onsdag 31 mars 2010

Det finns en risk

I dag bär det av in till staden då jag har lite att fixa. Jag ska bland annat hämta ett paket från Libero på Lindex. Alla som är med i Liberoklubben får ett paket när barnet börjar närma sig sex månaders ålder. Nu är det så uttänkt att man måste hämta paketet på Lindex. Jag kunde inte låta bli och gå in och titta på deras onlineshop. Vilket jag inte skulle gjort.

Det finns en risk att jag kommer hem med en sån här:

källa:Bild från Lindex Shop Online

Tematrio - Häxor

Hos Lyrans Noblesser var det återigen dags för tematrio. Denna gång om häxor. Lyran skriver så här: Något som anknyter till Påsk ville jag ha som tema och påskrim(deckare) hade vi ju förra året. Nästa år blir det förmodligen något om kycklingar :-) Men i år vill jag att ni berättar om berättelser med häxor i, välj genre efter tycke och smak.


1. Väktarens lärling av Joseph Delaney är en bok i fantasygenren som jag tycker väldigt mycket om. Den handlar om pojken Thomas Ward som ska utbilda sig till väktare för att kunna hålla övernaturliga krafter under kontroll. Det finns verkligen riktigt hemska häxor i den här boken. Beskrivningarna är så bra och att man ofta kan se häxorna framför sig, vilket dock inte är så trevligt. Det finns även snälla och hjälpsamma häxor men de flesta är riktigt hemska.

2. En lite trevligare häxa kan man träffa i böckerna om Lilla häxan som är skrivna av Lieve Baeten. Inför julen brukar jag läsa Lilla häxan firar jul för förskolebarnen. Här handlar det om en snäll liten häxa som bakar pepparkakor och hon bjuder in alla hon känner i sitt lilla hus. Det blir kaos men allt löser sig till slut. En riktigt mysig bok med väldigt fina illustrationer.

3. En söt liten häxa finns i boken Esmeralda som är skriven av Unni Lindell. Esmeralda ska börja på häxskolan Sofia Skrämmavettis. Esmeralda skäms för sina stora öron men så upptäcker hon att stora öron kan vara till nytta.

tisdag 30 mars 2010

Sommarens böcker 2010, barn och ungdom

I fredags låg det ett litet paket i min brevlåda. Det visade sig innehålla katalogen Sommarens böcker 2010. Så det blev en stunds trevligt bläddrande. Jag har dock bara hunnit med avdelningen barn- och ungdom. Vuxenavdelningen får vänta lite.

I katalogen fanns två intressanta artiklar, en om barnbokklubbar och en annan om bokbloggar. En intressant artikel om Anna Winberg som skriver bloggen I love pocket. Så Sommarens böcker 2010 innehåller inte bara böcker utan också annat som är intressant att läsa om. Jag ska kanske återgå till böckerna dock.

Det kommer en hel del intressant och fina böcker i sommar. Jag kan inte nämna alla utan jag har fått välja några som jag tror kommer bli mina favoriter.

Spyflugan Astrid rymmer av Maria Jönsson

Jag är inte sömnig av Jonathan Allen

Paddington på ordjakt av Michel Bond

Saker som aldrig händer av Johanna Lindbäck

Blodets röst av Magnus Nordin

Hoppas, hoppas att det är min tur denna gång

Hos Lilla O kan man vara med och tävla om boken Janis den magnifika av Johanna Nilsson. Det är en bok som jag tänkt läsa tidigare men det har aldrig blivit av. Så nu tar jag chansen att vinna den.


måndag 29 mars 2010

Baby-kit

Hos Mot gummi, glas & metall kan man vara med och tävla om apotekets nya baby-kit. Tänkte att det kunde vara trevligt att vara med.

Kanske dumt att tipsa om denna tävling då det minskar mina chanser att vinna :)

Men vad är det man brukar säga, delad glädje är dubbel glädje, eller hur det nu var....

Jag finns av Maja-Maria Henriksson

Jag finns av Maja-Maria Henriksson handlar om Johanna som går i åttan. Johanna har inga vänner och i skolan blir hon trakasserad och misshandlad av några killar. Inte ens hemma kan hon pusta ut utan där finns mamman som man aldrig vet hur hon ska reagera. Johannas mamma kan vara väldigt charmerande ena stunden och prata omkull andra vuxna. När ingen annan ser kan hon få vredesutbrott mot Johanna som ofta slutar i misshandel. Boken är dock inte helt mörk utan den väcker hopp på slutet.

Jag finns är Maja-Maria Henrikssons debutbok. Den är en riktigt hemsk berättelse. Det som gör den extra hemsk är att den bygger på författarens egna uppväxt. Att någon ska behöva ha en sådan uppväxt utan att någon vuxen tar tag i det som det som sker är verkligen sorgligt.

Jag tyckte väldigt mycket om boken. Jag blev väldigt berörd. Ledsen och samtidigt arg på alla vuxna som bara vill att Johanna ska visa förståelse. För Johannas mamma har ju det inte lätt och Vedin har det inte heller så lätt hemma. Vem visar förståelse mot Johanna och hur hon har det?

Jag rekommenderar verkligen Jag finns. Läs den!


fredag 26 mars 2010

Den gråtande mördaren av Kjetil Johnsen

Den gråtande mördaren av Kjetil Johnsen är den sjätte delen i serien Tre. Tyvärr så kan jag inte berätta så mycket om denna bok eftersom jag då skulle avslöja alldeles för mycket om vad som har hänt i de andra fem böckerna.

Den sjätte delen, Tillbaka från de döda får mig att funderar lite, vilket inte är så konstigt med den titeln. Jag kan avslöja så mycket som att det är någon som har dött i de tidigare böckerna. Ska nu denna person komma tillbaks? Det får jag inte hoppas för det känns inte speciellt verkligt. Fast nu när jag tänker efter så är det antagligen någon helt annan det handlar om. Det gick precis upp ett ljus för mig. Ibland måste man sätta sina tankar på pränt för att polletten ska trilla ner. Jag får dock vänta till maj för att se om mina tankar stämmer. Jag har dock en hel del böcker som väntar på att bli lästa. Så fort jag hinner ska jag ge mig i kast med Jag finns av Maja-Maria Henriksson.

torsdag 25 mars 2010

Miss Potter

Under eftermiddagen när dottern tog en liten tupplur så passade jag på att titta på en av alla de filmer som jag har inspelade på vår box. Denna eftermiddag blev det filmen Miss Potter med Renée Zellweger och Ewan McGregor.

Jag hade ingen aning om vad filmen skulle handla om och jag var inte heller bekant med Miss Potter. Jag blev dock snart varse om vad det handlade om. Miss Potter handlar om författaren och illustratören Beatrix Potter som levde i början av 1900-talet. Miss Potter var inte gift utan bodde hemma hos sina föräldrar. Hon sysselsatte sig med att illustrera och skriva barnböcker. Hon får efter många nej äntligen napp och hennes första bok ges ut. Detta är början till ett mer självständigt liv.

Jag tyckte filmen var helt okej eftermiddagsunderhållning. Kanske inga större överraskningar. Det var inte så svårt att räkna ut hur det skulle gå men jag gillade den i alla fall.

Namnet Beatrix Potter väckte inga associationer hos mig men när jag började titta på filmen så förstod jag att den här filmen bygger på riktiga händelser. Så jag var tvungen att kolla upp lite när jag tittat klart på filmen. Beatrix Potter är författaren till bland annat Pelle Kanin. Jag tror många känner igen hennes illustrationer.

onsdag 24 mars 2010

Allt är bara bra, tack av Moa Herngren

Allt är bara bra, tack av Moa Herngren handlar om Lea som har tagit ett sabbatsår och befinner sig i Paris för att ladda batterierna. Så en natt stöter hon på bohemen och konstnären Michel. Efter att spenderat en natt med honom är Lea övertygad om att hon aldrig kommer se honom igen. När han ringer följande dag blir hon väldigt överraskad. Lea har egentligen andra planer men hon vågar inte säga nej med risk för att han inte ska vilja träffa henne mer. De inleder ett förhållande som är väldigt upp och ner. Vi får sedan följa hur det går för Lea och Michel och deras kärlekshistoria.

Till en början blir jag rätt irriterad på Lea. Kan hon inte säga ifrån någon gång. Hon låter Michel utnyttja henne till max. Jag tycker inte hon känns äkta. När jag har funderat en stund så kommer jag fram till att det kanske har mer med mig att göra. Jag har väldigt svårt för människor som stoppar huvudet i sanden och shoppar för pengar som man inte har. Men bevisligen så finns det ju sånna människor. Det blir ju rätt tydligt om man tittar på tv-programmet Lyxfällan. Det tar ett tag innan jag kommer in i boken men efter ett tag så blir det att jag streckläser den till sista sidan. En helt okej bok. Jag har reserverat Herngrens andra bok på biblioteket. Det ska bli intressant och se hur den är, Jag ska bara fixa en grej i köket heter den.


tisdag 23 mars 2010

Ännu fler böcker i läsa högen

Idag blev det ett kort besök på biblioteket. Jag var inne och hämtade tre böcker som jag hade reserverat. Två ungdomsböcker:

Den gråtande mördaren av Kjetil Johnsen
Jag finns av Maja-Maria Henriksson

Sen fick jag också Till sista andetaget som är skriven av Anne Swärd. Jag är rätt imponerad att jag redan får den då det var 26 före mig i reservationskön.

Just nu läser jag Allt är bara bra, tack av Moa Herngren. Den flyter på rätt bra fast om jag stör mig på en del saker. Det ska jag dock berätta mer om när jag är klar med den. Av böckerna som jag hämtade idag kommer jag nog börja med ungdomsböckerna. De är inte så tjocka och de läser jag nog ut rätt snabbt. Jag är riktigt sugen på att läsa Jag finns så nu gäller det att läsa ut Herngrens bok snabbt som attan.

måndag 22 mars 2010

Mmm tårta är gott..


Det har inte blivit tid för så mycket läsning den senaste veckan. Istället har jag förberett för dotterns dop som vi hade igår. Det blev en lyckad dag och idag är dottern helt slut. Jag hade tipsat lite om man inte visste vad man ville ge i present så är det ju alltid bra med böcker. Så två böcker blev det, Den vita barnkammarboken och Elsa Beskows sagoskatt. Det blev vi väldigt glada för, kanske mest jag, dottern verkade mest intresserad av tårtan.



lördag 20 mars 2010

Ungdomsböcker att se framemot i vår

En av de böcker som jag ser framemot att läsa under våren är Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo. Enligt förlaget är det en riktig feel-good bok. Extra intressant blir det att läsa den då jag följt Bjärbos blogg Onekligen under en längre tid. Har ni inte läst hennes blogg så tycker jag absolut att ni ska kika in. Boken kommer någon gång i april så väntan blir inte alltför lång.







En annan bok som jag ser framemot att läsa är Beautiful dead av Eden Maguire. Den ges ut av Semics förlag i maj. Omslagsbilden tycker jag är väldigt lockande. I den lilla staden har det skett fyra dödsfall. Det visar sig att de döda har återvänt till de levande för att bringa klarhet. Ett år har de på sig men tiden börjar rinna ut.

Jag tycker detta låter som en spännande bok. Om jag har förstått rätt så är detta första boken av fyra.

fredag 19 mars 2010

Hämta Lämna Leva av Malin Danielsson och Lotta Thorelius

Hämta, lämna, leva av Malin Danielsson och Lotta Thorelius tar upp hur olika småbarnsfamiljer har löst livspusslet. Vi får titta in hos tio olika familjer från olika håll i Sverige. Under några veckor skriver dessa familjer dagbok om hur deras dagar ser ut. Föräldrarna skriver vars en och man kan då se hur arbetsfördelningen skiljer sig åt. Vissa dagböcker är rika på detaljer medan några är väldigt kortfattade.


Det finns även två avsnitt i boken där författarna talat med en familjerådgivare och en stressforskare. Dagbokutdragen varvas med samtal som författarna haft med föräldrarna.

Som ganska nybliven förälder tycker jag det är en intressant bok att läsa. Det är kul att kika in och se hur olika familjer löser livspusslet. Själv har vi ju inte kommit till den där tiden än med hämtningar och lämningar på dagis. Boken får mig att tänka till lite. Vissa av familjerna i boken verkar stressa en hel del. Det gör väl egentligen de flesta. Några verkar dock ha fått ihop det så att båda föräldrarna är nöjda, för andra rullar det bara på. Det som jag får ut av boken är att det är nog viktigt att sätta sig ner och diskutera hur man ska ha det så att det inte blir att det bara rullar på och arbetsfördelningen blir helt snedvriden. Sen får ju varje familj hitta sin unika lösning dock kan det vara bra att se hur andra lyckats eller misslyckats med för den delen.



torsdag 18 mars 2010

Barnbokskatalogen

I går när jag var på jobbet passade jag på att hämta Barnbokskatalogen. I den kan man läsa om utgivningen för barn- och ungdomar 2009. Om man är mellan 0-19 år så får man rösta i Bokjuryn vilket man kan göra ända tills den 23 april. Eller så kan man vara med och tävla i Var Hände det?

Om du är intresserad att titta i katalogen så kanske det finns kvar något exemplar på ditt bibliotek.





onsdag 17 mars 2010

Stoj och stim och lite kaos

Har idag hälsat på mina kollegor på skolan som jag är föräldraledig ifrån. Att man har spenderat sina dagar i den ljudnivån har jag svårt att förstå. Två timmar pallade jag sedan höll jag på att storkna. Lilltjejen visade sig från sin bästa sida. Hon flirtade med alla, satt och skrattade och tittade med stora ögon på alla dessa människor.

Biblioteket vågade jag knappt besöka. När jag hastigt och lustigt lämnade jobbet i höstas drogs det ner på personalen i biblioteket. Nu finns det personal 6 timmar i veckan. Det kan nämnas att detta är på en F-9 skola med cirka 500 elever. Visst på andra skolor har man kanske inte mycket mer men på min skola har det varit bemannat hela dagarna tidigare och då är ju både elever och lärare vana att där är någon som sköter saker och ting. Man kan säga att det var kaos. Det kan även tilläggas att det inte köpts in en enda bok sen jag gick hem i höstas. Inte en enda.....

Så nu ska jag sätta mig och göra en lista på böcker som måste köpas in. Ska man ha ett bibliotek så får man ju för fasiken ha lite nya böcker också annars kan man ju lika bra stänga ner alltihop.

tisdag 16 mars 2010

Litteratur för föräldrar

Då jag blivit mamma för ett par månader sedan tycker jag det är extra intressant att läsa böcker som handlar om föräldraskap och liknande ämnen. Hos Barnboksprat hittade jag en intressant bok, Bebis + bok = glädje av Annette Kohkoinen. Den är en inspirations- och metodbok kring att läsa böcker för de minsta barnen. Den ska jag snart sätta tänderna i.

Jag fick även tips om en annan bok på en annan blogg, kommer dock inte ihåg vilken blogg det var. Boken heter Hämta lämna leva av Malin Danielsson och Lotta Thorelius. Det är en bok som handlar om hur man får tiden att räcka till som småbarnsförälder. Man får bland annat kika in hos tio familjer och hur de löser det hela. Det blir säkert intressant läsning.

söndag 14 mars 2010

3 senaste

Denna lilla lista fick jag inspiration till hos Bokhora.


Senaste utlästa bok: Till jord skall du bli av Kjetil Johnsen. Del fem i serien Tre. Jag väntar spänt på nästa del, Den gråtande mördaren.

Senast
påbörjade bok: Världens lyckligaste folk av Lena Sundström. Det har tagit lite tid men snart är jag klar med denna.

Senast köpta bok: Sötnosar: Titta & Känn av Susanne Wollinger. Blir mycket pek- och känna böcker till lilla dottern.






Hur ser det ut för er?

lördag 13 mars 2010

Ännu ett biblioteksbesök

Så har jag varit på biblioteket igen. Känns som jag är där var och varannan dag och hämtar böcker. Något som är positivt förutom att jag får läsa massa bra böcker är att jag får en hel del motion också. Varje gång jag går dit så är det en timmes promenad. Har annars lite svårt att motivera mig att bara gå ut och gå men har jag ett mål så blir det genast mycket lättare. Så jag fortsätter att reservera böcker hejvillt. Tycker det har blivit så smidigt nu när man får ett mail när de kommit in. De flesta böckerna jag vill läsa finns inte på vårt lilla bibliotek utan de får skickas från huvudbiblioteket så det är därför som det blir att jag reserverar en massa.

Igår var jag och hämtade två nya böcker.

Var är Alaska? av John Green
Allt är bara bra, tack av Moa Herngren

Var är Alaska? är en ungdomsbok som jag tänkt läsa många gånger. Vi har den på biblioteket där jag jobbar. Den har fått väldigt fin kritik men av någon anledning så har det inte blivit att jag läst den. Nu ska jag snarast sätta mig och läsa den. Hoppas den är lika bra som jag förväntar mig.

Allt är bara bra, tack vet jag inte så mycket om. Fick upp ögonen för Moa Herngren när hon var med i TV4:s program Förkväll. Då pratade de dock om hennes andra bok som heter Jag ska bara fixa en grej i köket. Den fanns dock inte inne på biblioteket men är nu reserverad. Så medan jag väntar på den tänkte jag läsa hennes första bok.



fredag 12 mars 2010

Vårens böcker 2010

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så känner jag att jag inte hänger med riktigt i utgivningen av böcker. Inte så konstig då jag är mammaledig och inte på "mitt" bibliotek.

Nu ska det dock bli ändring på det. I postlådan låg Svensk bokhandels Vårens böcker 2010 som jag beställde bara för någon dag sedan. Snabbt jobbat vilket jag uppskattar. Visst katalogen kostar en slant men den ser helt underbar ut för en boktokig människa. Vill du ha en egen katalog så går det att beställa här.

Så nu blir det många stunder med underbart bläddrande.


Omslaget är illustrerat av Ane Gustavsson

Slangbellan

Igår delades debutantpriset Slangbellan ut. Tre stycken var nominerade från 2009 års barn- och ungdomslitteratur.

Vita streck av Sandra Lundberg
Tänk själv! av Peter Ekberg
Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo

Själv har jag bara läst Decembergatans hungriga andar. Den tyckte jag mycket om. Det måste även juryn gjort eftersom det var den som korades till vinnare.

Grattis säger jag till Ulrika.

onsdag 10 mars 2010

Ännu en att lägga till listan

Satt och slötittade lite på tvn medan jag matade Maja. Förkväll på tv4 var på. Så mitt i allt börjar de prata om en bok som jag känner igen. Det är ju den där som jag sett på nån blogg nånstans, Jag ska bara fixa en grej i köket. Så heter boken som är skriven av Moa Herngren. Det visar sig att hon är syster till bröderna Herngren, Felix och Mons. Jag skyndar genast till bibliotekskatalogen för att reservera denna bok eftersom den verkar vara en bok i min smak. Till min fasa så upptäcker jag att de har inte boken. Ska jag bli tvungen att köpa den nu? Eller så väntar jag och ser om biblioteket tar sitt förnuft till fånga och köper in boken :)

Någon kanske undrar vad den handlar om. Det kan man läsa här.


Bokfrågornas ABC - P

Tänkte att jag denna vecka skulle vara med i Lilla O:s Bokfrågornas ABC. Denna vecka är det bokstaven P och följande frågor.

1. Pseudonymer används ibland av författare. Vad tycker du om det? Vilken pseudonym skulle du rekommendera oss att läsa?

Jag tycker det är lite spännande med pseudonymer. Vem som gömmer sig där bakom och varför de väljer att använda pseudonymer. Ibland vet man ju inte ens om att det är en pseudonym. Vilket jag inte visste att författaren Kim Olin var men upptäckte när jag försökte hitta mer information om honom/henne. Att då välja ett namn som Kim ger det hela en extra krydda då man inte vet om det är en man eller kvinna. I och för sig så vet man ju aldrig vad som gömmer sig bakom en pseudonym alla möjliga konstellationer finns ju. Kim Olins böcker brukar jag tipsa killarna på mitt bibliotek om(killar på högstadiet). Det finns titlar som Avhopparen, Beskyddaren och Checka in.

2. Vem är din favoritpappa i litteraturens värld?

Tyvärr så är det inte så många pappor i den litteratur som jag läst. I alla fall inte någon som gett något bestående intryck. Så någon favorit är svår att utse.

3. Popularitet vs. kvalitet. Vad har du för åsikter om detta dilemma?

Jag tillhör dem som läser mycket av det som är populärt. Jag bryr mig inte så mycket om det där utan läser de böcker jag känner för. Vem bestämmer vad som är kvalitet egentligen? Bara för att en bok når ut till de breda massorna innebär det ju inte att det är låg kvalitet. Det tycker inte jag
iallafall. Det finns litteratur för olika tillfällen tycker jag. Ibland vill man kanske bara drömma sig bort i en kärlekshistoria för att koppla av och då behöver det kanske inte vara så himla hög kvalitet.

4. Pocket eller inbunden?

Jag föredrar helt klart inbundet. Jag köper nästan bara inbundna böcker. Jag vill inte ha massa pocket i hyllorna. Det är ju väldigt dyrt med inbundna böcker så oftast köper jag inte böckerna jag vill läsa utan lånar dem på biblioteket i stället.

Ingen koll på läget

Det är meningen att den här bloggen framförallt ska handla om böcker. Då jag för tillfället inte läser speciellt mycket blir det lite svårt. Känner mig lite off. Har inte alls koll på vad det ska komma för böcker. Jag brukar ha stenkoll, i alla fall när det gäller barn- och ungdomsböcker. Då jag inte är på jobbet är det kanske inte så konstigt att jag inte har koll. Det går dock att råda bot på. Så jag beställde lite kataloger. Bokkataloger kan jag inte få för mycket av. Hinner man inte läsa böcker så kan man ju läsa om böcker i alla fall.

Funderar även på om jag ska beställa en prenumeration på Vi Läser. Verkar vara omöjligt att hitta den tidningen i affären.

tisdag 9 mars 2010

Lite funderingar

Sitter och funderar så här på morgonkvisten. Det jag funderar över är vad jag ska läsa härnäst. Ska jag slå till med en nobelpristagare eller kanske ännu en hyllvärmare. Fördelen med att läsa en hyllvärmare är att det känns så skönt efteråt. Tycker inte om att det står massa olästa böcker i hyllorna. Känner också att det skulle vara trevligt med något lättsmält, kanske lite chick-lit. En bok som jag har stående här hemma är Vattenmelonen av Marian Keyes. Den kanske skulle passa. Många av mina vänner läste den för sådär 10 år sedan. Så det är kanske dags även för mig att läsa den.

måndag 8 mars 2010

Det är segt

Det går lite segt med läsningen för tillfället. Har börjat läsa Världens lyckligaste folk av Lena Sundström. Jag blev nyfiken på denna bok då jag läste vad Lilla O hade att säga om den. Nu när jag har läst ungefär en tredjedel så vet jag inte riktigt om det är en bok för mig. Känner att jag är alldeles för dåligt insatt. Jag har dock över 200 sidor kvar så vi får väl se var det hela slutar.



lördag 6 mars 2010

Ett öga rött - filmen

Jag har nu sett filmen Ett öga rött. Jag hade den inspelad på boxen nått år eller så. Känns skönt att äntligen både boken och filmen är avklarade. Vad ska man då säga om filmen? Jag gillade den. Den var rolig men det var väldigt mycket som var ändrat från boken. När man har läst boken så tätt inpå så blir det lätt att man jämför. Vilket man kanske inte ska göra eftersom det står att filmen är fritt tolkad efter boken och det får jag ju hålla med om att den är.

En kul detalj var att Khemiri själv dök upp i filmen. Då inte som den som flyttar in hos grannen som i boken utan som dörrvakt(eller vad man kallar det) på Dramaten.

En helt okej film.

fredag 5 mars 2010

Jag är fast

Det är bara att erkänna. Jag är fast. Serien Tre har mig fast och jag reserverar böckerna till höger och vänster. Har precis börjat på den femte delen, Till jord skall du bli. Har reserverat sexan, Den gråtande mördaren. Jag tror mig veta vem mördaren är men kommer antagligen ha helt fel. Jag brukar ha det när det gäller att klura ut deckargåtor. Det är ju alltid kul att spekulera i alla fall.

torsdag 4 mars 2010

Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri

Ett öga rött är en bok som stått på en av mina hyllor ett antal år. Jag började läsa den en gång men eftersom Khemiri leker med språket så som han gör i boken orkade jag den gången inte läsa vidare. Nu har jag dock läst den. Boken handlar om en kille i femtonårsåldern, Halim heter han. Halim och hans pappa har flyttat till Södermalm efter mammans död. Där får Halim börja i ny skola. När skolan drar in på Halims hemspråksundervisning bestämmer han sig för att starta en revolution.

Till en början tyckte jag det var rätt jobbigt att läsa Ett öga rött. Efter ett tag kommer man dock in i det. Ett öga rött är väl inte riktigt min typ av bok. Jag föredrar böcker där det händer lite mer. Sen kunde jag inte låta bli att sitta och leta efter dolda saker i boken. Jag vet att det ska finnas eftersom jag har varit på en föreläsning där Khemiri själv berättade om dessa gömda budskap eller vad man ska kalla dem. Jag har dock dåligt minne så jag kommer inte ihåg vad det var för något. Vilket stör mig oerhört. Boken slutar också med att Halims pappa hittar ett dolt budskap på en servett. Jag kommer ihåg att Khemiri berättade att han tycker det är kul att lägga in dolda saker i sina böcker, tex om man tar första bokstaven i en serie av ord så bildar de något annat.

Nått annat som jag tycker är kul är att Khemiri flyttar in som granne till Halim. Känns lite udda. En rolig bok helt enkelt som man säkerligen kan analysera en hel del. Hade varit kul att läsa den i grupp och kunnat diskuterat den mer ingående. Boken hade nog kommit mer till sin rätt då.

Jag är dock glad att jag läst den för nu har jag en hyllvärmare mindre :)


onsdag 3 mars 2010

Ny favoritbjörn

Jag har fått en ny favoritbjörn i böckernas värld, Paddington. Hur härlig är inte han. Jag har inte varit direkt förtjust i Paddington tidigare. Jag inser nu att de tidigare måste varit en annan illustratör. Paddington - Boken om björnen från Peru som jag hittade på bokrean är illustrerad av R.W. Alley och den är helt fantastisk. När jag nu går in och tittar så ser jag att det finns flera med samma illustratör: Paddington i trädgården och Paddington får en julklapp. De måste införskaffas snarast.


tisdag 2 mars 2010

Pekböcker

På bokrean fyndade jag dessa fina pekböcker:

Kaninen och hans vänner
Svenska djur
Valpar med fart
Sömniga får

Tänkte inte på det när jag handlade men insåg när jag kom hem att jag hade ju bara handlat pekböcker med djur. Får se om jag hittar något annat också. Skulle även vilja ha någon där man kan känna på olika material.

Kaninen och hans vänner innehåller fotobilder av djur som kan finnas på gården. Det är en textrad på varje sida.

Svenska djur innehåller fotobilder på olika svenska djur. Det står på varje bild vad det är för djur men annars är det ingen text.

Valpar med fart är full med bilder på söta valpar så inte konstigt att jag inte kunde motstå att köpa den. På varje uppslag finns en textrad.

Sömniga får räknas nog egentligen inte till pekböcker. Den innehåller en liten berättelse. Alla böckerna kommer från Kärnan.




måndag 1 mars 2010

Summering januari och februari

Tänkte jag skulle summera årets två första månader vilket är snabbt gjort då jag mer eller mindre bara läst barn- och ungdomsböcker. Jag får sprida min läsning lite mer om jag ska nå upp till mina läsmål som man kan läsa om här. Jag har läst 10 böcker under årets första två månader. Jag har läst nio ungdomsböcker och en deckare. Så jag har snart klarat av ett av mina mål som var att läsa 10 barn- eller ungdomsböcker. Jag var väl aldrig direkt orolig över att jag inte skulle klara just detta mål. Jag läste ju över 40 böcker i den kategorin förra året.

Det blir att biblioteket styr min läsning till viss del. För när mina reservationer kommer in så försöker jag läsa dem så snabbt som möjligt. För tillfället väntar jag på följande böcker:

Okänt offer av Tana French
Till jord skall du bli av Kjetil Johnsen
Vargbröder - Vålnadernas berg av Michelle Paver
Till sista andetaget av Anne Swärd
Världens lyckligaste folk av Lena Sundström

Jag hade ju även tänkt att jag skulle läsa lite nobelpristagare och några av mina hyllvärmare detta året. Så det är kanske dags att klämma in någon sådan innan nästa bok kommer från bibblan. Jag tror jag ska satsa på Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri. Den är en av mina hyllvärmare. Jag har ju även tänkt att jag ska se filmen, för den har jag inspelad så blir sambon glad. Han tycker att jag tar upp lite mycket plats på vår box. Men jag vill helt enkelt inte se filmen förrän jag läst boken. Vi får väl se hur det blir. Ett öga rött har stått på min hylla ett tag och risken är att den får stå kvar ett tag till.

...