fredag 30 april 2010

This is my life - video

Nu har de gjort en musikvideo av Anna Bergendahls låt This is my life. Du kan titta på den här.

Jag gillar verkligen Annas röst och tycker låten är riktigt bra. Hoppas det går bra för henne i Eurovision den 29 maj. Jag kommer sitta och hålla tummarna.

Vad tycker ni om videon?

onsdag 28 april 2010

Jag ska bara fixa en grej i köket av Moa Herngren

I Jag ska bara fixa en grej i köket berättas det en väldigt mörk historia. Huvudpersonen i boken heter Ingrid och hon är ensamstående mamma till Juni. Ingrid jobbar på en förskola och hon har precis blivit föreståndare. Det är inte så populärt bland kollegorna då de anser sig vara bättre kvalificerade för jobbet.

När boken börjar är jullovet påväg att ta slut. Ingrid sitter vid köksbordet och har ont i huvudet. Ingrid har ofta ont i huvudet. "Det blev väl inte mer än fem glas vin i går?" Ingrid funderar ofta över hur mycket hon drack kvällen innan. Hon inser att ofta blir det många fler glas än vad hon tänkt sig. Hon skulle ju bara ta ett glas.

För Ingrids mamma har det gått riktigt långt. När det är middagsbjudningar kan hon somna vid bordet. Alla låtsas som ingenting och ursäktar henne med att åldern börjar ta ut sin rätt. Ingrid blir arg över att alla bara blundar och att ingen vågar konfrontera mamman med att hon är alkoholist.

Jag tycker väldigt mycket om boken. Boken är dock väldigt mörk. Det finns vissa scener som verkligen skär i hjärtat på mig. Som tex när de är på semester och dottern Juni sitter i baren och väntar. Då beställer Juni läsk till sig själv och vin till mamman och en annan scen när de är på hotellrummet så häller Juni upp vin till mamman. Dottern Juni är i sjuårsåldern och hon börjar också intressera sig för vin. Hon vill också ha. Mot slutet av boken kommer den hemskaste scenen av dem alla. Den berättar jag dock inte om utan den får ni själv läsa om i boken. Som tur är kan man se lite hopp i slutet av boken.

måndag 26 april 2010

Vackert väder

Det har varit väldigt vackert väder här nere hos oss i helgen och så även idag. Det innebär att när lillan sover så är det projekt trädgård som gäller. Detta innebär att det blir inte så mycket läst och därför har jag inte heller så mycket att skriva om. Men jag har i alla fall börjat läsa Jag ska bara fixa en grej i köket av Moa Herngren. Jag har läst ungefär en tredjedel och det rullar på. Efter den så tror jag att det blir Live to win av Andreas Carlsson, ni vet han i idoljuryn. Läser jag den så betar jag i alla fall av lite på mina läsmål för 2010. Jag ska ju läsa två biografier är det tänkt. När jag tittar på mina läsmål så inser jag att jag måste försöka bredda mitt läsande lite annars kommer jag aldrig ro det hela i hamn.

lördag 24 april 2010

I det här trädet av Katarina Kieri och Per Nilsson

I det här trädet får vi följa två huvudpersoner, Siri och Jakob. Boken är uppbyggd på så sätt att ett kapitel handlar om Siri och följande kapitel om Jakob. Det händer dock att deras vägar möts, då de bor i samma stad. Båda huvudpersonerna är rätt ensamma. Siri har en vän. Fast egentligen så är de kanske inte riktigt vänner. De ses aldrig utanför skolan och de pratar aldrig om några privata saker. Siri bor tillsammans med sin mamma som blev mamma väldigt tidigt och kanske inte är redo att vara tonårsmamma.

Jakob har inte heller han direkt några vänner. Han bor med sin mamma och bror. Familjen är dock inte så familjär utan var och en stänger in sig på sitt rum.

Något som jag gillar med boken är att man inte får veta allt. Man får små ledtrådar här och där och man förstår att det är något som hänt i Jakobs familj.

Jag tycker det här är en fin historia. Jag har tidigare läst en del av Per Nilssons böcker och Hjärtans fröjd är en av mina absoluta favoriter bland ungdomsböckerna. Det är intressant att denna bok är skriven av två personer. Det skulle jag aldrig förstått om jag inte redan visste det när jag började läsa.

Så jag kommer fortsätta att läsa böcker skrivna av Per Nilsson och kanske att jag provar på någon av Katarina Kieri.

fredag 23 april 2010

Hipp hipp hurra för Världsbokdagen idag

Idag fyller Världsbokdagen 15 år.

Firar ni Världsbokdagen på något speciellt sätt?

Hade jag jobbat så hade det säkerligen varit något jippo på biblioteket men nu blir det inte så mycket firande för min del. Får väl läsa en extra bok för dottern.

torsdag 22 april 2010

Barnens Romanpris

Sveriges Radio har stiftat ett nytt pris, Barnens Romanpris. Det som är lite annorlunda med detta pris är att det är målgruppen själva som utser vinnaren. Elever från Rambodalskolan i Norrköping kommer bestämma vem som vinner priset. De nominerade är:

Vi rymmer igen av Bo R Holmberg
Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues av Thomas Fröhling
Adzerk - den vita hingsten av Linn Hallberg
Hedvig och Hardemos prinsessa av Frida Nilsson
Fyren och stjärnorna av Annika Thor och Per Thor

Tyvärr så har jag inte läst någon av böckerna. I augusti får vi veta vem vinnaren är.

onsdag 21 april 2010

Bokfrågornas ABC - U

Lilla O har denna veckan kommit till bokstaven U i sitt Bokfrågornas ABC. Jag hoppar på denna vecka då det känns som det är några frågor som jag kan komma på något till.

1. Vilken ungdomsbok skulle du rekommendera till vuxna läsare?

Det finns så klart hur många som helst. Tycker vuxna skulle läsa mer ungdomsböcker överhuvudtaget. Men om jag nu ska välja en så blir det Bryta om av Åsa Anderberg Strollo. En bok som verkligen berörde mig.

2. Finns det några böcker som du undviker?

Jag undviker väldigt ofta historiska romaner. Det finns så mycket jag vill läsa så då väljer jag hellre något som utspelar sig lite mer i nutiden. Men sen när jag funderat en stund så kommer jag på att jag gillar ju visst historiska romaner. Jag tycker ju om att läsa böcker av tex Jane Austen och Charles Dickens. Så det är inte alla historiska romaner som jag undviker utan mer sådana som handlar om olika krig och historiska personer.

3. Berätta om en riktigt underhållande bok.

Om man med underhållande menar rolig så läser jag inte så många böcker som är roliga. Det finns dock många bilderböcker som är underhållande. Här hemma har vi en favorit för tillfället, Jag är inte söt av Jonathan Allen. Bildspråket i den boken tycker jag är väldigt underhållande.

4. Och slutligen vill jag att du tipsar om en bok som är underbar.

Då jag mest läser böcker som handlar om hemska saker eller deckare så blir det lite svårt att tipsa om någon underbar bok. Bilderböcker finns det dock många som är helt underbara. Var är min syster? av Sven Nordqvist har helt underbara illustrationer som man kan titta på hur många gånger som helst. Det dyker upp nya saker som man missat hela tiden i de illustrationerna.

tisdag 20 april 2010

Måste sluta

Jag borde verkligen sluta att gå till biblioteket. Varje gång jag lämnar en bok så kommer jag hem med nya. Problemet är egentligen att det skrivs alldeles för mycket bra om olika böcker på alla bokbloggar som jag följer. Så fort jag ser någon intressant bok så går jag in och reserverar den på biblioteket. Vår lilla filial har oftast inte böckerna så det blir att jag reserverar och de mailar när de kommit. Det är ju så himla smidigt. Men hur ska man hinna läsa alla dessa böcker. Det är ju inte heller så att man inte redan har böcker som står hemma och väntar i hyllan.

Jag kanske får be sambon byta min pinkod till lånekortet så jag inte kan reservera fler böcker :)

söndag 18 april 2010

Var är Alaska? av John Green

Var är Alaska? av John Green handlar om Miles Halter som ska flytta från sina föräldrar för att börja på internatskolan Culver Creek. Miles är inte direkt ledsen över flytten eftersom han knappt har några vänner.

Miles liv förändras när han kommer till den nya skolan. Han får nya vänner, främst rumskompisen som kallas Översten. Han träffar även Alaska som inte är som någon han tidigare träffat.

Man förstår redan från början att det kommer ske något speciellt. Det sker en nedräkning genom boken, "etthundratrettiosex dagar före" börjar det med. Vad är det som ska ske?

Jag gillar boken men är inte helt såld. Boken är på endast 221 sidor men ändå känns det som den är betydligt längre. Jag tycker det blir segt ibland.

lördag 17 april 2010

Testa ditt ordförråd

Var inne och kikade hos Boktokig. Hon hade gjort en del av högskoleprovet, nämligen ordtestet. Du kan hitta det här. Jag gick också in och gjorde det. Jag var dock inte alls lika duktig som henne men fick ett hyfsat resultat, 31/40. Några ord hade jag aldrig hört och några tvekade jag mellan två alternativ och tog givetvis fel.

Jag tvingade även sambon att göra testet. Jag fick några fler rätt än honom, vilket var kul eftersom han alltid brukar vara bättre än mig. Jag läser dock en hel massa fler böcker än vad han gör, kanske beror på det.

Hur går det för er?


torsdag 15 april 2010

Jag är inte söt av Jonathan Allen

Ugglan i boken Jag är inte söt! är en ny favorit här hemma. Alla tycker att den lilla ugglan är så söt. Det gillar inte ugglan utan ugglan vill vara en smidig, skrämmande stridsflygare som har jättestora, tysta och spänstiga vingar. Jag tycker det är väldigt bra illustrationer. Kroppsspråket berättar verkligen hur ugglan känner.

Vi väntar otåligt till maj då det kommer en ny bok om den lilla ugglan, Jag är inte sömnig!


Så här läser jag

Fiktiviteter undrar hur vi egentligen läser. Så här läser jag:

Är ni toalettläsare eller mer av mysfåtöljstypen?

Jag läser på de flesta ställen, dock aldrig på toaletten :) Det blir oftast att jag läser i sängen innan jag ska sova eller när jag vaknat. Eller om jag hinner mitt på dagen så blir det under en filt uppkrupen i soffan.

För ni läsdagbok? Är ni avslappnade eller tävlingsinriktade?

Jag för inte läsdagbok. Jag hade tänkt att jag skulle börja med det detta året men så har det inte blivit. När jag jobbar skriver jag dock oftast ner handlingen för att jag ska kunna komma ihåg vad alla böcker handlar om. Så jag kan ha det som stöd när jag ska välja böcker att ha boktips om. Sedan jag startade min blogg, i början på året har jag blivit mer tävlingsinriktad. Det blir att man jämför sig med andra bloggare. Jag förstår dock inte hur alla hinner läsa så himla mycket :)

Blir det för mycket för er ibland?

Att det skulle bli för mycket tror jag väl inte. Definitivt inte nu när dottern har kommit. Jag kanske klarar mig utan mat ett antal timmar men det gör inte hon så det blir alltid naturliga avbrott. Att ha blivit mamma har väl i sig också förändrat min läsning. Nu blir det mer någon liten stund här och där och inte flera timmar i sträck som det tidigare kunde bli.

Hur läser ni?

Inspiration


Igår blev jag så inspirerad så jag ville bara läsa läsa läsa. Det brukar bli så när jag pratat om böcker. Så när sambon kom hem från jobbet tvingade jag med honom på promenad i det härliga vädret. Promenaden ledde till biblioteket där jag hittade en hel massa böcker som jag inte kunde stå emot :)


onsdag 14 april 2010

Grön glädje

Idag kom det ett sånt där grönt paket i min brevlåda. Jag blir som ett barn på julafton :)

I paketet låg boken Hungerflickan av Hillevi Wahl. Jag hade tävlat hos Bokhora om denna bok och jag var en av vinnarna. Är första gången jag vinner en bok genom en blogg.


Tack till Bokhora säger jag.


Ingen vanlig dag

Idag är det ingen vanlig dag här hemma. Jag ska göra något som jag aldrig gjort förut. Jag börjar bli lite smått nervös. Om inte annat så är jag nervös för hur Maja ska sköta sig. Hon brukar alltid vara lugn men när man hoppas att hon ska vara det så kan man ju tänka sig att hon inte alls vill sitta still.

Vad är det jag ska göra då, kanske någon undrar. Det kommer jag dock inte berätta just nu. Får se hur det går först :)

Kan dock säga så mycket som så att om det går bra så kommer jag inte vara så anonym längre. Utan då kan vem som helst få reda på mycket mer om mig.

Fortsättning följer....

tisdag 13 april 2010

En himla massa

I dag har jag hunnit en himla massa och det är inte ens lunch. Tidigt i morse körde jag och dottern in till staden för ett besök på sjukhuset och sedan passade vi på att handla lite när vi ändå var i stan. Att gå på Ica halv nio på morgonen kan rekommenderas, då det knappt var något folk där. Då jag inte köpte så många böcker på bokrean så passade jag på att fynda en bok som jag tänkt att jag ska läsa, Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Ann Heberlein. Den är lite lagom tjock, 206 sidor.

När jag nu hade farten upp passade jag även på att fylla i en enkät om att skriva och läsa bloggar. Gör det ni med, här. Det är bloggen Media Culpa som genomför sin femte årliga undersökning av svenska bloggare och bloggläsare, bloggsverige5.

måndag 12 april 2010

Vålnadernas berg av Michelle Paver

Vålnadernas berg av Michelle Paver är den sjätte och sista delen i serien, Han som föddes att möta mörkret eller som de flesta kallar den, Vargbröder. I denna sista bok står Torak, bokens huvudperson, för sin svåraste uppgift. I de tidigare böckerna har han besegrat själ-slukarna och nu har han den mäktigaste kvar, Eostra berguvsschamanen som enligt tecknen kommer leda till Toraks död.

Torak måste bege sig till Vålnadernas berg innan Själarnas natt är förbi. Under Själarnas natt vaknar de dödas andar och Eostra kan då ta makten över både de döda och de levande. Det finns många faror på vägen men med sina ständiga följeslagare flickan Renn och vargbrodern Ulv ska han förhoppningsvis klara det. Vad Torak inte vet är att i en av sina syner har Renn sett honom dö på Vålnadernas berg.

Jag har tyckt väldigt mycket om denna serie enda från början. Jag tycker dock att den första boken var bäst och de följande blir lite samma sak. Gillar man fantasy och äventyr tycker jag absolut att man ska läsa Vargbröder. Jag skulle dock rekommendera att läsa böckerna i ordning om man ska förstå fullt ut hur allt hänger ihop.

fredag 9 april 2010

Äntligen tillbaks

Nu har äntligen hela familjen kurerat sig. Vi är dock rätt slitna men lite mer aktivitet ska jag i alla fall orka med här.

Som de flesta antagligen vet så pågår det en Littfest i Umeå. Det är tyvärr lite långt bort men som tur så går mycket att följa på nätet. Läste bland annat chatten som många bokbloggare deltog i. Intressant att läsa den men det var nog roligast för de som själv deltog.

Nu blir det Talang och i morgon får jag ta tag i läsningen igen.

Ha en trevlig kväll!

onsdag 7 april 2010

Ligger lågt

Det är lite dött här på bloggen för tillfället. Hela familjen har drabbas av magsjuka så det läses inte så mycket för tillfället. Hoppas återkomma med friska tag snart.

söndag 4 april 2010

Påsktraditioner

I vår familj har vi inga speciella påsktraditioner. Jag brukar åka och träffa min mamma och syster och äta middag. Den enda traditionen vi har är att vi fortfarande får påskägg av mamma, fast både min syster och jag är över 30 :)

Har ni några påsktraditioner?

Jag tänkte starta en ny nu när jag har en dotter. Jag tänkte införa att hon får en bok varje påsk. Lite hälsosammare än påskägg, som hon i alla fall får vänta med i några år.

Denna påsken blev det:

Morris och Griffo text av Lotta Olsson och illustrationer av Maria Jönsson


fredag 2 april 2010

Summering mars

Under mars månad läste jag nio böcker. Fyra av dem var ungdomsböcker:

Flytande i vatten, Till jord skall du bli och Den gråtande mördaren av Kjetil Johnsen
Jag finns av Maja-Maria Henriksson

Så nu har jag läst 13 ungdomsböcker detta året. Mitt mål var att läsa minst tio. Det målet var dock väldigt lågt satt med tanke på att jag läste mer än 40 ungdomsböcker förra året. Ett av mina mål är då avklarat. Det är dock lite värre med de andra målen.

Jag har läst en bilderbok:

Paddington av Michel Bond

Jag var lite tveksam om jag skulle ta med bilderböcker på listan över lästa böcker men bestämde att jag skriver upp sådana som är nya bekantskaper.

Under mars månad har jag läst en av mina hyllvärmare:

Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri

Så att läsa fem av mina hyllvärmare, som är mitt mål för året, ska jag nog klara.

Sen blev det två fackböcker:

Världens lyckligaste folk av Lena Sundström
Hämta, Lämna, Leva av Malin Danielsson och Lotta Thorelius

Boken av Danielsson och Thorelius var intressant att läsa då jag är ganska nybliven förälder. Jag tror att jag kommer läsa fler böcker om föräldrarskap under året.

Sedan blev det två böcker om relationer:

Allt är bara bra, tack av Moa Herngren
Malin och Henrik av Denise Rudberg och Daniel Möllberg

Det har varit rätt blandad läsning under mars månad. Även denna månad är det dock ungdomsböckerna som dominerar. Det beror en hel del på att jag håller på med serien Tre som består av tio böcker. Nu finns det dock inte fler i den serien tillgängliga utan de kommer i maj. Så under april blir det kanske inte lika många ungdomsböcker. Fast någon blir det nog.

torsdag 1 april 2010

Dags att sätta fart

Det är dags för mig att öka lästempot lite. Har en del böcker som måste lämnas tillbaks till biblioteket om några dagar. Till sista andetaget ska lämnas den sjätte april och den går inte att låna om. Den är på 357 sidor. Så då måste jag läsa 60 sidor om dagen. Vilket ju inte är helt omöjligt men nu är det ju påsk också så man har ju lite annat inbokat. Hoppas jag hinner.

Sen ska jag helt hinna läsa Okänt offer till den tionde april. Vilket kan bli lite kärvt, då den är på över 500 sidor.

Så det är vad jag kommer läsa i påsk. Vad ska ni läsa? Någon deckare, kanske?

Malin och Henrik av Denise Rudberg och Daniel Möllberg

Malin ligger i en jobbig skilsmässa. Hon driver eget företag och hon pusslar för att få ihop vardagen med sina två söner. Barnens pappa sviker dem mer och mer.

Henrik är skild sen några år tillbaks. Han har sin dotter varannan vecka och det tycker han fungerar bra. Så en dag korsas Malin och Henriks vägar, i en kö på en flygplats.


Jag tycker detta är en helt okej bok. Inte riktigt som Rudbergs tidigare böcker som innehåller mer glamour. Nu är det ju inte bara Rudberg som skrivit denna bok så det kan ju bero på det. Tycker det är skönt att varva med sådana här böcker. Böcker där man inte behöver tänka så mycket utan bara ren avkoppling. Boken går även snabbt att läsa vilket för tillfället är ett plus. Har ju en hel del böcker som ligger på att läsa listan.