dröjer kvar på skolgården men alla andra har försvunnit. Var tar alla de andra vägen? Siris föräldrar är oroliga för henne. Varför har Siri inga kompisar, undrar de. Siri börjar fundera över vem i klassen som skulle kunna bli hennes kompis. Linn verkar också vara lite ensam fast att hon hela tiden försöker dölja det med en tuff attityd.

Siris föräldrar reser mycket i sina jobb. En dag när Siris mamma sägs vara i Tokyo ser Siri henne gå in i en portuppgång i en annan del av stan. Siri förstår ingenting och när hon upptäcker att även hennes pappa ljuger blir hon besviken på alla vuxna.

Jag tycker att Nyckelbarnen är en riktigt bra bok. I boken berättas en historia som jag tycker är annorlunda mot något annat jag läst. Barnen står på sig när de anser något är fel men de använder kanske inte riktigt rätt metod.

Ska bli intressant att se om denna kommer att gå hem hos eleverna eller det är en bok som mest vi vuxna gillar.



lördag 23 oktober 2010

Jakten fortsätter

Idag fortsätter jakten på böckerna om kommissarie Konrad Sejer, skrivna av Karin Fossum. Ska till min hemstad idag och där finns det ett stort antikvariat som jag tänker passa på att besöka. Enligt Bokbörsen så ska de ha Evas öga, som är första delen.

Håll tummarna att den finns där.


fredag 22 oktober 2010

Firar ett år

Här hemma har vi firat att lillan fyllde ett. En annan som firar är Enbokcirkelföralla. Bloggen fyller ett och det firas med utlottning av bokpaket. Jag är med och tävlar för böcker kan man ju inte får för många av, eller?

Böckerna man kan vinna är Skynda att älska av Alex Schulman eller Det var inte mitt fel, om konsten att ta ansvar av Ann Heberlein.


Bokbloggsjerka - veckans fråga

Fredag igen och det är dags för veckans fråga i Annikas bokbloggsjerka.

Veckans fråga:


Dömer du ut en bok enbart på grund av omslaget och/eller andra yttre omständigheter? Motivera ditt svar.

Jag köper in en massa böcker till biblioteket där jag jobbar och ibland så köper jag faktiskt inte in böcker på grund av omslaget. Jag vet helt enkelt att de inte blir utlånade. Jag har ju inte obegränsat med pengar så därför får man ju helt enkelt välja bort vissa och då blir det sånna med omslag som inte funkar. Det är ju inte så ofta som det händer då det ofta är fina omslag.

Privat så bryr jag mig inte om omslaget så mycket. Jag får ofta mina tips från bloggarna jag läser och då är det innehållet som avgör om jag blir nyfiken på en bok eller inte.


tisdag 19 oktober 2010

Tematrio - film


Lyran ligger hemma och är sjuk så denna veckan vill hon ha lite tips på bra filmer.

1. Livet från den ljusa sidan med Jack Nicholson och Helen Hunt är en av mina favoritfilmer. Jag är inte så mycket för roliga filmer men den här tycker jag är helt suverän. Jack Nicholson gör sin roll så otroligt bra.



2. Åter till Cold mountain med Nicole Kidman och Jude Law är en annan favorit. Det finns dock risk att man gråter en skvätt.

3. Den film som jag nog sett flest gånger i mitt liv är Top Gun med Tom Cruise. Den har ju ett antal år på nacken men jag tycker den håller än. Fast att jag vet att det blir sorgligt så kan jag knappt hejda tårarna.




måndag 18 oktober 2010

Tävlar om tröja

Inne hos Bambi kan man tävla om en tröja från me&I. Lite extra kläder till lillan är ju aldrig fel.



Nominerade till Augustpriset 2010 kategori Barn och ungdom

Då var det klart vilka som är nominerade till Augustpriset 2010. Jag koncentrerar mig på priset i kategorin Barn- och ungdom, vilka andra som blivit nominerade kan ni läsa här.

I ett tidigare inlägg spekulerade jag lite över vilka som kunde vara nominerade. Jag trodde kanske att Nyckerlbarnen av Sara Kadefors skulle vara med men så blev det inte. Utan de nominerade är:

Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring
Jag finns av Maja-Maria Henriksson
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström
Det händer nu av Sofia Nordin
Tänk om ... av Lena Sjöberg

Jag har läst Jag finns och vad jag tyckte om den kan du läsa här. Det händer nu har jag tänkt att jag ska läsa. De andra böckerna vet jag inte så mycket om. Jag får ta och kolla upp vad de är för några.


I dag får vi veta

I dag får vi reda på vilka som är nominerade till Augustpriset. Jag intresserar mig mest för kategorin Barn- och ungdom och det ska bli spännande att se vilka som är nominerade.

Möjligtvis att Nyckelbarnen av Sara Kadefors blir nominerad. Vad tror ni?


söndag 17 oktober 2010

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Så har ännu en vecka passerat. Något som jag ser framemot varje fredag är Annikas bokbloggsjerka. Om du mot förmodan inte hört talas om det så kan du läsa mer här.

Veckans fråga:

Vilken bok/böcker önskar du att du kunde lägga vantarna på här och nu?

Jag är faktiskt rätt nöjd för tillfället då jag både lagt vantarna på Revolt och De som lever vidare. Det är två böcker som jag väntat på ett tag.

En bok som jag dock vill ha tag på är Evas öga av Karin Fossum. Jag har inte läst något av Fossum och hennes serie om kommissarie Konrad Sejer. Jag har dock några av böckerna men saknar den första och vill gärna läsa dem i ordning. Så hela sommaren har jag letat efter den på loppisar men har inte hittat den.




fredag 15 oktober 2010

Tävlar om Det händer nu

Jag tar chansen och tävlar om Sofia Nordins nya bok, Det händer nu. Tävlar gör jag hos Barnboksprat.

Sofia Nordin har även skrivit en av mina favoritböcker, Förlåt Elina.


torsdag 14 oktober 2010

Tävlar om pyjamas

Det var ett tag sedan jag var med i någon tävling. Nu är det dags igen. Jag är med och tävlar om en pyjamas från Polarn & Pyret.

Tävlingen finns hos Apan satt i granen och den pågår till den 18 november.


Typiskt

Hade ju tänkt börja läsa De som lever vidare av Kjetil Johnsen men vad gör jag då. Jo jag glömmer den på jobbet. Suck...


Äntligen här

Nu har äntligen den sista delen av serien Tre kommit till mitt bibliotek, De som lever vidare, heter den. Den kom väldigt lämpligt då jag igår läste ut Nyckelbarnen av Sara Kadefors. Den var riktigt bra. Ska skriva om den snart.

Fick även besked från Adlibris att Revolt, tredje delen i Hungerspelen är påväg. Spännande ska det bli att läsa den. Frågan är bara när jag ska hinna.


tisdag 12 oktober 2010

Summering - september

Lite sent är det nu dags att summera september månads läsning. Det är inte så svårt då jag bara läst en genre, barn- och ungdomsböcker. Det blev åtta böcker lästa under september månad.

Vattenhästen av Dick King-Smith
Kartkatastrofen av Ingelin Angerborn
Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell
Övergiven värld av Sofia Bergting
Mycket mer än så av Sarah Dessen
Puzzel: den lilla smuggelhunden av Isabelle Halvarsson
Mördarens ansikte av Kjetil Johnsen
Komma över av Ingrid Olsson

måndag 11 oktober 2010

Puzzel - den lilla smuggelhunden av Isabelle Halvarsson

Puzzel- den lilla smuggelhunden är skriven av Isabelle Halvarsson. Halvarsson har även skrivit böckerna om katten Fräs som många barn gillar.

Det är Mimmis födelsedag. Mest av allt önskar hon sig en hund. Men istället får hon en rosa dator. Datorn är också fin men det var ju en hund hon ville ha. Det Mimmi inte vet är att hennes storebror har skaffat en lite hund till henne. Det visar sig dock att hunden är en smuggelhund. Mamman blir helt förskräckt. Hunden kan ju ha rabies eller nått. Mimmi blir överlycklig men hennes mamma ser mest problem.

Det är Margareta Nordqvist som gjort illustrationerna i boken. Det är även hon som illustrerat böckerna om Fräs. Jag tycker väldigt mycket om hennes illustrationer. De förgyller boken.

Det är nog många som känner igen sig. Jag kommer själv ihåg hur mycket jag längtade efter ett djur när jag var liten och kan därför känna igen mig i Mimmi och hennes besvikelse när hon får något helt annat än det hon önskat sig. Det verkar ju som att det blivit allt vanligare med smuggelhundar så det är ju ett bra ämne Halvarsson tar upp och som man kan diskutera med barnen.




lördag 9 oktober 2010

Beställningar del 1

I höstas började jag arbeta på ett annat skolbibliotek. När man kommer sådär till ett nytt ställe på hösten så förväntar man sig kanske inte att man ska ha så mycket pengar kvar av budgeten. Men till min glädje fanns det en hel del pengar. Så den senaste tiden har jag beställt en hel del böcker. Den enda som inte verkar så positiv är vaktmästaren som får konka på paketen men han har ju faktiskt en kärra till hjälp.

Det har varit många härliga stunder med att öppna paket. Höstens mest efterlängtade bok från min sida är nu beställd och jag hoppas den kommer snart. Vilken är då det? Vad tror ni? Jag kan säga så mycket som att det är en ungdomsbok. Någon som vill gissa?


fredag 8 oktober 2010

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Det är fredag vilket betyder bokbloggsjerka. Om ni inte känner till vad det är så gå in till Annika och läs mer.

Veckans fråga:

Vilket/vilka bokformat (pocket, inbunden, e-bok, ljudbok...) föredrar du och varför?

Jag föredrar inbundet framför allt för att det är finare i hyllan. Tycker inte det är kul att ha massa pocket i bokhyllan. Jag köper nästan aldrig pocket förutom när jag är på byns loppis där man kan få jättefina pocket för 5 kronor. Sen är det ju rätt praktiskt när man ska ut och resa.

Jag hade en period då jag lyssnade på ljudböcker. För tillfället gör jag dock inte det men det kan hända att jag börjar göra det igen. Det går väl lite i perioder.

Måste jag välja ett format så blir det inbundet men varje format har ju sina fördelar.




tisdag 5 oktober 2010

Vinnare av Spårhunden 2010

Priset Spårhunden har visst delats ut på Bokmässan i Göteborg. Vinnaren detta året är Magnus Ljunggrens bok VM-sommar. Vilka de andra nominerade var kan jag inte hitta någonstans.

Jag har inte läst VM-sommar men jag har den på biblioteket så det är kanske dags att göra det nu. Någon som läst VM-sommar?

Tillägg: De andra nominerade var:

Magnus Nordin med Blodets röst
Petter Lidbeck med Den femte mannen




måndag 4 oktober 2010

Simultankapacitet

I helgen brakade vår Mac samman. Efter en längre tids irritation orkade inte sambon längre utan han köpte en bärbar dator. Han lyckades som tur var att även rädda Macen. Det positiva med att vi nu har en bärbar dator är att jag kan blogga och titta på tv samtidigt. Så framöver blir det kanske inte så långt mellan inläggen som det varit den senaste tiden.


söndag 3 oktober 2010

Lästid

På den senaste tiden har jag inte haft tid att läsa några längre stunder åt gången. Men idag somnade lillan inomhus i vagnen och då jag inte ville råka väcka henne bestämde jag mig för att lägga mig och läsa lite. Det blev hela två timmars läsning. Oerhört skönt att verkligen få gotta ner sig med en bok. Uppskattar det ännu mer nu när det inte händer så ofta längre.


fredag 1 oktober 2010

Komma över av Ingrid Olsson

Komma över är skriven av Ingrid Olsson. Den handlar om Jeppe som precis blivit dumpad av Emma. Han har flyttat ifrån Emma och bor nu bokstavligen i ett råtthål. Han orkar inte berätta för sina föräldrar att han blivit dumpad utan kommer hela tiden med bortförklaringar när hon inte följer med. Bästa kompisen tycker bara att han ska hänga med och festa och att han ska gå vidare men Jeppe är deppig och längtar bara efter att Emma ska höra av sig.

Ibland hör Emma av sig. Då blir Jeppe lycklig och fixar och donar för att bara bli dumpad, igen och igen. I slutet av boken ser man dock en ljusning för Jeppe.

Jag tycker mycket om Olssons bok Komma över. Jag blir riktigt irriterad på den där häxan Emma.

Jag har även läst några andra böcker av Ingrid Olsson som tex Medan mamma sover och Stenhjärta. Olsson skriver på något sätt som gör att jag blir väldigt fast i hennes böcker. Jag plöjer ofta snabbt igenom dem. Så har du inte läst något av Ingrid Olsson så tycker jag verkligen att du ska göra det.


Bokbloggsjerka - veckans fråga

Efter ett litet uppehåll med "bokbloggsjerkan" är det nu dags att köra igång igen. Alla regler och hur det går till hittar du inne hos Annika.

Veckans fråga är:

När du skriver recensioner: skriver du dem under tiden du läser eller väntar du tills du har läst ut hela boken?

Jag skriver dem efter att jag har läst ut hela boken. Egentligen så borde jag nog göra anteckningar för jag har så dåligt minne. Men eftersom jag oftast läser precis innan jag ska lägga mig så pallar jag inte hålla på och göra anteckningar.

Får jag ett recensionsexemplar så anstränger jag mig lite mer men annars skriver jag mest för min egen skull och känner att sitta och ta en massa anteckningar skulle ta bort lite nöjet utav att läsa.